GündemSon dakika! Şeyda polisi şehit eden suç makinesi nasıl dışarıda? Hiç cezaevine girmemiş

Son dakika! Şeyda polisi şehit eden suç makinesi nasıl dışarıda? Hiç cezaevine girmemiş

24.09.2024 - 06:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Ümraniye’de motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan saldırganın, yaşanan arbede sırasında silahla ateş etmesi sonucu polis memuru Şeyda Yılmaz şehit olurken, 1’i polis 2 kişi de yaralandı. Çocuğa cinsel istismar ve cinsel taciz de dahil olmak üzere 26 suç kaydı çıkan 19 yaşındaki katil, yakalandıktan sonra siyah çöp poşeti giydirilerek, Hayvan Durum İzleme Amirliği’nin hayvan taşıma aracıyla adliyeye sevk edildi.

FERİT ZENGİN/HABER MERKEZİ- İstanbul Ümraniye’de motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan ve sonrasında karakol bahçesinden firar eden Yunus Emre Geçti’nin (19) yakalanmasına yönelik operasyonda polise silahlı saldırı gerçekleşti. Yakalandığı sırada çıkan arbedede polisin silahını alan Geçti, ekiplere doğru ateş açtı. Saldırıda yaralanan polis memuru Şeyda Yılmaz (27), hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. 19 yaşındaki katilin 26 suç kaydı çıktı.

Haberin Devamı

KARAKOLDAN FİRAR

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Ümraniye’de önceki gece 23.15 sıralarında başlayıp dün 03.00’de son bulan ve bir polis memurunun şehit edildiği 4 saatlik dehşet anları, Dudullu Polis Merkezi ekiplerince motosiklet hırsızlığından gözaltına alınan Yunus Emre Geçti isimli suç makinesinin, karakolun bahçesinde ailesiyle görüşe çıkarıldığı sırada başladı.

Görüş sırasında karakolun duvarından atlayarak kaçan suç makinesi ile peşine düşen polislerle arasında kovalamaca başladı.

SİLAHI ÇALDI

Bir süre sonra Ihlamurkuyu mahallesinde kıstırılan saldırgan, kendisini yakalamaya çalışan polis memuru K.H.S. ile girdiği arbedede S.’nin belinden aldığı silahla ateş açmaya başladı. Bu sırada polis memuru Şeyda Yılmaz da, ateş eden 19 yaşındaki suç makinesini kolundan vurarak yaraladı. Saldırganın ateşlediği silahtan çıkan kurşunlardan birisi polis memuru Şeyda Yılmaz’ın başına isabet ederken, diğer ikisi ise silahını aldığı polis memuru ile kendi annesi P. Geçti’ye isabet etti. Saldırgan diğer polisler tarafından 4 saatlik bir takibin ardından etkisiz hale getirilerek yakalandı.

Haberin Devamı

HASTANEDE ŞEHİT OLDU

Yaralı polis memurları olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye sevk edildi. Başından vurularak ağır yaralanan 1 yıllık polis memuru Şeyda Yılmaz, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Yaralı bir polis ile saldırganın annesinin hastanedeki tedavisi ise devam ediyor.

Son dakika Şeyda polisi şehit eden suç makinesi nasıl dışarıda Hiç cezaevine girmemiş

Hayvan izleme aracına bindirildi

Kabarık suç dosyası

* Uyuşturucu ticareti
* Sekiz uyuşturucu kullanma
* İki kasten yaralama
* Bir cinsel taciz
* İki yağma
* Bir gasp
* İki çocuğa cinsel istismar
* Bir hırsızlık
* İki mala zarar verme

Son dakika Şeyda polisi şehit eden suç makinesi nasıl dışarıda Hiç cezaevine girmemiş

HİÇ CEZAEVİNE GİRMEDİ

Olaydan kısa süre sonra yakalanıp gözaltına alınan Yunus Emre Geçti’nin bir cinsel taciz, 2 çocuğa cinsel istismar, 2 mala zarar verme, bir hırsızlık, bir gasp, 2 yağma, 2 kasten yaralama, 8 ayrı uyuşturucu kullanma ve bir uyuşturucu ticaretinden 26 suç kaydının bulunduğu ve hepsinden adli kontrol kararı alıp hiç cezaevine girmediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Son dakika Şeyda polisi şehit eden suç makinesi nasıl dışarıda Hiç cezaevine girmemiş

ÇÖP POŞETİ GİYDİRİLDİ

Saldırgan Yunus Emre Geçti, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’ndeki işlemlerinin ardından siyah çöp poşeti geçirilmiş halde kadın polis memurları tarafından Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği’nin aracına bindirilerek Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi. Katil, “kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürme” suçundan tutuklandı.

ZANLININ ANNESİ NEDEN OLAY YERİNDEYDİ?

