01.07.2015 - 16:00 | Son Güncellenme:
Her birimiz, çok küçük yaşlardan bu yana, bir telaş bir koşuşturma içindeyiz. Geleceğimizi şekillendirmek adına girmiş olduğumuz bu koşuda, bizleri zorlu ve yıpratıcı süreçlerde beklemektedir. Aslında, bir an durup düşündüğümüzde, yapmış olduğumuz her türlü yatırım, ileride daha rahat bir yaşam sürmek adına yapmış olduğumuz bir harekettir. Bundan dolayı, iyi bir eğitim almak, yine iyi bir üniversitede mesleğimizi edinip, sonrasında da rahat ve huzurlu bir yaşam sürmek, yaşam vizyonlarımız arasında yerini almaktadır. Mesleğimizi edinip, uzun yıllar çalışmamızın ardından ise, emeklilik süreci başlamaktadır. Zaten mesleğimizi icra ederken, emeklilik için her ay düzenli ödemeler yapmaktayız. Bu ödemeler, bazı meslek gruplarında, devlet yolu ile maaşımızdan kesilerek yapılırken, bazı meslek gruplarında ise, direkt olarak bizim ödemelerimiz ile yapılmaktadır. Devlet, her vatandaşına emeklilik hakkı sunmak durumundadır. Çünkü sigortalı olarak çalışan her vatandaş, çalışma hayatı sonlandığında, artık işsiz olacaktır ve maaş olayı da bitecektir. Bundan dolayı, vatandaşların, emekli olduktan sonra da hayatlarını idame ettirebilmeleri için, devletin, vatandaşlara, emeklilik hakkı sunması gerekmektedir.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI İÇİN TIKLAYINIZ!
EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
Tabi, bağlı olarak çalışılan kuruma göre emeklilik durumu da farklılıklar sunmaktadır. Bildiğiniz üzere, devletin, Sosyal Güvenlik Kurumu adı ile faaliyet gösteren birimi, temelde üç farklı kurumdan meydana gelmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) oluşturan bu birimler ise; ssk, bağkur ve emekli sandığı şeklinde sıralanabilir. Sonradan yapılan bir düzenleme ile;ssk 4A, bağkur 4B ve emekli sandığı 4C şeklinde isim değiştirmiştir. Bu üç kurumun, faaliyet gösterme şeklinin farklılıklar sunması gibi, emeklilik şart ve maaşları da farklılıklar sunmaktadır. Şimdi haberimize, bu üç kurum için emeklilik tarihi hesaplamasının nasıl yapıldığını anlatarak devam edelim;
Emeklilik hesaplaması, SGK’nın her bir alt kurumu için farklı şekillerde yapılmaktadır. Haberimizin devamında, ssk (4A), bağkur (4B) ve emekli sandığı (4C) kurumları için farklı şekillerde düzenlenmiş emeklilik hesaplamasının bilgisine ulaşabilirsiniz.
SSK yani 4A kurumu için emeklilik hesaplaması nasıl yapılabilir?
Devlet; eski adı ssk olan şimdilerde ise yeni adı olan 4A şeklinde bilinen bu kuruma bağlı olarak çalışan ve sonrasında yine bu kuruma bağlı olarak emekli olan her vatandaşın kolaylıkla kullanabileceği bir uygulama geliştirmiştir.Üstelik bu anlatacak olduğumuz ve ssk (4A) kurumu için düzenlenmiş olan, emeklilik hesaplaması işlemleri, internet üzerinden yapılabilen bir uygulama niteliğindedir. Eğer sizlerde, ssk yani 4A kurumuna bağlı olarak emekli olacak iseniz, aşağıda anlatmış olduğumuz şekilde, emeklilik hesaplamanızı yapabilirsiniz;
* Ssk (4A) kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tradresine giriş yapınız.
* Hemen sonrasında, burada yer alan"4A Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapınız.
* Daha sonraki aşamada; "doğum tarihinizi""işe giriş tarihinizi" "ilk tescil tarihinizi"ve"prim günlerinizi" sistemde yer alan bu bölümlere yazınız.
* Bu arada, ssk (4A) birimi üzerinden emeklilik hesaplaması yapmadan önce eğer bilmiyorsanız; prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerinizi öğrenmenizi tavsiye ederiz. Çünkü emeklilik hesaplaması yapılırken, görüldüğü üzere, bu bilgiler sizden istenmektedir.
Bağkur (4B) kurumu için emeklilik hesaplaması nasıl yapılabilir?
Devlet; eski adı bağkur olan şimdilerde ise yeni adı olan 4B şeklinde bilinen bu kuruma bağlı olarak çalışan ve sonrasında yine bu kuruma bağlı olarak emekli olan her vatandaşın kolaylıkla kullanabileceği bir uygulama geliştirmiştir. Üstelik bu anlatacak olduğumuz ve bağkur (4B) kurumu için düzenlenmiş olan, emeklilik hesaplaması işlemleri, internet üzerinden yapılabilen bir uygulama niteliğindedir. Eğer sizlerde, bağkur yani 4B kurumuna bağlı olarak emekli olacak iseniz, aşağıda anlatmış olduğumuz şekilde, emeklilik hesaplamanızı yapabilirsiniz;
* Bağkur (4B) kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tradresine giriş yapınız.
* Hemen sonrasındaki aşamada, burada yer alan"4B Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapınız.Daha sonra;"Emeklilik türünüzü" "Cinsiyetinizi" "Doğum tarihinizi" "Maluliyet durumunuzu" "Maluliyet derecenizi" "Erken yaşlanma"durumunuz varsa onun bilgisini ve "Bakıma muhtaç malül çocuğunuz" varsa onun da bilgisini,sistemde yer alan ilgili bölümlere yazınız.
*Son olarak, "tamam" seçeneğine tıklayınız.
Emekli Sandığı (4C) kurumu için emeklilik hesaplaması nasıl yapılabilir?
Devlet; eski adı emekli sandığı olan şimdilerde ise yeni adı olan 4C şeklinde bilinen bu kuruma bağlı olarak çalışan ve sonrasında yine bu kuruma bağlı olarak emekli olan her vatandaşın kolaylıkla kullanabileceği bir uygulama geliştirmiştir. Üstelik bu anlatacak olduğumuz ve emekli sandığı (4C) kurumu için düzenlenmiş olan, emeklilik hesaplaması işlemleri, internet üzerinden yapılabilen bir uygulama niteliğindedir. Eğer sizlerde, emekli sandığı yani 4C kurumuna bağlı olarak emekli olacak iseniz, aşağıda anlatmış olduğumuz şekilde, emeklilik hesaplamanızı yapabilirsiniz;
* Emekli Sandığı (4C) kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tradresine giriş yapınız. Ardından ise;"Doğum tarihinizi" "Cinsiyetinizi" ve "Hizmet başlangıç ve bitiş tarihinizi"sistemde bulunan ilgili alanlara yazınız.