GündemSadece Tanpınar’ın değil edebiyatın merkezi

Sadece Tanpınar’ın değil edebiyatın merkezi

20.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatının en büyük kalemlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın arşivi dijitalleştirildi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan İnci’nin girişimiyle Türk edebiyat tarihi açısından büyük öneme sahip olan ve ailesi tarafından vefatından sonra İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü’ne bağışlanan Ahmet Hamdi Tanpınar arşivi, uzun bir çalışmanın ardından dijital ortama aktarıldı.

Sadece Tanpınar’ın değil edebiyatın merkezi

İnci, birçok akademisyenden oluşan yönetim kurulu ve danışma kuruluyla, Türkiyat Enstitüsü’nün desteği ve izniyle geçen yılın sonunda çalışmalara başladı. Bu kapsamda 6 bine yakın sayfa taranarak ve bilgisayara yüklenerek eserlerin yıpranmasının, kaybolmasının önüne geçildi ve www.tanpinarmerkezi.com adresi üzerinden kullanıma açıldı.

Haberin Devamı

Bu kapsamda MSGSÜ bünyesinde kurulan Tanpınar Edebiyat Araştırmaları ve Uygulama Merkezi önceki gün Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde yapılan bir törenle açıldı. Buna ek olarak sadece yazarın arşivini değil, Tanpınar ile ilgili bütün bilgilerin yer alacağı www.tanpinarmerkezi.com adresli internet sitesi de devreye sokuldu. Burada yazarla ilgili bilgi ve belge bankası oluşturuldu ve makaleler, fotoğraflar yayımlanmaya başlandı. Açılışta konuşan Prof. Dr. Handan İnci, “Hayatta çok az şey, bir insanın başardığı şeyi görmenin hazzını yaşatıyor” dedi ve merkezin sadece Tanpınar’a odaklanmayacağını da şöyle ifade etti: “Tanpınar Merkezi; Türk edebiyatını bütün dönemleri ve yazarlarıyla kuşatan sempozyumlar, seminerler, atölye çalışmaları, konferans serileri ve benzeri etkinlikler düzenleyecek; bu etkinliklerin sonucunda ortaya çıkacak ürünleri kitaplaştıracak, merkezin internet sitesi aracılığıyla bu tür çalışmalar daha geniş kitlelere ulaştırılacak.” Merkezde önemli çalışmalar yapılacağını vurgulayan İnci, bunlardan ilki olarak tasnifi süren ancak dijitalleştirilmesi tamamlanan arşivi işaret etti. İkinci önemli çalışmayı ise bir müjdeyle duyurdu: “Çok yakında arşivden hazırlanmış bir kitap yayımlanacak. Ayrıca Ekrem Işın ile birlikte kapsamlı bir Tanpınar ansiklopedisi çalışmasını sürdürüyoruz.”

Haberin Devamı

‘Desteğe ihtiyaç var’

İnci bundan sonraki süreçte kurumsal desteğe ihtiyaçları olduğunun altını çizdi. Gelecek yıl bu zamanlar Tanpınar Merkezi’ni takip edenlere, günümüzün moda deyişiyle bir ‘geri bildirim’ yapılacağını da ekleyen İnci, “Şimdilik bizim için en zorlayıcı konu, çalışmalarımızı gerçekleştirebileceğimiz bir mekâna henüz sahip olmamamız” dedi.

Sadece Tanpınar’ın değil edebiyatın merkezi
‘Kendimi Tanpınar okuyarak yaptım’

Açılış törenine katılan Orhan Pamuk da bir konuşma yaptı. Pamuk, Tanpınar’ın eserlerinin birer klasik olduğunu vurguladı: “Ahmet Hamdi bugün bizim klasiğimizdir, diyebiliriz. Belki doğum ve ölüm tarihlerinin bugüne göre yakın olmasına bakıp ‘modern klasik’ olarak nitelenebilir; ama ben öyle düşünmüyorum. Bizim klasiklerimiz sadece Dede Korkut, Yunus Emre, Baki, Nefi, Evliya Çelebi değildir. Tanpınar da bizim klasiğimizdir; modern klasiğimiz değildir çünkü öyle düşünüyorum ki Dede Korkut’un, Yunus Emre’nin ya da Baki’nin yazdığı yıllarda Türkçe bu haliyle yazılmıyordu.”

Haberin Devamı

Orhan Pamuk sözlerine şöyle devam etti: “Ben kendimi Tanpınar okuyarak yaptım. Özellikle 1970’li yıllarda. Kendi oluşumum içerisinde Tanpınar’ın kitapları, onun hakkında çıkan tartışmalar, çok belirleyici olmuştur.”

Yazarlar