İddiaya göre, anne P. Geçti, karakolda gözaltında bulunan oğlu suç makinesi Yunus Emre Geçti’ye yemek getirdi. Bunun üzerine annesinin getirdiği yemeği yemesi için karakol bahçesine çıkarıldı. Bunu fırsat bilen saldırgan duvardan atlayarak firar etti. Firar üzerine polisler Yunus Emre Geçti’yi yakalamak için harekete geçti. Anne P.Geçti de polislerin peşine düştü. Olay yerinde bir polis memurunun silahını ele geçiren suç makinesi, bir polisi şehit ederken, bir polisi de yaradı. Öte yandan, olay yerinde yaralanan anne P.Geçti de oğlunun ele geçirdiği silahtan çıkan mermiyle yaralandı.

Haberin Devamı

DAHA 1 YILINI DOLDURMAMIŞ

Emniyet teşkilatına Aralık 2023’te giren şehit Şeyda Yılmaz, Ankara Polis Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. İlk görev yerinin ise İzmir İl Emniyet Müdürlüğü olduğu öğrenildi. Eş durumundan İstanbul’a tayin edilen Şeyda Yılmaz, burada Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü Dudullu Polis Merkezi Amirliği’nde görevlendirilmişti.

Son dakika Şeyda polisi şehit eden suç makinesi nasıl dışarıda Hiç cezaevine girmemiş

Şehit polis memuru Şeyda Yılmaz, memleketi Sivas’ta son yolculuğuna uğurlandı. Cenazede eşinin tabutunu sarılıp öpen polis memuru Semih Yılmaz, “İzin aldık gelecektik, vatan sağ olsun. Çok mu istedin, Sivas’ı” diyerek gözyaşı döktü.

SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Şehit Şeyda Yılmaz’ın Türk bayrağına sarılı cenazesi, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde düzenlenen törenin ardından, memleketi Sivas’a getirildi. Yılmaz için ikindi namazı sonrası Yukarı Tekke Ayyıldız Camisi’nde cenaze namazı kılındı. Siyasilerin da hazır bulunduğu törende şehidin babası Mehmet ve annesi Nurgül Yağlı, eşi Semih Yıldız güçlükle ayakta durdu. Şehidin meslektaşları da gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı

İZNE ÇIKACAKMIŞ

Sivas’taki komşu Mustafa Yaman, Şeyda Yılmaz’ın olaydan sonraki gün 5 günlük izne çıkacağını ifade ederek, “Anne ve babaları gibi çocukları da çok iyilerdi. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Kendi evladımız gibiydi. Elimizde büyüdü. Normal bir yaşantısı vardı. Kızımız şehit eden kişi 26 suçtan aranan bir kişi. Bu adam daha kaç kişiyi daha öldürecek içeri alsınlar cezaevine koysunlar” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN AİLEYE BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, firar etmeye çalışan zanlının silahlı saldırısı sonucu yaralanarak, kaldırıldığı hastanede şehit olan polis memuru Şeyda Yılmaz’ın ailesine mesaj göndererek başsağlığı dileklerini iletti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı mesajda, “Görevi başında çıkan çatışma sonucu şehit olan Polis Memuru Şeyda Yılmaz’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize başsağlığı; aynı olayda yaralanan Polis Memuru Kürşat Hakkı Sarıtepe’ye de acil şifalar diliyorum. Şehidimizin mekanı cennet olsun” ifadelerine yer verdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Kahramanımızın şehadetinden derin üzüntü duydum. Şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, kahraman emniyet teşkilatımıza ve milletimize başsağlığı diliyorum. Çatışmada yaralanan kahramanımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.

HUKUKÇULAR, ‘İNFAZ SİSTEMİ DÜZELMELİ’ DEDİ

Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, infaz sisteminde problem olduğunu söyledi:

“Bireysel eylemler kabul edildiği zaman insanlar sokakta gezebiliyorlar. Bunun düzelmesi için yargıyı hızlandıracak bir çözüm lazım. Mutlaka belli bir ceza miktarı, infaz kurumundan geçmeli. Asıl önemli olan bu tip ‘Israrlı suçlu’ dediğimiz zanlıların takibini yapacak bir sistem olmalı. Bu tip insanlar kriminal olunca bir adım sonrası geliyor. Kesinlikle infaz sonrası sıkı takip edilmeleri lazım. Kamu görevlisine olduğu zaman ise suçu ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanıyor. Sistemde, mahkeme cezayı verdi diyelim, daha sonra cza istinafa gidiyor. Eğer dosya İstinaf ve yargı incelemesinden geçecekse, en az ikisini bekliyorsunuz. Sistem işlemiyor.”

