03.05.2023 - 10:22 | Son Güncellenme:
'Seçim öncesi Suriye ile toplantı yapılacak mı?' sorusuna yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Tek muhtemel... Daha önce hazırlık toplantıları yapıldı. Zaten bir yol haritası çerçevesinde yapılıyor tüm görüşmeler. İstihbarat ve savunma bakanları toplantısı teknik düzeyde toplantılar... Özellikle sahada güvenliğin artırılması, terörle mücadele gibi konular detaylı bir şekilde ele alınıyor. Ruslardan tarihi önerileri geldi. Herhalde 10 Mayıs'ta böyle bir toplantı gerçekleşecek' ifadelerini kullandı.
Moskova'da yapılacak olan toplantıyla ilgili Çavuşoğlu, 'Şu anda İran cumhurbaşkanı Reyisi bir Afrika turuna çıkacakmış. İran'dan kimin katılacağı tam netleşmedi. Bakan izin alıp mı gelecek ya da başka bir arkadaş mı gelecek... O netleşmedi. Ama öyle görünüyor ki 10 Mayıs'ta bu toplantıyı gerçekleştireceğiz.' dedi.
Öte yandan Çavuşoğlu, Sudan'ın başkenti Hartum'daki Türk Büyükelçiliğinin yoğun çatışmalar nedeniyle geçici olarak Port Sudan'a taşınmasını düşündüklerini söyledi.
NTV yayınına katılan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle; Bu sene Rus turist göremiyoruz. Bunun da sebebi muhalefetin açıklamaları. Onun dışında diğer ülkelerden gelen turist sayısında artış var.
Anayasa Komisyonu kuruldu. Sekiz turda hiçbir şey olmadı. Buradan bir netice almak lazım. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmek lazım. DAEŞ, YPG Suriye'yi bölmek istiyor. Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok.
Diğer taraftan Suriyelilerin gönüllü bir şekilde dönmesinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Askerlerin çekilmesi buralar istikrara kavuştuktan sonra olacak. Bu boşluğu terör örgütleri dolduracak. Muhalefet de diyor ki biz buralardan çekileceğiz. Buranın bir terör koridoru olması riski var. Bizim buradan çekilmemiz demek rejimin buraya tam hakimiyet sağlayacağı anlamına gelmez. Biz çekilirsek çok ciddi çatışmalar olur. Bu belirsizlik ortamında Türkiye sınırına çok sayıda göçmen gelir. Muhalefetin sözleri de riskli rejimin Türkiye çekilsin sonra görüşelim yaklaşımı da gerçekçi bir yaklaşım değil.
SUDAN'DAN TAHLİYELER
Bugüne kadar Sudan'dan 2 bin 61 kişiyi tahliye ettik. Bunlardan bin 763'ü kendi vatandaşımız 298'i 22 farklı ülkenin vatandaşı. Mısır üzerinde 48 mühendisimizi tahliye ettik. Suudi Arabistan üzerinden yine 59 vatandaşımızı tahliye ettik.
Askeri uçaklarımızı da gönderdik. 394 vatandaşımızı getirdik. Hartum'dan da yine 82 vatandaşımızı, kurşun isabet eden uçağımız, sonra hasar tespiti yapıldı. Oradan Mısır'a uçtu. Mısır'dan daha kapsamlı bir uçuşla ülkemize döndü. Biz bu tahliyeleri tamamladık. Birçok vatandaşımız Hartum'da kalmak istediğini açıkladı. Ülkenin başka bölgelerinde kalmak istediklerini söylediler. Niyala'da Sağlık Bakanlığımızın işlettiği bir hastanemiz var. Burada tabi sağlık personelimiz var. Doktor, diğer personelimiz... Bunlar da tabi ciddi bir şekilde paniklediler ister istemez bu kadar şiddetli bir çatışmanın olduğu yerde. Paniklememeleri mümkün değil. Şimdi bir nöbet değişimi üzerinden Sağlık Bakanlığı ile çalışıyoruz. Bir ekibi gönderip oradaki ekibi Türkiye'ye getirmeyi düşünüyoruz. O bölgede de bazı vatandaşlarımız var. Gelmek isteyen vatandaşlarımızı da bu şekilde buraya getireceğiz. Bunun takvimi şu anda belli değil. Sağlık Bakanlığımız ve Milli Savunma Bakanlığımız ile görüşüyoruz.
