10.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNAY İstanbul
Günümüz jenerasyonunu etkileyen en yıkıcı küresel kriz olan Kovid-19 salgınının, hayatların tahmin edilemeyecek şekilde değişmesine neden olduğunu belirten Asya Varbanova, tüm bu olumsuz etkilerin yanı sıra Kovid-19 salgınının yeni bir gelecek hayal ve inşa etme, herkes için eşit ve daha iyi bir dünya yaratma fırsatı da sunduğunu dile getirdi. Varbanova, “BM Kadın Birimi olarak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile hedeflenen geleceği, tüm kadınlar ve kız çocukları için mümkün kılmak üzere çalışıyoruz. Tüm çalışmalarımızı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel bir insan hakkı olması prensibi ile yürütüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği daha güçlü, sağlıklı ve refah seviyesi yüksek toplumlar inşa etmemizde önemli rol oynuyor. Kadınlara yönelik şiddet, dünya genelinde en sık görülen insan hakları ihlallerinden birisi ve kalkınmışlık düzeyinden bağımsız olarak tüm toplumları etkileyen evrensel bir sorun. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin çağrısıyla ve BM Kadın Birimi öncülüğünde her yıl küresel olarak düzenlenen 16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası ile herkesi kadın ve kız çocuklarının şiddette maruz bırakılmadığı toplumlar yaratmak üzere harekete geçmeye çağırıyoruz” diye konuştu.
Hedefimiz dayanışma
Varbanova sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yıl düzenlediğimiz kampanyayla ise toplumsal cinsiyete dayalı siber şiddete dikkat çekiyoruz. Bilişim ve iletişim teknolojileri (BİT) ve internet, kadınların güçlenmesi için önemli bir fırsat ve araç olarak karşımıza çıkıyor. Fakat, çevrim dışı dünyada olduğu gibi, cinsiyetçi, zararlı ve şiddet içeren davranış ve içerikler, çevrim içi ortamlarda da kadınlar ve kız çocuklarını orantısız bir şekilde etkiliyor ve güvenliklerini tehdit etmeye devam ediyor. Kovid-19 salgını nedeniyle internette çok daha fazla vakit geçiriyor, bilişim ve iletişim teknolojilerini iş, eğitim ve sosyalleşmek için çok daha sık kullanıyoruz. Tüm bunlar ise siber şiddete maruz bırakılma riskinin artmasına neden oluyor. BM Kadın Birimi olarak başlattığımız ve Milliyet Gazetesi’nin medya partneri olduğu ‘Karanlığı Aydınlat’ kampanyamız, siber şiddet hakkında farkındalığı artırmayı, siber şiddet türleri ve etkileri hakkında bilinçlendirmeyi ve dijital platformları hep birlikte nasıl daha güvenli yerler haline getirebileceğimiz konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor. Yanıp sönen ışıklarıyla birbirleriyle iletişim kurarak karanlığı aydınlatan ateş böceklerinden ilham alan kampanyamız, Türkiye ve küreselde bir çevrim içi dayanışma hareketi yaratmayı hedefliyor.”
Kampanya yıl boyu sürecek
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde başlayan, bugün, yani İnsan Hakları Günü’nde sona erecek olan kampanyamız bu zamana kadar 100’den fazla ülkede 216 binden fazla insana ulaştı. 50 binden fazla kişi www.atesbocekleri.info adresinde BM Kadın Birimi tarafından hazırlanan interaktif testi çözerek siber şiddet hakkında farkındalıklarını artırdı ve arkadaşlarını dayanışma hareketinin bir parçası olmaya davet etti. 16 Günlük Aktivizm kampanyamız sona erse de ateş böcekleri yıl boyunca web sitemiz aracılığıyla karanlığı aydınlatmaya devam edecek. Kampanya süresince interaktif teste verilen yanıtlar aracılığıyla toplanan anonim bilgiler, BM Kadın Birimi’nin hükümet, sivil toplum, akademi ve özel sektör iş birliğiyle geliştireceği toplumsal cinsiyet temelli siber şiddet ile mücadele konusundaki müdahale programlarına veri sağlayacak.”