GündemRamazan ayını özel yapan nedir?

Ramazan ayını özel yapan nedir?

28.04.2018 - 12:41 | Son Güncellenme:

Ramazan, İslami olan Hicri takvimde en kıymetli aydır, on bir ayın sultanı olarak görülür. Ayrıca bin aydan daha değerli sayılan Kadir Gecesi de bu ayın içindedir. İşte Ramazan’ın İslam’da önemi…

Ramazan ayını özel yapan nedir

Ramazan ayının yeri

Haberin Devamı

Kur’an-ı Kerim’de “Ramazan ayı insanları kurtuluş yoluna götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur’an’ın indiği aydır” denmiştir. (Bakara, 185)

Müslümanlar Ramazan ayı boyunca tutabildikleri kadar oruç tutarlar bu yüzden Ramazan sabır ve ibadet ayı olarak görülür. Bu ayın içinde yer alan Kadir Gecesi’nin net günü tam olarak bilinmediği için Ramazan ayının son 10 gününü Kadir Gecesi gibi değerlendirmek gerekir. Çünkü Kadir gecesi en hayırlı gecedir; günahların affedildiği, duaların kabul olduğu bir gecedir. Bu dönemde yapılan ibadetler daha kıymetlidir, ‘kim bu ayda haramdan daha çok kaçınırsa onun imamının derecesi de arttırılır’ denir.

Ramazan ayının içeriğini sizler için maddeledik

  • Kur’an-ı Kerim’de ilk olarak Ramazan ayında indirilmiştir.
  • Ramazan ayında tutulan oruç İslam’ın şartlarında 3. sıradadır.
  • Oruç, takvaya yani Allah’ı memnun eden ve O’nu rahatsız edecek eylemlerden kaçınarak isteklerinin yerine getirilmesine yardımcı olur.
  • Ramazan Müslümanların sıklıkla Kur’an-ı Kerim hatim ettikleri bir aydır. Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’i okumak ve okutmak şiddetle tavsiye edilir. Kur’an okumak hem imanınızı kuvvetlendirir hem de size iç huzur verir.
  • Bu kutsal ay içinde cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincirlenir.
  • Bu ayda camiler insanlarla dolar, her akşam teravih namazları kılınır. Bu ayda Müslümanlar yüce Allah’tan af dilemek için daha fazla ibadet ederler. O’nun nimetleri ve merhameti için dua ederler.

Mübarek Ramazan ayı, tüm Müslüman alemi için en hayırlı aydır. Bu ayda kılınan namazlara, çekilen zikirlere, verilen sadakalara ve yapılan nafile ibadetlere verilen sevap başka aylarda yapılan farz ibadetler gibi değer görür. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar veren kişi büyük sevaba girer. Cehennemden azat edilir. O oruçlunun sevabı kadar, iftar veren kişiye de sevap verilir.