Sahadaki çalışmaları da çok iyi takip ediyoruz. Sahada çatışma devam ederken tahliye yapmak mümkün değildir. Daha doğrusu çok riskliydi. Çok sayıda insan da serseri kurşunlarla vefat etti, yaralandı. Vatandaşlarımızdan da 1-2 tane yaralanan oldu. Bizim büyükelçiliğimizin camına kurşun isabet etti.
Yine büyükelçiliğimiz gittiği konvoyda bir aracımıza kurşun isabet etti. Ama bu bizim misyonlarımıza, araçlarımıza yönelik saldırılar değildi. Ama sokak çatışması...
Özellikle büyükelçiliğimizin olduğu bölgede çok ciddi çatışmalar var. Dolayısıyla şu andaki yönetim geçici hükümeti bize
Port Sudan'a geçici olarka büyükelçiliğimizi 'Taşınmasında fayda var' dediler. Çünkü ateşkese uyulmuyor. Bu önümüzdeki süreçte çatışmaların daha da artacağı anlamına geliyor. Vatandaşlarımız hiç panik yapmasınlar. Biz dönmek isteyen her bir vatandaşımızı ülkemize getirmek için bugüne kadar olduğu gibi Pakistan'da Afganistan'da olduğu gibi pandemi döneminde olduğu gibi yine Ukrayna'da olduğu gibi yine Sudan'da olduğu gibi geri getiririz. Dolayısıyla hizmet vermeye devam edeceğiz.
Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik. Bundan sonra tahliyelerimiz olursa Port Sudan üzerinden vatandaşlarımızı da getirmeyi planlıyoruz. Orası daha güvenli. Çatışmaların olmadığı bir bölge. Bu ateşkesi nasıl tesis edebiliriz. Çatışmaları nasıl durdurabiliriz.
BÜYÜKELÇİLİĞİN TAŞINMASINA KARAR VERİLDİ Mİ?
Sudan tarafı böyle bir öneride bulundu. Büyükelçiliklerin olduğu bölgede her iki taraf da mevcut. Ciddi çatışmalar var. Port Sudan'da bir yer temin edeceklerini de söylediler. Biz aslında kararı verdik. Böyle bir risk alamyız. Çünkü çatışmalar daha da tırmanırsa buradan çıkmak zor olabilir. Geçici olarak Port Sudan'a taşımayı düşünüyoruz.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Tam bir garanti yok ama uzatılması için ciddi bir çalışma var. Rusya Tarım Bankası'nın tekrardan SWIFT sistemine dahil edilmesi gündemde. Bu banka SWIFT'e dahil edilse bile, Batılı şirketlerin bu bankalarla çalışmaya çok hevesli olmadığını görüyoruz. Genel Sekreter bir Türk bankasının aracı olmasını teklif etti.
AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLER
Yıllardır süren bir tıkanıklık var. Fasıllar açılmadı. 72 fasıldan 66'sı açıldı. Vize konusunda bugüne kadar sözlerinde durmadılar. Sayın Kılıçdaroğlu nasıl bir vaatte bulunuyor. Bana göre boş bir söz. Avrupa Birliği son dönemlerde Türk vatandaşlarına vize konusunda çıkardığı sorunlar ortada.
YURT DIŞI OY İŞLEMLERİ
Fransa'da PKK destekçileri provokasyon yaptı. Gerekli önlemleri aldık. Yurtdışındaki misyonlarımızı da uyardık.
ERMENİSTAN'DAKİ ANIT PROVOKASYONU
Benim bunu kabul etmem mümkün değil. Yanıt olarak da Ermenistan uçaklarına hava sahamızı kapattık. Bir tek Ermenistan Meclis Başkanı toplantı için Türkiye'ye gelecek istisnai olarak ona izin verdik. Devam ettirirlerse yeni adımlar atacağız.