GündemSu kullanımında radikal önlem şart

Su kullanımında radikal önlem şart

24.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

AB Bilim Merkezi’nin raporunda, Akdeniz ve Karadeniz bölgesinde “şiddetli, kalıcı ve kritik”; Avrupa’nın güney ve doğusunda ise “kalıcı ve tekrarlayan” kuraklık alarmı verildi. Türkiye’nin orta-kuzey bölgesini vuran kuraklık için uzmanlar su yönetimine ve iklime göre tarım yapılmasının önemine işaret etti.

Su kullanımında radikal önlem şart

Aleyna Sevim - Avrupa Birliği Bilim Merkezi tarafından yayınlanan raporda, Doğu Avrupa’da ekinleri ve bitki örtüsünü etkileyen kuraklık koşullarının kötüleştiğine vurgusu yapıldı. Raporda, Akdeniz ve Karadeniz bölgesinde “şiddetli, kalıcı ve kritik” Avrupa’nın güney ve doğusunda ise “kalıcı ve tekrarlayan” kuraklık koşulları olduğu bildirildi. Kırmızı alarm verilen alanların özellikle Bulgaristan ve Romanya’da yoğunlaştığı kaydedilen raporda, temmuz sonu itibarıyla İspanya’nın doğusu, İtalya’nın çoğu, Polonya, güney Baltık bölgeleri, Yunanistan, Balkanların çoğu, Ukrayna, Rusya’nın güneyi, Malta, Akdeniz adaları ve Türkiye’nin orta-batı ile kuzeyinde geniş alanları etkileyen kuraklık koşullarının ‘turuncu alarm’ niteliğinde olduğu belirtildi. Akdeniz bölgesinde özellikle İtalya’nın ortası ve güneyi, İspanya’nın kuzeybatısı, Yunanistan’ın kuzeydoğusu ve Türkiye’nin orta-kuzey bölgesinde bitki örtüsü üzerinde etkileri olan kuraklık alarmının kalıcı olduğu ifade edilen raporda, Fas, Cezayir, Tunus ve Mısır’da uzun süredir devam eden şiddetli kuraklıkta artış gözlemlendiği aktarıldı. 

Haberin Devamı

Tarım alanları risk altında 

Son 5 yılda bazı bölgelerimizdeki kuraklığın şiddetli ve çok şiddetli kuraklıklar olarak art arda geldiğine dikkati çeken Su Politikaları Derneği Başkanı Dr. Dursun Yıldız, raporu Milliyet’e şöyle değerlendirdi: “Bu bölgeler; Meriç Ergene havzası, Kuzey, Orta ve Güney Ege bölgesi, Batı Akdeniz, Adana, Hatay-İskenderun Bölgesi, Göller Bölgesi ve Orta Anadolu. Bu bölgelerde kuraklığın kalıcılaşma riski var. Türkiye’de yağmura bağlı tarım yapılan bölgelerin büyük bölümünde tarımsal kuraklık riski artıyor. Su yönetimi ve su kullanımında radikal önlemler almalıyız.” 

Yağışa uygun tarım  

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici de Türkiye’de son yıllarda su sıkıntısı yaşanmasının en büyük nedeninin sondaj kuyularının aşırı çoğalması olduğuna vurguladı. Kesici şu bilgileri verdi: “Bugün ülkemizde yaşadığımız en büyük sorun içme suyuna ulaşımdır. Şişelenmiş su sağlık açısından güvenli ama bizim güvenerek musluktan akan suyu içmemiz gerekiyor. Suyun hasadının yapılması, akan suyun kanalizasyonlara ulaşmasına engel olunması gerekiyordu. İnsan faaliyetleri sonucunda gereğinden fazla su kullanılıyor. Su kaynakları sonsuz değil. Baraj ve göllerde suyun artmasını istiyorsak mutlaka o bölgenin iklim ve suyuna göre tarım dokusunu hazırlamak gerek. Kurak alanda su isteyen ürünü ekemezsiniz. Çok su isteyen tropikal ürünleri ekmeyi kısıtlamalıyız. Atık suların arıtılarak, bahçe sulamalarında, cadde yıkanmasında kullanılabilir hale getirilmesi gerekir.” 

