18.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Esra Alus
Eski İHD Başkanı Akın Birdal suikastının azmettiricisi olduğu iddiasıyla 19 yıl hapis cezası alan ancak şartlı salıvermeden faydalanarak 4.5 yılda tahliye edilen Semih Tufan Gülaltay, Ergenekon davasından da “uzun tutukluluk” gerekçesiyle tahliye olmasının ardından hükmen tutuklu bulunduğu Piyon operasyonu davası kararı Yargıtay’ca bozulunca ikinci kez “uzun tutukluluk” nedeniyle tahliye oldu.
Hakkında başkaca tutuklama kararı bulunmayan Gülaltay, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi kararı doğrultusunda 5 Haziran 2014 tarihinde cezaevinden çıktı. Mahkeme Gülaltay için haftada 1 emniyete imza verme zorunluluğu ve yurtdışına çıkış yasağı yönünden adli kontrol hükümleri uygulama karar verdi.
19 yıl hapis verildi
Eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Akın Birdal’a düzenlenen suikastın planlayıcısı ve azmettiricisi olmak suçlamasıyla 2 Haziran 1998’de yakalanan Gülaltay, “suç işlemek için Türk İntikam Tugayı (TİT) isimli silahlı örgütü oluşturduğu, siyasi amaçla Birdal’ı öldürmeye tam teşebbüste bulunduğu ve bu suça iştirak ettiği” gerekçesiyle 19 yıl hapse mahkum olmuştu. Ancak Gülaltay, şartlı salıvermeden faydalanarak ve 4.5 yıl sonra tahliye edilmişti.
Gülaltay daha sonra, 2007 yılında Piyon operasyonu kapsamında gözaltına alındı ve tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Gülaltay liderliğinde 33 kişi hakkında “suç örgütü” oldukları iddiasıyla dava açtı, örgütün gasp, tehdit, tahliye, çek-senet tahsilatı yaptığını ileri sürdü. Gülaltay cezaevindeyken 22 Ocak 2008’de Ergenekon soruşturmasının 4. dalga operasyonunda “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla bir kez daha tutuklandı. Piyon operasyonuna ilişkin 6 yıl süren davada “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “yağma” gibi suçlardan toplam 76 yıl hapis cezasına çarptırılan Gülaltay, 5 Ağustos 2013’te kararı açıklanan Ergenekon davasında da “örgüt üyeliği”nden 10 yıl hapis cezası aldı. Gülaltay’ın Piyon operasyonu davasından aldığı 76 yıllık hapis cezası Yargıtay’a giderken Ergenekon davasında özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve uzun tutukluluk gerekçesiyle yapılan itiraz yerinde bulundu. Ergenekon’dan tahliye edilen Gülaltay, Piyon operasyonu davasından hükmen tutuklu bulunduğu için cezaevinde kaldı.
Yağma suçuna onama
Gülaltay’ın bu davadan da tahliye edilmesinin yolunu açan, Yargıtay’ın bozma kararı oldu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 24 Şubat 2012 tarihinde verdiği kararı inceleyen Yargıtay 6. Ceza Dairesi oybirliğiyle Gülaltay’ın “suç örgütü kurmak, yönetmek”, “6136 Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” ve “yağma” suçundan aldığı 76 yıllık cezandan sadece “yağma” suçu için verilen bölümün onadı. “Suç örgütü kurmak, yönetmek” suçundan verilen kararı ise bozdu.
Bu kapsamda yerel mahkemeye gönderilen dosya, kararı veren mahkemenin yasayla kaldırılmış olması nedeniyle yeniden tevzi edildi. Dosyaya bakmakla görevlendirilen İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Gülaltay’ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın “uzun tutukluluk” nedeniyle tahliyesine karar verdi. Gülaltay, 5 Haziran 2014’te tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.