GündemStresle başa çıkmanın 12 yolu

Stresle başa çıkmanın 12 yolu

29.04.2018 - 18:20 | Son Güncellenme:

Günlük hayatımızda birçok durum için stres yaşayabiliriz. Yaşadığımız stres hayatımızı olumsuz yönde etkiler. Kişiden kişiye farklılık gösteren stres durumları ve seviyeleri neredeyse her yaş grubunda görülmektedir. Sosyal yaşantımızı, aile ilişkilerimizi ve özel hayatımızı etkileyebilecek güçte olan stresle başa çıkmanın yöntemleri vardır. Bu yazımızda size günlük hayatınızda stresle başa çıkmak için 12 öneri sunacağız.

Stresle başa çıkmanın 12 yolu

Stresle başa çıkmanın 12 yolu nedir?

Haberin Devamı

1- Stresten kurtulmak için spor yapmaya başlamalı ve beslenme programınızı gözden geçirerek en sağlıklı şekle dönüştürmelisiniz. Fazlasıyla alkol ve kafein tüketiminiz varsa bir an önce bu alışkanlıkları terk etmelisiniz. Bu şekilde stresinizin azaldığını gözlemleyeceksiniz.

2- Bazı olayların, durumların ve ortamların stresli olacağı önceden bellidir. Bu gibi olaylara, durumlara ve mekânlara girmeden önce stres yaşayacağınızı kabul etmek stresinizin en üst seviyeye ulaşmasını engeller. Bir nevi psikolojik rahatlama yöntemi olarak kabul edebiliriz.

3- İşlerinizin aksamasından ya da yapılamamasından korkuyorsanız kendinize bir liste hazırlayın. Hazırladığınız listenin en üst kısmında sizin için acil olan ve önem arz edenler bulunsun. Listenizde aşağıya inildikçe önemsiz işler yer almaya başlasın. Böylelikle acil olan işleriniz halledilmiş olacak ve strese girmekten kurtulacaksınız.

Haberin Devamı

4- Yapmaktan hoşlanmadığınız ve yaparken stres yaşadığınız işler olabilir. Bu gibi durumlarda kendinizi kasmanıza gerek yok. Sizin yerinize bu işleri halledecek birisini bulmak sizi bu stresten kurtaracaktır. Örneğin çöp atmayı bir stres olarak görüyorsanız evdeki diğer bireylerden rica edebilirsiniz.

5- Önemli olan eşyalarınızı unutmak gibi bir sorun yaşıyorsanız onları çoğaltabilirsiniz. Örneğin ev anahtarı ya da şarjınızı çoğaltarak kullandığınız çantalarınıza birer tane yerleştirirseniz bu stresten de kurtulmuş olacaksınız.

6- Her insan yaptığı her işin mükemmel olmasını ister. Bu bireylerin en doğal hakkıdır. Fakat fazla mükemmeliyetçi olmak sizi strese sokacak durumlardan birisidir. Bu yüzden mükemmeliyetçiliği bir kenara bırakmanız sizin üzerinizde oluşan stresi azaltacaktır.

7- Bazı ortamların sizin için stres yaratacağını biliyorsanız alternatif stressiz yollar aramalısınız. Trafik bu ortamlardan birisidir. Kapalı olan yollarda trafik olacağını bilirsiniz, bu yüzden trafikte stres yaşayacağınızı kabul ederek yola çıkmanız stresinizin artmamasına neden olacaktır. Bir diğer yöntem ise trafikten kaçmak için uzun yolları tercih etmek ve arabada sevdiğiniz müzikleri dinleyerek trafiği atlatmaktır.

Haberin Devamı

8- Evinize gelen misafiri en iyi şekilde ağırlamak birçok kişinin isteğidir. Ama bunu kendinize stres yaratacak bir durum haline getirmeniz sizin için sağlıklı bir durum olmayacaktır. Bu yüzden sevdiklerinizle ve misafirlerinizle dolu dolu güzel zamanlar geçirmeye bakın ve stresi unutun.

9- Sorunlarla karşılaştığınızda düşünerek kendinizi üzmek yerine sorunlara gülmeniz yeterlidir. Gülüp geçtiğiniz her sorun sizi stresten kurtarır.

10- Kendinizi deşarj etmek size iyi gelecek şeylerden birisidir. Bu yüzden kendinize zaman ayırarak hobiler ve yeni uğraşlar edinin. Stresin olmadığı alanlar yaratın kendinize.

11- Özel hayatınızda, karşılıklı ilişkilerinizde stres yaşamak istemiyorsanız sorunlarınızı karşınızdaki kişiyi dinleyerek halletmek sizi girebileceğiniz olağan streslerden korur.

12- Gün içerisinde bekleyeceğiniz durumlar olabilir. Bu bekleme esnalarında daha önceden yapmak istediğiniz fakat fırsatınız olmadığı için yapamadığınız işlerinizi halledebilirsiniz. Örneğin çantanızı düzenleyebilir, fazla fişleri çöpe atabilir ya da aramayı unuttuğunuz sevdiklerinizi telefonla arayarak güzel sohbetler edebilirsiniz. Bu şekilde beklediğiniz süre güzel bir zaman dilimine dönüşür ve stres yaratacak her şey ortadan kalkar.