09.03.2015 - 08:38 | Son Güncellenme:
Belli bir yaşa ulaştıktan sonra her birey kendi ayakları üzerinde durmak adına, iş hayatına, öyle veya böyle, bir şekilde başlamak durumunda kalmaktadır. İş hayatına sigortalı olarak başlamak ise çok önemlidir. Çünkü ileride emeklilik yaşınız yaklaştığında, bu sigortalı olarak işe başladığınız tarih baz alınarak emekli olacağınız yaş sınırınız belirlenecektir. Bu durumda her zaman için, çalıştığınız kurumun, sigortanızı ödeyip ödemediğine dikkat ediniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu, bu gibi emeklilik yaşı hesaplamaları için bir uygulama düzenlemiştir. Bilindiği gibi artık birçok işimiz sanal ortam üzerinden yapılabilmektedir. Bu doğrultuda SGK’ da emeklilik hesaplaması uygulamasını sanal ortam üzerinden sunmaya başlamıştır.
SGK’ da emeklilik yaşınızı ve tarihinizi hesaplarken, bilmeniz gereken, her kurum için farklı şekillerde emeklilik hesaplamasının olduğudur. Yani, SSK (4A), BAĞ-KUR (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kurumları için emeklilik durumu farklı olduğu için, emeklilik hesaplaması da farklılar gösterecektir.
Şimdi yazımıza ilk olarak, SSK (4A) birimi için emeklilik hesaplamasının nasıl yapılacağını anlatarak giriş yapalım. Bu durumda;
SSK (4A) İçin Emeklilik Hesaplama
SSK yeni adı ile 4A kurumuna bağlı olarak çalışıyorsanız, aşağıda anlattığımız gibi emeklilik hesaplamanızı yapabilirsiniz. Buna göre yapmanız gerekenler şöyledir;
Burada dikkat edilmesi gereken nokta; SSK (4A) birimi üzerinden emeklilik hesaplaması yapmadan önce eğer bilmiyorsanız; prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerinizi öğrenmenizdir. Çünkü burada hesaplama yaparken, bu bilgiler size lazım olacaktır.
Öncelikle, SGK resmi adresine giriş yapınız. Açılan sayfada yer alan 4A Ne Zaman Emekli Olurum uygulamasına geliniz. Ardından; doğum tarihinizi, işe giriş tarihinizi, ilk tescil tarihinizi ve prim günlerinizi burada yer alan bölümlere giriniz.
Şimdi de yazımıza, BAĞ-KUR (4B) için emeklilik hesaplamasının nasıl yapılacağını anlatarak devam edelim.
BAĞ-KUR (4B) İçin Emeklilik Hesaplama
BAĞ-KUR yeni adı ile 4B kurumuna bağlı olarak çalışıyorsanız, aşağıda anlattığımız gibi emeklilik hesaplamanızı yapabilirsiniz. Buna göre yapmanız gerekenler şöyledir;
Öncelikle, SGK resmi internet adresine giriş yapınız. Açılan sayfada yer alan 4B Ne Zaman Emekli Olurum uygulamasına geliniz. Ardından; Emeklilik türünüzü, Cinsiyetinizi, Doğum tarihinizi, Maluliyet durumunuzu, Maluliyet derecenizi, Erken yaşlanma durumunuz varsa onun bilgisini, Bakıma muhtaç malül çocuğunuz varsa onun bilgisini, sayfada yer alan ilgili bölümlere doldurunuz. Son işlem olarak da, tamam yazan alanı tıklayınız.
Emekli Sandığı (4C) İçin Emeklilik Hesaplama
Emekli Sandığı yeni adı ile 4C kurumuna bağlı olarak çalışıyorsanız, aşağıda anlattığımız gibi emeklilik hesaplamanızı yapabilirsiniz. Buna göre yapmanız gerekenler şöyledir;
Öncelikle, SGK web adresine giriş yapınız. Devamında; Doğum tarihinizi, Cinsiyetinizi, Hizmet başlangıç ve bitiş tarihinizi burada bulunan alanlara doldurunuz.