GündemMiLGEM’i hayata geçiren komutan

MiLGEM’i hayata geçiren komutan

30.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

>> Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Atatürk’ün vasiyeti milli gemi (MİLGEM) projesinin hayata geçirilmesinde önemli rol oynadı... >> Örnek’i Milliyet’e anlatan emekli Tümamiral Gürdeniz, “Bugünün modern bahriyesinde nereye baksanız karşınıza Özden Örnek çıkar” dedi...

MiLGEM’i hayata geçiren komutan

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek dün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 2007 yılında yayımlanan ‘Darbe Günlükleri’ nedeniyle soruşturma geçiren, Balyoz davasından 41 ay cezaevinde kalan Örnek, deniz kuvvetlerinin milli gemi projesinin(MİLGEM) hayata geçirilmesinde büyük rol oynamıştı.

Haberin Devamı

Komodorluk, daire başkanlığı, harekat başkanlığı, donanma ve 2003-2005 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin 20. Komutanı olarak görev yapan Özden Örnek, emrindeki askeri personel tarafından çok sevilirken gerçekleştirdiği projelerle adından bahsettiriyordu. Atatürk’ün 1924’te vasiyet ettiği ‘Milli Gemi’ projesinin hayata geçirilmesinde büyük rol oynayan Örnek, ‘MİLGEM’in Öyküsü’ adlı kitapla yaşadıklarını anlatmıştı. MİLGEM’in temellerinin Eylül 1963’te TCG Koçhisar’la atıldığını belirten Örnek, ilk kaynağından denize indirildiği güne kadar milli gemi inşasının her aşamasında bulunmuştu.

MİLGEM’in Öyküsü’nden notlar...
İnşa edilen ilk savaş gemisi TCG Koçhisar

Örnek, ‘MİLGEM’in Öyküsü’ adlı kitabında milli geminin doğuşu ve öncesindeki hazırlık çalışmalarını anlatıyor. Kitapta yer verilen bazı bölümler şöyle: “Eylül 1963’te, Türkiye’de inşa edilen ilk muharip gemi olan TCG Koçhisar blokları kızağa konur. Hisar sınıfı refakat gemilerinden olan gemi, tüm malzemesi ve inşa resimleri ithal edilerek yapılmıştır. İşte atılan bu adım, birkaç yıl sonra inşa edilecek olan Berk ve Peyk’in inşası için cesaret ve güven verir. Deniz kuvvetleri, gemi inşa projelerinin en önemlisi olan Berk ve Peyk’in inşasına 1967’de başlar.

MiLGEM’i hayata geçiren komutan

‘Atılan ilk adımlar

MİLGEM Projesi’yle ilgili ilk karargâh çalışmaları Mayıs 1993’te başlamıştır. Ancak henüz adı MİLGEM değildir. 14 Eylül 1998 tarihinde MİLGEM Projesi yurtdışı kaynak ihtiyacının karşılanması için Hazine Müsteşarlığı’ndan ön ithal izni alındı. Bazen gerçekleşme olasılığı az olan işler, kişilerin özel yeteneği ile gerçekleşir. 28 Ağustos 2003’te kuvvet komutanı olarak göreve başladım. MİLGEM 4 yıl önce bıraktığım yerde duruyordu. 11 Aralık 2003’te Amiraller Kurulu’nda önemli bir karar aldık. MİLGEM adı altında inşa edilecek korvetin azami derecede yerli imkânlarla yapımı ve performans sorumluluğunun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yüklenilmesini karara bağladık.

Devrim arabaları

Bu düşüncelerle yoğun olduğum sırada yeni yılın başında, MPO Başkanı Alb. Mehmet Ali Baykal’ın tavsiyesiyle, 1961’de milli olanaklarla üretilmiş “Devrim Otomobili”nin serüvenini konu alan “Tünelin Ucundaki Işık” isimli bir kitapçık okudum. ...Aynı sıkıntıları MİLGEM Projesi’nde yaşıyordum. Bürokratlar önümüze dizilmiş, adeta “Size bu projeyi yaptırmayacağız,” diyorlardı. Gerçekten Devrim, tünelin ucundaki ışıktı. İşine gelmeyenler tarafından söndürüldü.”

‘Donanmaya ismini kazıdı’

Kanser tedavisi gören film yapımcısı oğlu Burak Örnek’i 20 Ocak’ta kaybeden Örnek, sağlığı el verdikçe denizcilikle ilgili etkinliklere katılıyordu. Deneyimlerini Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’nda paylaşan Örnek’in gerçek bir komutan ve lider olduğunu söyleyen emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Milliyet’e şunları söyledi: “Liderliği, denizciliği, kapsamlı arkeoloji, tarih, strateji, felsefe bilgisi ve her konuya analitik yaklaşım sağlayan bilimsel derinliği ona haklı şöhret kazandırmıştı. TCG Adatepe muhribinin Amerikan ambargosu nedeniyle kullanılamayan denizaltı savunma roket sistemi (ASROC) arızasını, milli malzemeler ile onarmıştı. Cumhuriyet Donanmasına ismi, en büyük evladı ve eseri MİLGEM ile kazınmıştır. Özden Örnek, Cumhuriyet Donanmasını 21’inci yüzyıla hazırlayan liderdir. Bugünün modern bahriyesinde nereye baksanız karşınıza Özden Örnek çıkar. Komutanlığında, iptal edilmesi konuşulan MİLGEM Projesi’ni bambaşka bir ruhla dirilterek sonuçlandırmıştı. 2 yıllık kuvvet komutanlığı döneminde 50’nin üstünde gemi ve sistemin milli imkanlarla yapılmasını, Ege ve Karadeniz ülkelerinin komutanlarıyla yarattığı güven ortamıyla da barış ve istikrara büyük katkı sağladı. Soğuk savaş sonrasında Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ziyarette bulunan ilk kuvvet komutanıydı. Karadeniz Uyumu Harekatı
ve BLACKSEAFOR (Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu), Akdeniz Kalkanı Harekatı ile önemli uluslar arası başarılara imza attı.”

Haberin Devamı

Örnek’in cenazesinin bugün Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nda düzenlenecek askeri törenin ardından Levent Camii’nde kılınacak ikindi namazıyla toprağa verileceği öğrenildi.

Haberin Devamı

Balyoz kapsamında 41 ay hapis yattı

1943 yılında İzmit’te doğan Örnek, Deniz Harp Okulu’nun ardından 1964’te donanmaya katılmıştı. 2001-2003 yılları arasında Donanma Komutanı, 2003-2005 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Örnek; 26 Ağustos 2005’te emekli olmuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Brezilya Deniz Kuvvetleri Liyakat Nişanı ve Pakistan Nişanı İmtiyaz Madalyası sahibi Örnek, 22 Şubat 2010’de ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs suçundan’ cezalandırılmıştı. 20 yıl hapis cezası alan Örnek, 41 ay cezaevinde kalırken yeniden yapılan yargılama sonucu beraat etmişti.