GündemSulamaya kanalizasyon ile çözüm!

Sulamaya kanalizasyon ile çözüm!

19.08.2008 - 00:32 | Son Güncellenme:

Battalgazi ilçesinde kuraklık nedeniyle bahçelerini sulayamayan vatandaşlar, kanalizasyon şebekelerinin borularını kırarak elde ettikleri suyla kuraklığa çözüm arıyorBelediye Başkanı Gürkan, “Vatandaşları uyarıyoruz. Ancak sakıncalı olduğunu bile bile bahçelerinin kurumaması için bu yola başvuruyorlar” dedi

Sulamaya kanalizasyon ile çözüm

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde kuraklık, insanları garip çözümler bulmaya itiyor. 55 gündür su verilmeyen bölgede bahçelerini sulayamayan vatandaşlar, su bulabilmek için kanalizasyon şebekelerinin borularını kırıyor.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, vatandaşların, ağaçlarının kurumaması için geceleri kanalizasyon şebekelerinin borularını kırdıklarını söyledi.
Kanalizasyon suyunun sulamada kullanılmaması yönünde vatandaşları sürekli uyardıklarını belirten Gürkan, 55 gündür su verilmeyen bölgede vatandaşların bunu çözüm olarak gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:
“Bize gelen bilgiler üzerine ekiplerimiz bu tür davranışları engellemeye çalışsa da bu pek de caydırıcı olamıyor. Kanalizasyon suyunun sağlıksız olduğunu ve hastalıklara yol açabileceğini söylememize rağmen yer yer kırılmalar tespit ediliyor.
Köylülerle yaptığımız birebir görüşmelerde görüyoruz ki vatandaşın kendisi de bunun sakıncalı olduğunu biliyor ama bahçelerinin kurumaması için böyle bir yola başvuruyor.
Vatandaşların tepkisi üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) 92. Şube Müdürlüğü’ne giderek konuyu yetkililerle paylaştık. Konunun bir an önce çözüme kavuşturulacağı sözünü verdiler.”
Malatya’daki sulama barajlarının durumuyla ilgili bilgi veren DSİ yetkilileri, doluluk oranının ‘korkutucu’ seviyede olduğunu, “ölü” diye adlandırılan seviyelerde su verilmeye başlandığını belirtti. 

Barajlardaki seviye ‘ölü’

Yetkililer, Çat Barajı’nda 4 milyon 137 bin metreküp, Sultansuyu Barajı’nda 10 milyon 422 bin metreküp, Sürgü Barajı’nda 9 milyon 922 metreküp ve Polat Barajı’nda 2 milyon 469 metreküp su bulunduğunu söyledi. Yetkililer, aynı barajların geçen yıl 15 Ağustostaki doluluk oranlarını ise şöyle açıkladılar:
“Çat Barajı 68 milyon metreküp, Sultansuyu Barajı 29 milyon 355 bin metreküp, Sürgü Barajı 30 milyon 322 metreküp, Polat Barajı 4 milyon 572 metreküp.”
Barajların durumunun endişe verici olduğunu ifade eden yetkililer, “vahşi sulama” yapılmaması gerektiğini, gelecek yıllarda özellikle tarım alanlarında daha büyük sıkıntı yaşanacağını kaydetti.

Yazarlar