‘ORGANİZASYON LAZIM’

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Hasan Sınar, “Ceza sisteminin caydırıcı olmaması nedeniyle kriminal bir insan, yeniden yapabiliyor. Kapasitenin çok üzerinde hükümlü var Türkiye’de. 350 bin insandan neredeyse 120 bini uyuşturucudan yatıyor. Bunları hapse atmanın bir mantığı yok, çünkü çıkınca tekrar aynısını yapıyorlar. İnfaz sistemini düzeltmek uzun ve meşakkatli bir iş, bunun için organizasyon gerekiyor” dedi.

‘GÜVENLİK TEDBİRİ’ 

Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Köksal Bayraktar da “Genellik böyle durumlarda en son hangi suçu işlemişse, tutuklama hali son suçla ilgilidir veya sondan öncekiyle ilgilidir. Ağır suçlardan yargılaması sürmekte olan kişilere karşı yargının dikkatli olması gerekir. Bizim ceza kanunumuzda “Güvenlik tedbirleri” diye bir düzenleme yapıldı. Buna göre ilgili kişiler karakola giderek imza atıyorlar ve bulundukları yerlerden dışarı çıkmama gibi bir tedbir uygulanıyor. Bu gibi suçlar karşısında devlet, yargılama bitmiş olsa veya bitmeden birtakım tedbirlerle belirli bir şekilde suçluyu el altında tutabiliyor. İnfazı onanması ise kesinleşmiş olan mahkumiyetle ilgilidir. Bunların belirli süreleri var” söyleminde bulundu.

POLİS KATİLLERİNİN SABIKALARI

Polis memuru Yılmaz’ın şehit olduğu olay, son dönemlerde suç çetelerinin ve suç makinelerinin polise yönelik saldırılarını bir kez daha gündeme getirdi.

* Kastamonu İnönü Mahallesi Afşin Bey Sokağı’nda Ağustos 2024’te annesini rehin alan uyuşturucu bağımlısı ve cezaevi firarisi İsmail Bayam’ın (32) evine giden polislerden memur Ahmet Şahan, tabancayla vurularak şehit oldu. Bir polis memur ise yaralandı.

* Kağıthane’de uyuşturucu baskını yapan polislere 10 Ekim 2023’te ateş açıldı. Polis memuru Cihat Ermiş (31) şehit olurken, gözaltına alınan şüpheli Muhammet Berke Çorak’ın (20), 39 suç kaydı olduğu öğrenildi. Zanlının ilk suçunu 14 yaşında hırsızlık yaparak işlediği kayıtlarda ortaya çıkarken, “1 taksirle yaralama”, “12 Uyuşturucu”, “5 Silahlı kanunlara muhalefet”, “8 Kasten yaralama”, “3 Hırsızlık”, “1 Tehdit”, “1 Motor hırsızlığı ve 1 yağma” suçları ortaya çıktı.

* Şanlıurfa’da Komiser Yardımcısı Abdullah Yasir Binici ve polis memuru Cemal Bozkurt’u Mart 2022’de şehit eden saldırgan çok sayıda suç işledi ama sadece 9 yıl hapis yatıp çıktı.

* Bağcılar’da 3 yıl önce polis Erhan Gökteke’yi şehit eden saldırganlardan birinin de 75 ayrı suç kaydı vardı.

* Başakşehir’de geçen yıl, 2 polisi vuran Güven Güler’in de suç makinesi olduğu ortaya çıkmıştı.

* Kağıthane’de polis Hakan Telli’nin şehit eden şahısların da birden fazla suç kaydının olduğu öğrenilmişti.

* Balıkesir’de 2021’de polis Abdulkadir Güngör’ü şehit eden Devrim Erdem’in çeşitli suçlardan 18 kaydı olduğu belirtildi.

* Polis Ayhan Ölçer’i 2016’da şehit eden Seyfettin Genç’in de çok sayıda suç kaydı bulunduğu ortaya çıktı.

* 2020 yılında Muhammet Karataş, Kahramanmaraş’ta kaldığı otele kendisini gözaltına almaya gelen polislere ateş açmış ve Barış Göl şehit olmuştu. Karataş’ın da çeşitli suçlardan kaydının olduğu öğrenilmişti.

Son dakika Şeyda polisi şehit eden suç makinesi nasıl dışarıda Hiç cezaevine girmemiş

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ ÇIKTI

Saldırı anı güvenlik ve cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntülerde, polisin şüpheliyi etkisiz hale getirmeye çalıştığı görülürken, o esnada şüphelinin polisin silahını alarak ateş açtığı ve polisin de karşılık verdiği anlar yer aldı. Yaralanan polisin yanına ise diğer arkadaşları koşarak geldi.

Son dakika Şeyda polisi şehit eden suç makinesi nasıl dışarıda Hiç cezaevine girmemiş