14.04.2025 - 07:00 | Son Güncellenme:
Eren Koca / Haber Merkezi - Ankara, Etimesgut’ta öğretmeni Sevcan Odabaşı Karakurt ile bir alışveriş merkezi (AVM) giden 7 yaşındaki down sendromlu M.A.Y. çocuk oyun alanına alınmadı. Çocuğun özel öğretmeni Karakurt, işletmeyi ve çalışanları polis ekiplerine şikâyet etti. Polis ekipleri mağdur çocuğun ailesine haber vererek işlemlere başladı. Bu olayın, oyun salonunda daha önce de yaşandığı ortaya çıktı. AVM’nin çalışanlarının 1 Nisan Salı günü de otizmli bir çocuğu oyun salonuna almadığı, çocuğun annesi G.K.K.’nın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bildirildiği, akabinde de karakola şikâyette bulunduğu öğrenildi. Oyun salonun sorumlu müdürü E.G. ile 4 çalışan gözaltına alındıktan sonra adli kontrolle serbest bırakıldı.
Ruhsatsızmış
O anlara ilişkin görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine Etimesgut Belediyesi, ruhsatsız olduğu ortaya çıkan oyun alanını mühürlendi. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da işletme hakkında TCK’nın “nefret ve ayrımcılık” suçu kapsamında suç duyurusunda bulundu. Gözaltına alınan oyun salonu sorumlu müdürü E.G. ile 4 çalışanı adli kontrolle serbest bırakıldı. Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen Milliyet’e yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
Bu ilk değil
“Anayasal hak olarak normal şartlar altında çocuklar down sendromlu olsun olmasın farketmeksizin her yere girebilirler. Kimsenin ‘Çocuğu engelli diye buraya almıyorum’ deme hakkı yok. Orası çocuk alanıysa bütün çocukları kabul etmesi gerekiyor. Bu işletmenin farklı şubelerinde de benzer olaylar yaşanmış. Şirket politikası olarak sanırım down sendromlu çocukları kabul etmiyorlarmış. Yasa, ‘özel gereksinimli çocukları o alanlara almak için gerekli düzenlemeleri yapmak zorundasınız’ diyor. Dolayısıyla düzenlemeyi yapmamakta başka ayrımcılık suçu. Çocuklar kendileri de girip oynayabilir bir yetişkine ihtiyacı yok. Burada ayrıştırma söz konusu.”
‘Şikâyet gitmiş sadece uyarı almış’
Öğretmen Sevcan Odabaşı Karakurt, Milliyet’e yaptığı açıklamada, öğrencisi M.A.Y. ile o gün yaşadıklarını anlattı: “Özel gereksinimli öğrencileri sosyalleşmesi için belirli zamanlarda çeşitli yerlere götürüyorum. O günde o firmanın oyun alanına götürdüm. Görevli kişi, oyun alanına giremeyeceğini söyledi. Kasadaki kişiye gittim, müdürle görüşmek istediğimi belirttim, kendisinin yetkili olduğunu söyledi. Her çocuğun eşit olup, bu durumun eşitlik hakkına uymadığını, oraya gireceğimizi söyledim. Buna rağmen giremeyeceğimizi söyleyip, ‘Zarar görebilir ve verebilir’ dedi. Ona eşlik edeceğimi söylememe rağmen ‘diğer velilerde girmek ister’ gerekçesiyle kabul etmedi. Durumu diğer müşterilere yüksek sesle izah ettim. Öğrencimin daha fazla etkilenmemesi için onu oyuncakçıya götürmek üzere oradan çıkarttım. Sadece o şubesi değil her şubesi özel çocuklara bu tutumu sergiliyormuş ve bu konuda belediyelere de CİMER’e de çok şikâyet gitmiş ama sadece uyarı almış ve dikkate alınmamış.”
ANNE KONUŞTU: PSİKOLOJİSİ İYİ
Çocuğun annesi Hatice Yüce ise şunları söyledi: “A. çok dışa dönük, enerjisi yüksek bir çocuk. Psikolojik olarak çok etkilenmedi. O anda yaşadı üzüldü ama genel olarak çok pozitif bir çocuk. Kendi dünyasında mutlu, şu anda iyi durumda. Eve geldiğinde bir şey anlatmadı zaten akıcı şekilde konuşamıyor, beden diliyle anlaşıyoruz. Daha önce başka kırılmalar yaşadık. Eğitim konusunda ciddi sorunlar var. Bir kreşe gittiğimizde özel çocuk alıyor musunuz sorusunu sormak istemiyoruz” dedi. Aynı oyun alanına alınmayan başka bir çocuğun annesi ise şöyle konuştu: “Bundan 3-4 ay gibi biz de aynı yere gittik ve bizi de almadılar. Çocuğum ayakkabılarını çıkarmıştı. ‘Giremez’ dediler. ‘Neden’ dedim. ‘Engelli’ dedi. Sorumlunuz kimse konuşacağım dedim. Yukarı gönderdiler, o sıra da çocuğum çok ağladı. Kızımın yanında hiç ağlamamıştım çok etkileniyor diye o gün kızımla ağlayarak çıkmıştım.”