17.03.2015 - 10:19 | Son Güncellenme:
Sosyal Güvenlik Kurumu, devlet tarafından oluşturulan ve vatandaşların daha kaliteli, daha adil ve daha maliyetsiz bir şekilde hizmet almalarını amaçlayan bir kurumdur. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yani SGK’nın da kendi bünyesinde birbirinden farklı çeşitli kuruluşları bulunmaktadır. SGK, internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, artık web üzerinden de hizmet sunmaya başlamıştır. SGK’nın bu bahsettiğimiz web uygulamalarından biri de SGK borç sorgulama işlemi için kurulmuş olan, ‘SGK Borç Sorgulama’ uygulamasıdır.
Yazımızın devamında ise, SGK borç sorgulaması ile ilgili bazı bilgileri sizler için araştırdık ve düzenledik. Bu durumda şu şekilde devam edelim;
SGK Borç Sorgulama
SGK borç sorgulama işlemini anlatmaya geçmeden önce, kısaca emeklilik hakkındaki bilgilerden bahsedelim. Bu durumda;
Bildiğiniz gibi, sigortalı olarak işe başlamak her zaman her dönemde, oldukça önemli olmuştur. Bu durumun nedeni, sadece sigortalı olarak işe giren ve devamında yine sigortalı olarak çalışmaya devam eden vatandaşların emeklilik hakkı kazanmasıdır. Aksi durumlarda, vatandaşlar emekli olamamak ta ve devamında bazı olumsuzluklar yaşamaktadır.
Emekli olabilmek için, sigortalı olarak bir işe başlamak yeterli bir aktivite değildir, bunun dışında yapmanız gereken diğer bazı işlemler de bulunmaktadır. Emekli olabilmek için her ay düzenli olarak maaşınızdan bir miktar kesilir ya da siz kendiniz her ay bir miktar ödeme yapmak durumundasınızdır. Burada bahsedilen ve ödenen miktarın adı ise primdir. Bu durumda emekli olabilmek için, primlerinizi düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir. İşte bu primlerinizin ne durumda olduğunu, var ise prim borçlarınızın bilgisini öğrenmeniz amacı ile SGK tarafından düzenlenmiş ve elektronik ortam üzerinden hizmet sunan uygulamanın adı ‘SGK Borç Sorgulama’ uygulamasıdır.
Hatırlayacağınız gibi, SSK yeni adı 4A, Bağkur yeni adı 4B ve Emekli Sandığı yeni adı ile 4C kurumlarının her biri Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak hizmet sunan kuruluşlardır. Yani bu üç kurum da SGK’nın çatısı altında toplanmıştır. Bu durumda SGK borç sorgulaması işlemi, bu üç kurum için de yapılabilmektedir. Peki, SGK borç sorgulaması bu üç kurum için nasıl yapılmaktadır? SGK borç sorgulama işlemi, SSK (4A), Bağkur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kurumlarına bağlı olarak çalışan vatandaşların kullanımı için aynı şekilde düzenlenmiştir. SGK borç sorgulama işlemi, iki farklı şekilde yapılabilmektedir. SGK borç sorgulama işleminizi ister, e-devlet sistemine giriş yaparak e-devlet şifreniz ile, isterseniz de online tahsilat sistemine giriş yaparak, şifre kullanılmadan yapabilirsiniz.
Şimdi bu iki yönteminde nasıl kullanıldığını ve nasıl SGK borç sorgulaması yapıldığını anlatarak yazımıza devam edelim.
İlk önce, e-devlet sistemine giriş yapılmak suretiyle, e-devlet şifresi kullanılarak yapılan SGK borç sorgulamasının işlem aşamalarını anlatalım. Bu durumda yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
ü e-devlet sistemine giriş yaparak, e-devlet şifresi ile SGK borç sorgulaması işleminiz için ilk olarak; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi web adresi olanwww.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
ü Burada açılan yeni sayfada yer alan ve, ‘Mobil İmza, ‘Elektronik İmza’ ve ‘e-Devlet Şifresi’ şeklinde sıralanmış olan bölümleri göreceksiniz. Ardından, bu bölümler arasından ‘e-Devlet şifresi’ yazan bölümü seçiniz.
ü Yapılacak en son aşama olarak ise, açılan yeni sayfada bulunan ilgili alanlara, T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazmak olacaktır.
Böylece, e-devlet sistemi üzerinden e-devlet şifreniz ve T.C kimlik numaranızı kullanarak SGK borç sorgulamanızı öğrenmiş olursunuz.
e-devlet sisteminde e-devlet şifresi ile yapılan SGK borç sorgulama işlemini anlattıktan sonra, şimdi de diğer yöntem olan, online tahsilat sistemine giriş yapılarak, şifre kullanmadan yapılan SGK borç sorgulamasının işlem aşamalarını anlatalım. Bu durumda yapılması gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür;
ü Online tahsilat sistemi üzerinden, şifresiz SGK borç sorgulaması işleminiz için ilk aşama olarak; onlinetahsilat.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
ü Daha sonra, açılan bu yeni sayfada bulunan veweb tahsilat adı ile düzenlenmiş olan bir tablo göreceksiniz.
ü Ardından, bu tablonun içinde, borç sorgulama adı ile düzenlenmiş olan bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölümün alt kısmında ise;
üsorgu türü, sorgu tipi, sicil no, güvenlik koduşeklinde düzenlenmiş olan diğer bölümler yer almaktadır.
ü Devamında, bu bölümlerde bulunan ilgili alanları istenilen bilgileriniz doğrultusunda doldurunuz.
ü Bu durumda, sorgu türü yazan bölümü, SSK (4A), Bağkur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kurumlarından bağlı olarak çalıştığınız kuruma göre seçim yapıp doldurunuz. Yani o kurumunun işveren ödemeleri seçeneğini işaretleyiniz.
ü Yani SSK (4A) birimine bağlı çalışan iseniz, burada4A İşveren Ödemeleriyazan bölümü işaretleyiniz.
ü Daha sonra, sorgu tipi yazan bölüme yine bağlı olarak çalıştığınız kuruma göre bilgilerinizi giriniz.
ü Yani bu bölüme, SSK (4A) veya Bağ-kur (4B) kurumları için farklı şekillerde düzenlenmiş olan başlıklardan, bağlı olduğunuz kurumunuzu seçiniz.
ü Ardından, sicil noyazan alana sicil no bilginizi yazınız ve devamında, güvenlik kodu yazan, alanı doldurunuz.
ü Son aşama olarak, borç sorgula yazan bölümü tıklayınız.