23.04.2018 - 16:54 | Son Güncellenme:
Süpervisor Kelime Kökeni
Süpervisor kelimesi aslen Fransızca kökenli bir kelime olup iş yerinde gerçekleştirilen işi ve o işi gerçekleştiren çalışanları denetlemekle yükümlenmiş kimse anlamına gelmektedir. Herhangi bir iş sahası düşünüldüğünde işin ne durumda olduğu, maliyet bilgisi, iş ile kimlerin ilgilendiği gibi konulara yoğunlaşan insanlara verilen genel ünvandır süpervisor.
Kelime anlamı olaraksa gözetmen, danışman, yönetici ya da şef manalarını içermektedir.
Süpervizor Tanımlanması
Süpervisor ünvanına sahip, süpervisor mesleğini icra eden kimsenin asli görevi; bağlı bulunduğu iş yerindeki işlerin düzen ve istikrarının sağlanması konularında denetlemeler gerçekleştirmektir. O an gerçekleştirilen iş icabında firma tarafından belirlenmiş günlük kotaya, üretim miktarına, ulaşılıp ulaşılmadığının kontrolünü sağlamak süpervisor’ün görevleri arasındadır.
Günlük kotaya ulaşılmaması durumunda ilerleyen günler için ulaşılabiliteyi denetlemek, o işte çalışan işçilerin iş günvenliği kural ve hususlarına bağlı kalarak uyum ve güven içerisinde mesailerini sonlandırmalarını sağlamak ise diğer bir takım görevlerindendir.
Süpervisor’lere gerçekleştirdikleri bu tür işlerden dolayı kısa olarak üretim sorumlusu müdürler denilebilmektedir.
Süpervisor’ün mesaisini, çalıştığı firma içerisindeki işlerin doğruluğunu ve o işteki işçilerin çalışma durumlarını (ortamkoşulları, işçinin sağlık durumu, işçinin işe yaklaşım şekli vb.) denetleme görevleri oluşturmaktadır.
Firma içerisindeki hiyerarşik konum olarak bakıldığında süpervisor’ün pozisyonu, o firma için üretimden sorumlu üretim mühendilerinin altıda ancak firmandaki ustabaşının üstünde yer almaktadır.
Süpervisorler, özel bir sektör üzerinden örnek vermek gerekirse; market sektörü için mağazada çalışan elemanların denetimlerini yapan, kendisine ulaştırılan, sunulan, raporları bir kontrolden geçirerek kendi üstündeki amirine ileten personellerdir.
Süpervisorler denetimlerini hem iş hemde işi gerçekleştiren, işçi, tarafından gerçekleştirdikleri dolasıyla firma sistematiği ve planlaması için büyük önem arz etmektedirler. Süpervisor tarafından hâkimiyet sağlanarak gerçekleştirilen denetimler hem iş kalitesini arttırken hem de işçinin yaşam standartlarına doğrudan bir etken olarak yansımaktadır.