GündemSuriyelilerin evliliğinde 2 şahitli beyan formülü

Suriyelilerin evliliğinde 2 şahitli beyan formülü

18.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriyeli göçmenlerin çocuk yaşta evlenmesi, fuhuşa sürüklenmesi veya birden fazla gayri meşru evliliklere mecbur kalmasına çözüm arayan Türkiye, “iki şahitli beyan” uygulamasını hayata geçirdi.

Suriyelilerin evliliğinde  2 şahitli beyan formülü

TBMM Mülteciler Alt Komisyon Başkanı Atay Uslu ve üyeler, Suriye tarafından resmi otorite ve arşiv belgelerini verebilecek bir muhatap olmadığı için bekarlık belgesi bulunmasının zor olduğunu dikkate alarak güvenilir kişilerin şahitliğini formül olarak masaya yatırıdı. Göç İdaresiyle de yürütülen temaslarda iki güvenilir kişinin beyanı ile Suriyelilere bekarlık belgesi verilmesinin önü açıldı. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Suriyelilerin evlenmelerine olanak sağlayacak bu düzenlemeyi uygulamaya soktu. Buna göre artık bekar olduğunu resmi belgeyle kanıtlayamayan Suriyeli iki şahitle evlilik için şart koşulan bekar belgesini alabilecek. Bunun için evlenmek isteyen bekar Suriyeliler, daha önce Suriye’de evli olmadıklarına dair bilgi sahibi olan iki kişiyle birlikte il ya da ilçe göç müdürlüklerine başvuruda bulunacak. Bekar olduklarına dair resmi belge alabilecek.

Fuhuşun önüne geçecek

Yeni uygulamayla, Suriyeli kadınların istismarı da engellenmiş olacak. Sığındıkları ülkenin vatandaşı olmadıkları için, çaresiz kalarak 2 ya da 3. eş olarak evli erkeklerle birlikte olmak zorunda kalan Suriyeli kadınlar, böylelikle kendileriyle evlenmek isteyen erkeklere resmi nikâh şartı koşabilecek. Daha önce Suriyelilerden bekar belgesi alabilmeleri için medeni durumunun yazılı olduğu resmi kimliği ya da pasaportu talep ediliyordu. Göç İdaresi Müdürlükleri’ne bunlar teslim edilmeden bekar belgesi verilmiyordu.

Uslu, Milliyet’e, “Saha da sorunu tespit ettik ve Göç İdaresi’ne şahitli beyan usulünü önerdik. Kabul gördü. Böylelikle birden çok evlilik veya gayrimeşru yollara sapılmasının önüne geçiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de 3.5 milyon Suriyeli yaşıyor

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nce 2017’nin biyometrik verileri alınarak Türkiye’de geçici koruma kapsamında yaşayan Suriyelilerin yaş ve cinsiyete göre dağılımları belirlendi. Türkiye’de 1 milyon 852 bin’i erkek, 1 milyon 571 bin’i kadın olmak üzere 3 milyon 424 bin Suriyelinin yaşadığı tespit edildi. Suriyelilerden 2 milyon 461 bin’in ise 29 yaş altında olduğu belirtilirken, en fazla Suriyeliye sahip olan ilin 537 bin 829 kişiyle İstanbul, en az Suriyeliye sahip olan ilin de 57 kişiyle Bayburt olduğu öğrenildi. Diğer yandan geçen yılın verilerine göre Kilis’in nüfusu 130 bin 825 olarak kayıtlara geçerken, bu ilde yaşayan Suriyelilerin sayısı ise 131 bin 914 olarak belirlendi.

10 ilde 21 merkez

Türkiye’de 10 ilde 21 geçici barınma merkezi bulunuyor. Şanlıurfa’da 80 bin 212, Adana’da 26 bin 177, Kilis’te 26 bin 154, Gaziantep’te 24 bin 326, Hatay’da 17 bin 845, Kahramanmaraş’ta 17 bin 288, Osmaniye’de 15 bin 42, Malatya’da 9 bin 454, Adıyaman’da 9 bin ve Mardin’de ise 2 bin 753 Suriyeli geçici barınma merkezlerinde kalıyor. Bu verilere göre toplamda 228 bin 251 Suriyeli barınma merkezlerinde hayatlarını devam ettiriyor.

KEŞFETYENİ
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'

Cadde | 28.04.2025 - 07:01

62 yaşında Demi Moore, ‘Dünyanın En Güzel Kadını’ seçildi.

Yazarlar