20.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Didem Seymen - Küresel ısınmanın etkilemediği alan neredeyse kalmadı. Mevsimlerin kaymasına neden olan iklim değişikliğiyle yaşadığımız aşırı sıcaklar ve kuraklık polen sayısını artırdı, alerjik etkisi daha şiddetlendirdi. Artık alerjisi olmayanlar da bile semptomlar görülmeye başladı. Trafik yoğunluğunun fazla olduğu ve hava kirliliğinin arttığı bölgelerde bu etkinin daha da şiddetlendiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur “Havaların erken ısınması ve kuru olması nedeniyle polen yoğunluğunu artırdı. Sabah ve öğleden sonra mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamak, çıkmak gerektiğinde de geniş bir güneş gözlüğü takmak, şapka ve maske kullanmak gerekiyor. Bu sene iklim ve hava şartları nedeniyle polen alerjisi bulgularını daha şiddetli görmeye başladık” diyor.
‘PENCERELERİ KAPATIN’
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Dr. Öğr. Üyesi Tuba Çiftçi Küsbeci de yoğun trafik olan bölgelerde yaşayan kişilerde polen duyarlılığının kolay oluştuğunu belirterek “Hatta polenler hava kirliliği nedeniyle kirlenir ki bu durum daha büyük sağlık sorunlarına neden olur” dedi. Küsbeci de şu önerilerde bulundu:
Pencereleri kapatın: Polenlerin fazla olduğu mevsimlerde evinizin pencerelerini kapalı tutarak, iç mekânda polen miktarını düşürebilirsiniz.
Sabah erken çıkmayın: Polenlerin en fazla uçuştuğu saatler sabah 05:00 ile 10:00 arası. Bu saatlerde dışarı çıkmak yerine öğle vakitlerini tercih edin.
Duş alın: Saçlarınız polenleri tutabilir. Her akşam duş alarak ve kıyafetlerinizi yıkayarak tozlardan arınabilirsiniz.
Maske kullanın: Polenlerin fazla olduğu dönemlerde dışarıda maske kullanmak, solunum yoluyla alınan polen miktarını azaltabilir
Rüzgâr varsa, evde kalın: Rüzgârlı, kuru ve sıcak havalarda mümkünse evde kalmayı tercih edin.