Gündem‘Sınavsız üniversite kulağa hoş geliyor’

‘Sınavsız üniversite kulağa hoş geliyor’

13.04.2010 - 00:54 | Son Güncellenme:

Uzman eğitimciler, YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın “bazı bölümlere sınavsız girilebilir” görüşünü gerçekçi bulmadı

‘Sınavsız üniversite kulağa hoş geliyor’

Akademisyenler, YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın “üniversitelerde bazı bölümlere sınavsız giriş” projesinin ‘kulağa hoş’ geldiğini ancak, öncelikle ortaöğretime geçişin çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Özcan’ın Almanya’daki sistemi örnek vermesine ise

‘Sınavsız üniversite kulağa hoş geliyor’
akademisyenler, “Orada tüm öğrenciler üniversite kapısına yığılmıyor. Ortaöğretime geçişte üniversiteye gidemeyecek gençler mesleki eğitime yönlendiriliyor” dedi. Yorumlar şöyle:
Prof. Dr. İsa Eşme (Eski YÖK Başkan Vekili): “Yükseköğretime geçişte arz talep arasındaki farkın büyük oluşu sınavı çok önemli hale getiriyor. Çoktan seçmeli test şeklinde uygulanan sınav ise üniversite öncesi eğitimde olumsuz yan etkilere yol açıyor. Bu nedenle ‘sınavsız üniversite’ söylemi kulağa hoş geliyor. Almanya’da uygulamalı bilimler üniversitesine sınavsız giren öğrencilerin yüzde 60’a yakınının ilk yıl başarısızlık nedeniyle üniversiteden kaydı siliniyor. Onlarda ortaöğretim sonrası ciddi bir sınav var, bizde ise yok. Ortaöğretimde bir yapılanmaya gidilmeden üniversiteye sınavsız geçişin yolu açılırsa, dört işlem bilmeyen öğrencilerin üniversiteye kaydını yapmak zorunda kalabiliriz.”
Prof. Dr. Firdevs Güneş (Ankara Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi): “Ülkemizde öğrenci sayısı fazla üniversite sayısı az. Bu nedenle sınav yapılıyor. Üniversitelerin sayısı arttıkça tüm bölümlere sınavsız geçiş olabilir. Sınava girecek öğrenci ile bölümlere alınacak öğrenci sayısı denk olduğunda bu yapılabilir.”
Prof. Dr. Cevat Celep (Kocaeli Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı): “Diyelim ki ilk yıl arz talep dengesini yakaladınız. Yani bir bölümde okumak isteyenlerin sayısıyla kontenjanlar aynı. Daha sonraki yıl bu dengeyi yakalamanın garantisi yok. Gelişmiş ülkelerde sınavsız bölümlere girebiliyorsunuz ancak orada öğrenciler ortaöğretimden itibaren yönlendiriliyor. Herkes üniversite kapısına getirilmiyor, mesleki eğitime yönlendiriliyor.”
Prof. Dr. Ali İlker Gümüşeli (Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi): “Bazı bölümlere girişte yetenek sınavı yapılabilir veya bir taban puan konulabilir. Bazı ülkelerde sınavsız giriş var, fakat nüfus açısından baktığınızda bu Türkiye’de ne kadar yapılabilir? Hukuk okumak isteyen öğrenci sayısı kadar hukuk kontenjanı varsa sorun değil ama, öğrenci sayısı fazla olursa, seçim nasıl yapılacak? Yine de sınırlı bir uygulama yapılıp sonuca bakılabilir.”

Haberin Devamı

YÖK’e göre hemen olmaz
YÖK Başkanı Özcan’ın “birkaç yıl içinde üniversiteye sınavsız girilebileceği” yönündeki açıklamasının ayrıntıları netleşiyor. Buna göre, sınavsız giriş, açıköğretim ve talebin çok olmadığı bölümler için gündeme getirilecek. Lise diploma notu, belirlenen barajı geçenler sınavsız geçişe başvurabilecek. Örneğin tıp ve hukuk bölümlerine sınavsız gidilemeyecek. Özcan, “üniversiteye sınavsız girilebilmesine” ilişkin henüz çalışma başlatılmadığını belirterek, “Hemen yarın, önümüzdeki sene hayata geçirilecek sistem değil” dedi.