Gündem‘Sigara yasağında eskiye dönüldü’

‘Sigara yasağında eskiye dönüldü’

28.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeşilay, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından İstanbul’da gerçekleştirilen “Tütün Kontrolü Üst Düzey İstişare Toplantısı”nda sigara bağımlılığında güncel durum masaya yatırıldı.

‘Sigara yasağında eskiye dönüldü’

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Fatih Kara, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Azize Nilgün Canel, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı sorumlusu Prof. Dr. Toker Ergüder, dahil çok sayıda uzmanın katıldığı toplantıda, kapalı alanda sigara kullanımının, 2008’de başlayan sigara yasağıyla azaldığı ancak son yıllarda yine eskiye dönüldüğü uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

‘Meclis’te içiliyor’

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Erdöl, sigaranın, insanoğlunun şimdiye kadar görüp göreceği en etkili kitle imha silahı olduğunu belirterek, “Maalesef çok büyük kazanımlar elde edilen tütünle mücadelede birkaç yıldır sarsıntı yaşanıyor” dedi. Düz paket uygulamasının önemine değinen Prof. Dr. Erdöl, şunları kaydetti:

“Elektronik sigara çok önemli bir sıkıntıydı. Cumhurbaşkanımız diretmeseydi, Türkiye’nin bütün sathına elektronik sigara illeti bulaşmış olacaktı. Nargile meselesini mutlaka çözmemiz lazım. Dumansız hava sahasının en önemli handikabı uygulayıcıların bizatihi kanunu ihlal etmeleri. Mesela kanunu çıkaran Meclis’e bakıyorsunuz milletvekilleri odalarında sigara içiyorlar. Gidiyorsunuz, suç işleyen ve yakalanması gereken emniyet binalarında sigara içilmeyen emniyet binası yok. Ceza verilmesi gereken adliye binalarına kokudan giremiyorsunuz. Bu yeni bir sıkıntı değil.”

Haberin Devamı

‘İhbar sayısı 94 bini aştı’

Milliyet’e konuşan Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Azize Nilgün Canel ise Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı nedenlerden öldüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bu rakam tüm ölümlerin yüzde 23’üne denk geliyor. Türkiye’de 15 yaş üstündeki grubun yüzde 27’si düzenli olarak tütün kullanıyor. Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirdiği ve ülke geneline yaydığı ‘Yeşil Dedektör’ mobil uygulaması çok önemli. Bugüne kadar 229 bin vatandaşımız programı akıllı telefonlarına yükledi. Toplam ihbar sayısı ise 94 bini aştı. Dumana maruz kalmanın kalp krizi riskini iki kat artırdığı biliniyor.”