20.07.2015 - 08:39 | Son Güncellenme:
Üniversiteden mezun olarak hayata atıldığımızda ya da çok daha küçük yaslarda bir şekilde hayata atılmış olduğumuzda, sigortalı olarak bir ise başlamak hepimiz için ideal bir secim olmaktadır. Çünkü hangi mesleği icra ediyor olursak olalım, şayet sigortalı olarak çalışıyor isek, sosyal hak ve avantajlardan yararlanmamız daha olası olacaktır. Sigortasız çalışılan her bir gün kayıptır ve yasal olarak da bir yaptırımı vardır. Bu ve benzeri durumlardan dolayı sigortalı olarak bir ise girmek ve o şekilde çalışma yaşamını sürdürmek çok önemlidir.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI İÇİN TIKLAYINIZ!
EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
Sigortalı ise girmek ne kadarönemli ise, sigortalı olarak emekli olmak da bir o kadar önemlidir. Çünkü eğer sigortasız olarak çalışmış iseniz, emekliliğingetirmişolduğubazıfırsat ve avantajlardan yararlanamayacaksınız demektir. Emeklilik zaten daha rahat ve maddi olarak kimseye bağlı olmadan bir yaşlılık dönemi geçirmekiçinönemlidir. Sigortalı olarak çalışılan dönem içerisinde zaman zaman ne zaman hangi tarihte emekli olabileceğimiz merak edebiliriz. Böyle bir durumda, kendimiz bir takım hesaplamalar yapabilir bazısonuçlar elde edebiliriz. Ama ne zaman emekli olabileceğimiz konusunda en doğru sonucu simdi anlatacak olduğumuz sistem verecektir.
Adi Ne Zaman Emekli Olurum seklinde olan sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafındangeliştirilmiş bir emeklilik yaşı ve tarihi hesaplama sistemidir. Ne zaman emekli olurum sistemi aracılığı ile emeklilik yaşı ya da tarihi hesaplanmadan önce dikkat edilmesi gereken nokta sudur ki, o da hangi SGK kurumuna bağlı olarak çalıştığınız ve emekli olduğunuzdur.
Bildiğiniz gibi SGK; SSK ya da diğer adi ile 4A, BAĞ-KUR ya da diğer adi 4B ve Emekli Sandığı ya da diğer adi ile 4C birimlerinin toplamındanoluşmaktadır. SGK nın bu üç kurumundan hangisinebağlı olarak çalışıp emekli olmuş iseniz, o kuruma özel olarak hazırlanmış olan emeklilik hesaplamasınıkullanmanız gerekecektir.
SSK yani 4A kurumu için emeklilik hesaplaması;
Son zamanlarda değiştirilen adi ile 4A ama en yaygın kullanım sekli ile SSK seklinde bilinen ve SGK alt kurumlarından biri olan bu kuruma bağlı olarak çalışmış ve emekli olmuşvatandaşlar, aşağıda anlatacak olduğumuz gibi emeklilik yaşı ya da tarihlerini hesaplayabilirler. Hem de ne zaman emekli olacağınızı internet aracılığı ile çok pratik şekilde hesaplayabilirsiniz.
Buna göreeğer siz de, SSK yani 4A kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, su şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
Burada SSK yani 4A kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
Hemen sonrasında, burada yer alan "4A Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapınız.
Daha sonraki aşamada; "doğum tarihinizi" "işe giriş tarihinizi" "ilk tescil tarihinizi" ve "prim günlerinizi" sistemde yer alan bu bölümlere yazınız.
Bu arada, SSK yani 4A birimi üzerinden emeklilik hesaplaması yapmadan önce eğer bilmiyorsanız; prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerinizi öğrenmenizi tavsiye ederiz. Çünkü emeklilik hesaplaması yapılırken, görüldüğü üzere, bu bilgiler sizden istenmektedir.
BAĞ-KUR yani 4B kurumu için emeklilik hesaplaması;
Son zamanlarda değiştirilen adi ile 4B ama en yaygın kullanım sekli ile BAĞ-KUR seklinde bilinen ve SGK alt kurumlarından biri olan bu kuruma bağlı olarak çalışmış ve emekli olmuşvatandaşlar, aşağıda anlatacak olduğumuz gibi emeklilik yaşı ya da tarihlerini hesaplayabilirler. Hem de ne zaman emekli olacağınızı internet aracılığı ile çok pratik şekilde hesaplayabilirsiniz.
Buna göreeğer siz de, BAĞ-KUR yani 4B kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, su şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
Burada, BAĞ-KUR yani 4B kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
Hemen sonrasındaki aşamada, burada yer alan "4B Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapınız.
Daha sonraki aşamada; "Emeklilik türünüzü" "Cinsiyetinizi" "Doğum tarihinizi" "Maluliyet durumunuzu" "Maluliyet derecenizi" "Erken yaşlanma" durumunuz varsa onun bilgisini ve "Bakıma muhtaç malul çocuğunuz" varsa onun da bilgisini, sistemde yer alan ilgili bölümlere yazınız.
Son olarak, "tamam" seçeneğine tıklayınız.
Emekli Sandığı yani 4C kurumu için emeklilik hesaplaması;
Son zamanlarda değiştirilen adi ile 4C ama en yaygın kullanım sekli ile Emekli Sandığı seklinde bilinen ve SGK alt kurumlarından biri olan bu kuruma bağlı olarak çalışmış ve emekli olmuşvatandaşlar, aşağıda anlatacak olduğumuz gibi emeklilik yaşı ya da tarihlerini hesaplayabilirler. Hem de ne zaman emekli olacağınızı internet aracılığı ile çok pratik şekilde hesaplayabilirsiniz.
Buna göreeğer siz de, Emekli Sandığı yani 4C kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, su şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
Burada, Emekli Sandığı (4C) kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız. Ardından ise; "Doğum tarihinizi" "Cinsiyetinizi" ve "Hizmet başlangıç ve bitiş tarihinizi" sistemde bulunan ilgili alanlara yazınız.