17.04.2015 - 15:29 | Son Güncellenme:
Modern teknoloji yaşamın her alanında kendisini en etkin şekilde gösteriyor. Özellikle de modern teknolojinin sağlamakta olduğu yeni nesil olanaklar ile birlikte artık çok daha profesyonel çözümler ve fırsatlar yaşamın her alanında kendisine etkin şekilde yer buluyor. Günümüzün ilerleyen teknolojisinin sağlamakta olduğu yenilikçi fırsatlar ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde devlet kurumları tarafından gelişen internet teknolojisi en aktif şekilde kullanılıyor. Modern toplumlarda en temel yapı taşlarından birisi olarak öne çıkmakta olan sigorta sistemlerinde de aktif bir şekilde gelişen internet teknolojisi kullanılıyor.
Son dönemlerde büyük bir hız ile gelişmekte olan internet teknolojisi Türkiye’de de aktif olarak uygulanan sigorta sistemlerinde en yoğun şekilde kullanılıyor. Böylelikle Türkiye’deki sigorta mükelleflerine daha çağdaş ve daha modern standartlarda sigorta hizmetlerinin sunulabilmesi sağlanabiliyor. Türkiye’de özellikle de 2006 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu gelişen internet teknolojisini sigorta hizmetlerinde en yoğun şekilde kullanarak sigorta mükelleflerine modern dünya imkanları üzerinden hizmet verebilmeyi amaçlıyor.
Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bulunan SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı sigorta sistemlerinde aktif şekilde kullanılan internet teknolojisi ile her sigorta kolundaki sigorta mükellefleri işlemlerini daha hızlı ve daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Modern çağda teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte internetin yaygınlaşması nedeni ile Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta mükelleflerine yönelik olarak başta SGK hizmet dökümü alma işlemi olmak üzere pek çok konuda önemli hizmetler sunuyor. Dijital platform üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sayfası üzerinden erişim sağlanabilmekte olan kurumun online hizmetleri aracılığı ile tüm sigorta işlemleri dijital dünya kolaylığında online olarak gerçekleştirilebiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigorta mükelleflerine sunmakta olduğu online hizmeti SGK hizmet dökümü alma işlemleri için sigorta mükellefleri iki farklı yöntemi kullanabiliyor. Sigorta mükellefleri ilk yöntemde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sayfasından erişim sağlayabildikleri online hizmetler menüsünde yer alan E-SGM uygulamasını kullanabiliyor. Sigorta mükellefleri ikinci yöntemde ise dijital platformda yer alan e-Devlet sistemindeki Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerini kullanabiliyor. Dijital platformda SSK sorgulama işlemini yapmak isteyen sigorta mükelleflerinin ilk yöntem olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sayfasındaki E-SGM uygulaması ekranından gerçekleştirilen sorgulamalarda şifre kullanmalarına gerek bulunmuyor.
Ancak sigorta mükelleflerinin bu ekranda güvenlik amaçlı olarak bazı kişisel bilgilerini girmeleri gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-SGM uygulaması ekranından yapılacak sigorta sorgulama işlemi için sigorta mükelleflerinin öncelikli olarak ‘T.C. kimlik numarası’, ‘il’, doğum yılı’ ve ‘cilt numarası’ bilgilerini girmeleri gerekiyor. E-SGM uygulaması içerisinde ise sigorta bilgilerinin öğrenilebilmesi için sigorta mükellefleri tarafından ‘4A hizmet bilgisi’ seçeneğine tıklanarak SSK sorgulama işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu şekilde son derece kolay bir şekilde güncel sigorta bilgilerine erişim sağlanabiliyor olması nedeni ile sigorta mükellefleri tarafından en çok kullanılan dijital platformdaki Sosyal Güvenlik Kurumu’nun online hizmetleri arasında kendisine yer buluyor.
Sigorta mükellefleri dijital platformda SGK sorgulama işlemlerini ikinci yöntem olarak e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. E-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde SGK sorgulama işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikli olarak vatandaşların tüm diğer kamu hizmetlerinde olduğu gibi e-Devlet sistemine giriş yapmaları gerekiyor. E-Devlet sistemi giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapılması gerekiyor. Daha sonra e-Devlet ana sayfası üzerinde bulunan e-hizmetler kategorisindeki alfabetik sıralamadaki kamu kurumları listesi içerisinde ‘S’ harfine gelerek Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘4A hizmet bilgisi’ seçeneğine tıklayarak SGK sorgulama işlemleri gerçekleştirilebiliyor.
Sigorta mükellefleri dijital platformda bu şekilde 2 farklı biçimde yapabildiği bu sorgulama işlemi ile sigorta prim ödeme gün sayısı, hizmet süresi, müstahaklık durumu, işe giriş ve çıkış tarihleri ve daha pek çok güncel sigorta bilgilerinin tüm güncel ayrıntılarına erişim sağlayabilme imkanına sahip olabiliyor. Bu neden ile de günümüz modern çağının hızlı gelişimi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platform üzerinde yer alan online hizmetleri arasında sigorta mükellefleri tarafından en çok kullanılan online hizmet uygulaması olarak öne çıkıyor.