21.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ergenekon davasında önceki gün verilen mütalaanın ardından “Örgütün lideri kim?” tartışmaları devam ederken, soruşturmanın başlangıcından beri adeta bir yılan hikayesi halini alan “1 numara” hala esrarını koruyor. 2 bin 271 sayfalık mütalaada sanıklara yönelik suçlamalar, bu suçlamalara gösterdikleri dayanaklar, tanık ifadeleri, raporlar ve telefon dinleme kayıtları olmak üzere birçok detay yer aldı. MİT’in Tuncay Güney’in 2001’de verdiği ifadelere dayanarak hazırladığı, 2003 yılında Başbakanlığa gönderilen ve mahkemenin üzerindeki isimleri kapatarak dosyaya koyduğu şemanın en tepesinde yer alan ismin kimliğiyle ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Kimisi “eşkalini” verdi, kimisi mesleğinden bahsetti. Kelimenin tam anlamıyla “yılan hikayesi” halini alan “1 numara”nın kimliği bugüne kadar tespit edilemedi. Ancak 2 bin 271 sayfalık mütalaada da bu konuda herhangi bir bilgi ya da değerlendirmenin olmaması dikkat çekti.
Bir numara kim?
Bu soruya kamuoyundan ve Ergenekon sanıklarından çok farklı cevaplar geldi:
Ergenekon ana davasının sanıklarından Prof. Dr. Emin Gürses’in polis tarafından kayda alınan telefon görüşmelerinden birinde bahsettiği “1 numara”nın kimliği emniyet ifadesinde kendisine soruldu. Gürses bu ismin “Eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur” olduğunu söyledi.
‘Emekli bir asker’
Savcı Zekeriya Öz’e 2008 yılında “tanık” olarak ifade veren Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise “1 numara” olarak bildiği kişinin ismini söylediğini belirterek, “1 numara, İstanbul’da yaşıyor. Eskisi gibi çok etkin değil. Çok zengin olduğunu sanmıyorum. Silah kullanmasını biliyor. Emekli asker” demişti. Şamil Tayyar’ın anlatımlarının ardından inceleme başlatan savcılık, somut bir bilgiye ulaşamadı. Tayyar’ın işaret ettiği bu kişinin eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu olduğu iddia edildi.
Ergenekon davasında 26 Ocak 2009’da savunma yapan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise “Ergenekon şemasında bir numara Hüseyin Kıvrıkoğlu’dur. İddia edildiği gibi İsmail Hakkı Karadayı değildir. Karadayı’nın adı şemada yer almamaktadır” dedi.
‘60-65 yaşlarında’
Ergenekon davasında 17 Temmuz 2012’de “tanık” olarak ifade veren gazeteci Zihni Çakır, sanıklardan birinin vasıtasıyla tanıştığını iddia ettiği “1 numara”yı şöyle tarif etti:
“Bu kişi, 60-65 yaşlarında, 1,60-1,65 boylarında göçmen tipli biriydi. ‘1 numara’ olarak tanıdığım kişi çok otoriterdi, gazeteye her geldiğinde eli öpülürdü. ‘Dinlenmeyen telefon’ diye bilinen telefonlardan kullanırdı. Televizyonlarda bu kişiyi hiç görmedim. 28 Şubat döneminde de gazeteye çok gelirdi. Bize el yazısı ile hazırlanmış bazı notlar getirirdi. Bilgisayarda yazmamızı isterdi. Birçok kere bu notların daha sonra açıklanan o dönemin MGK kararları ile aynı olduğunu fark ettik.”
‘1 numara Çetin Doğan’
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin karara bağladığı Balyoz davasının sanıklarından emekli Albay Cemal Temizöz ise, Ergenekon şemasında “1 numara” olarak gösterilen ismin, emekli Orgeneral Çetin Doğan olduğunu iddia etti. Temizöz duruşmada “Ergenekon şemasındaki ‘1 numara’ Çetin Doğan’dı. Ancak mahkemenin gizlilik kararı nedeniyle bu şema kimseye gösterilmiyor” diye konuştu.
‘1 Numara Karadayı’
Aydınlık gazetesi, “güvenilir bir kaynağa” dayandırdığı haberinde “1 numara”nın eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı olduğunu iddia etti.
‘Aslında biliniyor’
“1 numara”ya ilişkin daha önce açıklamalar yapan ancak isim vermeyen Ak Parti Gaziantep Milletvekili, eski gazeteci Şamil Tayyar ise mütalaanın açıklanmasının ardından yine isim açıklamadı ama şu değerlendirmeyi yaptı:
“Şu anda örgütün lideri yargılanmıyor, dışarıda. Yargılanan sanıklar arasında ‘1 numara’ yok. Ama bu, mevcut sanıklar hakkındaki yargılamada eksiklik olduğunu göstermez. Bence savcılık ‘1 numara’nın kim olduğunu biliyor ancak kişiyi yargı önüne çıkarmaya yetecek kadar delil toplanamamış olabilir. Savcılık bu yüzden bekliyor diyebiliriz.”