Haberin Devamı

İstanbul barajları % 50’nin altıda

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki ortalama doluluk oranı yüzde 50’nin altına geriledi. İSKİ verilerine göre, bu yıl en fazla 6 Mayıs’ta yüzde 83,43’e kadar yükselen barajlardaki doluluk oranı, bu tarihten sonra gerilemeye başladı. Kente su sağlayan barajlardaki ortalama doluluk oranı 22 Ağustos itibarıyla yüzde 49.86 ölçüldü. Barajlarda aynı dönem doluluk oranı geçen yıl yüzde 31.87 ölçülürken, 2022’de yüzde 60.22, 2021’de ise yüzde 60.57 olarak kayıtlara geçti. ● AA

Haberin Devamı

HAVA SICAKLIKLARI 4-5 DERECE DÜŞECEK

Hafta sonu yağışlı geçecek

Yurt genelinde hava durumu 4 ila 5 derece düşecek. Hafta sonu yurdun iç kesimlerinde sağanak yağışın etkili olması bekleniyor. Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son tahminlere göre; Kuzey ve iç kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, İç Ege, Batı ve Orta Akdeniz’in iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Aksaray, Niğde ve Karaman çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, öğle saatlerinde Afyonkarahisar, Göller Yöresi, Çankırı çevreleri ile Ankara’nın kuzey, Konya’nın batı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

İstanbul’da önceki gece etkili olan sıcak hava ve yüksek nem oranı bunalttı. Megakentte genel hava sıcaklığı 24,5 derece, nem oranı yüzde 83’ü buldu. İlçelere göre değişen nem oranı Çatalca, Ataşehir ve Ümraniye’de yüzde 100’ü bularak rekor kırdı. HABER MERKEZİ

Haberin Devamı

YANGINLARA DUYARLILIK İÇİN ORMANI TEMİZLEDİLER

Milliyet’in orman yangınlarına kaşı farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı “Ormanı Temizle Yangınlara Dur De!” kampanyasına İzmir Buca’dan destek geldi. Bucalılar Sosyal Dayanışma Platformu üyeleri, ormanları temizleme kampanyası başlattı. Kaynaklar mahallesindeki ormanlık alanda buluşan üyeler gün boyu temizlik yaptı. Aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 150 kişinin topladığı çöpler arasında cam ve plastik şişeler ile naylon poşetler, sigara izmaritleri ve mangal kömürü atıkları dikkati çekti.

Buca’da 14 bin üyeye sahip olan platformun Yönetim Kurulu Başkanı Baki Kanıcı, “Amacımız ormanlardaki yangınlara dikkat çekmek. Çünkü unutuluyor. Daha birkaç ay önce Buca’da çok geniş bir alan yandı. Ama şu an kimse hatırlamıyor” dedi.
Orman temizleme etkinliğine katılan 4’üncü sınıf öğrencisi Ezgi Demirok (10) “Yangınları televizyonda izlemedim, çok üzüldüm. Bu yüzden gelmeyi çok istedim” diye konuştu. Ezgi’nin annesi Esra Özılgın ise, “Yangınlar hepimizin ciğerini yüreğini yakıyor. Özellikle Çocuklarımıza bunu aşılamak en büyük görevimiz” dedi. ● İZMİR DHA

Haberin Devamı

19 bin 600 futbol sahası yandı!

İstanbul Topkapı Üniversitesi Harita ve Kadastro Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Semih Sami Akay, son dönemde Türkiye genelinde yanan ormanlık alanların tespiti için çalışma başlattı. Çalışmada İzmir, Çanakkale, Aydın, Manisa, Bolu ve Muğla’da çıkan yangınlarda zarar gören 19 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alan “Sentinel-2” uydusuyla görüntülendi. Görüntülerde, yangınların en çok İzmir’in Karşıyaka ve Bolu’nun Göynük ilçelerini etkilediği belirlendi. Yangınlar, İzmir Karşıyaka’da 3 bin 298, Bolu Göynük’te 3 bin 238, Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 1471, Manisa Karayakup Bölgesi’nde 2 bin 437, Aydın Bozdoğan’da 2 bin 304, Didim’de 329 ve Muğla Yatağan’da 272 hektar alana zarar verdi. ● AA

Silifke’de  2 tutuklama

Mersin’in Silifke ilçesinde 15 Ağustos’ta, 4 noktada çıkan orman yangınlarıyla ilgili başlatılan soruşturmad kapsamında yangın bölgelerinden motosikletle geçtiği tespit edilen 2 kişi gözaltına alındı. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Erdemli ilçesinde de jandarma ekipleri anız yaktığını dronla tespit ettiği 2 kişiyi suçüstü yakalayarak gözaltına aldı. ● AA/DHA

Yazarlar