19.10.2023 - 12:38 | Son Güncellenme:
Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği uyarınca okullarda "sınav haftası" uygulaması yapılacağı açıklanmıştı. 1. dönem 1. sınavların ekim ayının son haftası ile kasım ayının ilk haftası; 1. dönem 2. sınavların aralık ayının son haftası ile ocak ayının ilk haftası; 2. dönem 1. sınavların mart ayının son haftası ile nisan ayı ilk haftası; 2. dönem 2. sınavların mayıs ayı son haftası ile haziran ayının ilk haftası aralığında yapılması planlanmıştı.
Ancak 2023-2024 eğitim öğretim yılına özgü olarak 1. dönem 1. sınav haftası tarihlerinde değişikliğe gidildi. Millî Eğitim Bakanlığınca illere gönderilen yazıda "Okullarda gerçekleştirilen cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamalarının daha etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 1. sınavlarının tarihleri güncellenmiştir. Bu bağlamda 2023-2024 eğitim öğretim yılı; 1. dönem 1. sınavları, 30 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında, 1. dönem 2. sınavları ise 25 Aralık 2023-05 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacaktır." denildi.
SINIF GEÇME PUANI TÜRKÇE’DE 70 OLDU
Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan yeni yönetmeliğe göre daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70’e, diğer dersler için ise 50’ye yükseltildi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ‘Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de dün yayımlanan yönetmelikte yapılan düzenlemeye göre kayıtlardan teneffüs sürelerine, sınıfta cep telefonu kullanımından öğrencilerin görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmamasına, doğum yapan öğretmenlerin nöbet saatlerinden sınıf geçmeye kadar pek çok konuda değişiklik yapıldı.
1 KEZ ŞUBE DEĞİŞİKLİĞİ
Yeni yönetmelikte öne çıkanlar şöyle:
İlkokul ve ortaokulda kayıtlarda öğrencilerin şubeleri ve öğretmenleri kura yöntemiyle e-Okul sistemi üzerinden Bakanlıkça belirlenecek. Velinin talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı rapor alınarak bir defaya mahsus şube değişikliği yapılabilecek.
İlkokulda sınav yapılmayacak. Öğrencilerin başarısı; öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen ders etkinliklerine katılımları, verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilecek.
Daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70’e, diğer dersler için 50’ye yükseltildi. Bunların altında puan alanların geçme ya da kalmalarına öğretmenler kurulunda karar verilecek.
Ortaokul ve imam hatip ortaokullarında ödül alınmasına ilişkin ölçütler, Türkçe dersi için 70 ve diğer dersler için 50 puan ortalaması göz önüne alınarak güncellendi.
Teneffüs süreleri, tekli eğitim yapılan okullarda 15 dakikadan 20 dakikaya çıkarıldı. İkili eğitim yapılan okullarda ise 10 dakika olarak kaldı.
Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar, Türkçe dersinden yıl sonu puanı 70’ten az olanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 50’den az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilecek.
Doğum yapan öğretmenlerin daha önce 1 yıl olan nöbet tutmama hakkı, 2 yıla çıkarılacak.
11 ilde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında katkı payı alınmaması kararlaştırıldı.
FOTOĞRAF PAYLAŞIMI YOK
Öğrencilerin, görüntüleri sosyal medyada her ne ad altında olursa olsun paylaşılamayacak. Paylaşılması için veliden ve rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınacak.
Sınıfta cep telefonu kullanmak; diğer öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerini, akran ve arkadaşlık ilişkilerini olumsuz yönde etkileyecek davranışları alışkanlık haline getirmek; okul personeli ve öğrencileriyle ilgili dijital araçlar ya da sosyal medya kanalıyla kişilik haklarını ihlal edecek şekilde ses ya da görüntü kaydetmek ve yayımlamak okul değiştirme yaptırımı davranışı kapsamına alındı.