GündemŞoke edici bir karar

Şoke edici bir karar

22.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Twitter’a erişimin engellenmesine pek çok ülkenin üst düzey yetkililerinden sert tepkiler geldi.

Şoke edici bir karar

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de Twitter’ın yasaklanmasını gündemin ilk sırasına taşıdı. Bakanlık sözcüsü Jen Psaki, günlük basın birifingine yönetimin kınama mesajını okuyarak başladı.
Psaki, Türkiye’ye Twitter yasağını kaldırma çağrısında bulunarak bağımsız ve kısıtsız bir medyanın demokrasi için hayati olduğunu hatırlattı. Psaki “ABD Türkiye’de ifade özgürlüğünü destekliyor ve ifade özgürlüğüne el uzatan her türlü eyleme karşı çıkıyor. Türk hükümetini vatandaşlarının Twitter’a ulaşımına konan engeli kaldırmaya ve tüm sosyal medya platformlarına özgür erişimi sağlamaya çağırıyoruz” dedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamadan kısa süre sonra Beyaz Saray, özel bir açıklama yayımladı.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: ABD, Türk hükümetinin vatandaşlarının temel iletişim araçlarına erişimini bloke etmesinden derin endişe duyuyor. Türk halkının temel enformasyona erişiminin kısıtlanmasına karşı çıkıyoruz.”

İngiltere:?Endişeliyiz
İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Haberlerden dolayı endişeliyiz. Türkiye’nin AB’nin temel değerleri olan ifade özgürlüğü, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü desteklemesi önemlidir.”
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili BBC’ye yaptığı açıklamada, “Sosyal medya sitelerinin kapatılması hakkındaki öneriler hakkında oldukça endişeliyiz. Demokrasiler, kamudan gelen farklı seslerle güçlenir” cümlelerini kullandı.

‘Hemen serbest bırakın’
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Twitter’dan Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca olarak Türkiye’deki Twitter yasaklarına dair tweet attı. Schulz, “Özellikle Türkiye’deki takipçilerime; Başbakan Erdoğan’ı ifade özgürlüğünü hemen serbest bırakmaya çağırıyorum” diye yazdı.
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle Twitter hesabından “Türkiye’deki Twitter yasağından son derece endişeliyim; özgür iletişim ve iletişim yollarının özgürce seçimi AB’nin temel bir değeridir” yazdı.

‘Anlayışımıza uymuyor’
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Sözcüsü Christiane Wirtz, “Türkiye hakkında duyduklarımız bizim Almanya’da anladığımız özgür iletişim ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Herhangi bir iletişim aracını yasaklamak veya kısıtlamak bizim ifade özgürlüğü anlayışımızla uyuşmamaktadır” cümlelerini kullandı.

‘Sözlerine saygı duymalı’
Fransa Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de uygulanan Twitter yasağı için ‘şoke edici’ yorumunu yaptı. Bakanlık sözcüsü Romain Nadal, “Türkiye hükümetinin bu şoke edici kararı ifade özgürlüğüne zıt. Türkiye, Avrupa Birliği’ne aday bir ülke olarak verdiği sözlere saygı duymalı” dedi.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt Twitter yasağına tepkisini “Erdoğan hem kendine hem de bütün ulusuna zarar veriyor” sözleriyle dile getirdi.