04.04.2008 - 02:05 | Son Güncellenme:
ESKİŞEHİR DHA
Eskişehir’de 110 yaşında vefat eden İstiklal Savaşı’nın son gazisi Yakup Satar dün askeri törenle Asri Mezarlık’ta toprağa verildi.
Kırım’da 1898’de doğan, 1.Dünya Savaşı’nda Basra cephesinde savaşan, ardından Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılan son gazi Satar, Hacı Seyit Mahallesi Duatepe Sokaktaki evinde önceki akşam saat 21.45 sıralarında yaşama veda etti.
6 çocuk ve 50 torun sahibi Satar’ın cenazesi, dün sabah evden çıkarılırken kızları Zekiye Tali, Bedriye Kalaş, Meliha Işıkada, Necmiye Işıkada ve Safiye Satar ile oğlu Fevzi Satar gözyaşı döktü.
Bayrağa sarılı tabuta konulan cenaze, askeri ambulansla törenin yapılacağı Reşadiye Camii’ne götürüldü.
Reşadiye Camii’nde tabutun başında Kore ve Kıbrıs gazileri nöbet tuttu.
Öğle namazının ardından düzenlenen cenaze törenine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Vali Kadir Çalışıcı, Eskişehir milletvekilleri Murat Mercan, Nedim Öztürk ve Beytullah Asil, Garnizon ve 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yaveri Jandarma Albay Semih Okyar, gazinin yakınları ve çok sayıda Eskişehirli katıldı. Cenazeye hükümet adına katılan Unakıtan, Korgeneral Balanlı’ya başsağlığı diledi.
Müftü Ahmet Akın’ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Satar’ın cenazesi bir süre top arabasıyla taşındı, ardından askeriyeye ait bir ambulansla Asri Mazarlığa götürüldü. Son gazi, 1993 yılında vefat eden eşi Meryem Satar’ın yanında toprağa verildi.
Devletin zirvesi,?Satar’ı unutmadı
Devletin zirvesindeki yöneticilerin yayımladıkları başsağlığı mesajlarında, İstiklal Savaşı’nın son gazisi Yakup Satar’ın minnet duyguları içinde hatırlanacağı vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Gaziler, Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin kuruluşundaki ruhu sonraki nesillere de aktardı. Biz de millet ve devlet olarak gazilerimizin ve şehitlerimizin emaneti bu güzel topraklara aynı şuur ve kararlılıkla sahip çıkacağız. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizi, şehitlerimizi ve vatan sevgisiyle hepimize örnek olan Gazi Yakup Satar’ı rahmet ve minnetle hatırlıyoruz.
TBMM Başkanı Köksal Toptan: (Satar ailesine gönderdiği başsağlığı mesajı) Milletimizin gönlünde saygın yer edinen Yakup Satar ve diğer kahramanlarla ne kadar övünsek azdır. Her zaman saygı ve minnetle anacağımız değerli gazimiz Yakup Satar’a, Allah’tan rahmet, size, ailenize, yakınlarınıza ve tüm milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Milletçe, yokluk ve imkânsızlıklara meydan okuyarak canları pahasına tarihin seyrini değiştiren o eşsiz kahramanların evlatları olduğumuz için ne kadar iftihar etsek azdır. Onların fedakârlıklarına layık olmak için, bize emanet ettikleri demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizi daha da yükseklere taşımak mecburiyetindeyiz.”
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt: “İstiklal Savaşı’mızın son gazilerinden Yakup Satar’ın Hakk’ın rahmetine kavuşmuş olduğunu büyük bir üzüntü ile öğrendim. Kahraman gazimize yüce Tanrı’dan rahmet, üzüntülü ailesi ile aziz milletimize şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına başsağlığı dilerim.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Gazi Satar, ülkesine, milletine ve tarihe karşı sorumluluğunu yerine getiren büyük bir vatanperver ve kahraman olarak milletin derin hafızasındaki önemli ve anlamlı yerini hep koruyacaktır.”
ANKARA Milliyet