GündemTBMM psikolojik soyguna el koydu

TBMM psikolojik soyguna el koydu

22.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özellikle çocuklara yönelik psikiyatri, özel eğitim, konuşma ve dil bozuklukları tedavisi yapan ruhsatsız işletmeler Meclis’i alarma geçirdi. Ruhsatsız ve yetkisiz psikoterapiye 3 yıl hapis ve para cezası verilecek

TBMM psikolojik  soyguna el koydu

İstanbul’da, çocuklar başta olmak üzere psikiyatri, özel eğitim, konuşma ve dil bozuklukları gibi birçok alanda ruhsatsız kaçak hizmet verilmesine karşı TBMM’den karşı atak geldi. Ç.T.A. adlı klinik psikoloğun hiçbir resmi izin almadan kaçak olarak tedavi merkezi açıp hizmet verdiğine ilişkin TBMM Dilekçe Komisyonu’na yapılan şikayetin ardından, tedavi uygulamasına son verildi lerek 3 yıla kadar hapis, 500 güne kadar para cezası uygulanması istendi.
Edinilen bilgilere göre, İstanbul’da yaşayan Murat Ali Akbaş, Dilekçe Komisyonu’na başvurarak toplum sağlığına zarar verecek şekilde psikolojik tedavi hizmeti verildiği şikayetinde bulundu. Akbaş, başvurusunda, “Bünyesinde uzman bir psikiyatr hekim bulunmamasına rağmen danışmanlık adı altında toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren çocuk ve ergen psikiyatrisi, özel eğitim, konuşma ve dil bozuklukları vb. birçok alanda faaliyet göstererek toplum sağlığının tehdit edildiğini ve yasal işlem yapılması” talebinde bulundu.
Komisyon, harekete geçerek Sağlık Bakanlığı’nı, İstanbul Valiliği İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nü konuya ilişkin olarak uyardı. İl Sağlık Müdürlüğü’nün TBMM’ye gönderdiği yazıda, “merkezin, Ç.T.D. sahipliğinde faaliyet gösterdiği, sağlık hizmeti verildiğine dair tıbbi cihaz, reçete vb. evrakların tespit edilmediği, Ç.T.D.’nin okula alışma problemleri, kardeş kıskançlığı, tırnak yeme, parmak emme, sınav kaygısı, boşanma, öğrenme güçlüğü çocuk, ergen ve ailelere danışmanlık hizmeti verdiklerini beyan etmiştir” denildi.
İlçe Sağlık Müdürlüğü ise Ç.T.D.’nin klinik psikolog olduğunun anlaşıldığı, merkezin herhangi bir kurum tarafından ruhsatlandırıldığına dair bir belge bulunmadığı tespitini yaptı. Müdürlük, Ç.T.D. hakkında hazırlanan inceleme dosyasının İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’ne gönderilerek kendi mevzuatları kapsamında cezai işlem uygulanmasını sağladı.
Tedaviye izin vermeyin
Kadıköy Belediye Başkanlığı da ayrı bir inceleme yaparak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında ruhsatlandırılması halinde hasta tedavisine yönelik işlem yapılmasına izin verilmemesi talebinde bulundu. Belediye, hasta teşhis ve tedavisine yönelik işlem yapıldığının tespiti halinde ise, “1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tanı İcrasına Dair Kanunu’nun 25’inci maddesi” ve “3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu” kapsamında işlem yapılmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kendilerine iletilmesini istedi.
Hapis ve para cezası
TBMM Dilekçe Komisyonu, Ç.T.D. hakkında “1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun Ek Madde 13’ünün son bendinde belirtilen, ‘Diploması veya meslek belgesi olmadan bu maddede tanımlanan meslek mensuplarının yetkisinde olan bir işi yapan veya bu unvanı takınanların bir yıldan üç yıla kadar hapis ve ikiyüz günden beşyüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır’ hükmü gereği işlem yapılması gerektiği bildirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Yazarlar