10.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Mert İnan / İstanbul
İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24-27 Nisan arasında ikincisi düzenlenecek ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi (GETAT) öncesi, merdiven altı uygulamalara göz açtırmayacakları mesajını verdi. Bakan Koca, “Son 1 yıl içinde geleneksel tıp uygulaması adı altında merdiven altı uygulama yapan 19 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk, bunlarla ilgili süreç devam ediyor” dedi.
Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi (GETAT), bu yıl ikinci kez 24-27 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek.
Cumhurbaşkanlığı’nın himayesi, Sağlık Bakanlığı’nın ev sahipliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün teknik sponsorluğunda gerçekleştirilecek kongrenin bu yıl ki başlığı; “Kronik Hastalıklarda Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları” olacak.
120’yi aşkın konuşmacı
2 bin kişiyi aşkın katılımcının beklendiği kongrede, 40’ı aşkın panel, sözel ve poster bildiri ile yaklaşık 50’si yabancı olmak üzere 120’yi aşkın konuşmacının yer alacağı belirtildi. Bu önemli buluşma öncesinde İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geleneksel tıp uygulamalarının, kanıta dayalı ve bilimsel zeminde ilerlemesini hedeflediklerini söyledi. Koca, konuşmasında ısrarla yetkin kişi ve kurumların dışında GETAT uygulamalarına izin verilmeyeceğine, geleneksel tıp uygulaması adı altında merdiven altı uygulama yapan kişilere cezai müeyyideler uygulanacağına dikkat çekti.
Önümüzdeki günlerde ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Klinik Araştırmalar Yönetmeliği’nin yayınlanacağını da ifade eden Koca, “Doğru ve verimli uygulamalar için DSÖ ve birçok ülkenin çalışmalarını inceliyoruz. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Klinik Araştırmalar Yönetmeliği’ni hazırladık. Bu yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yönetmelik, GETAT uygulamalarının sağlam kanıtlar üzerinde oturması, bu alanda yapılacak akademik çalışmaların önünün açılması için önemli bir adım olacak” dedi.
Sağlık Bakanı Koca, son 1 yıl içinde geleneksel tıp uygulaması adı altında merdiven altı uygulama yapan 19 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, bu kişilerle ilgili sürecin devam ettiğini de belirterek; “Bugün itibarıyla ülkemizde 56 üniversite hastanemizde öncelikle Ar-Ge ve Eğitim faaliyetleri yapmak üzere GETAT Uygulama Merkezi açıldı. 3 bin 350 hekime bu üniversitelerimizde GETAT uygulama sertifikası verildi. 60’ı devlet hastanesi olmak üzere, özel sağlık kuruluşları ile birlikte toplamda 807 GETAT ünitesine açılış izni verildi” diye konuştu.
Hekimlere yetki
GETAT uygulamalarının 15 başlık altında toplandığını belirten Koca, “Sadece hekimleri yetkilendirdik. Müzikoterapi ve osteopati gibi birkaç uygulamada hekim gözetiminde sertifikalı yardımcı sağlık personeli de olacak. Diğer uygulamalar ise; akupunktur, apiterapi, fitoterapi, kupa terapisi, hirudoterapi (sülük tedavisi), osteopati, kyropraksi, refleksoloji, ozon terapi, mezoterapi, maggotterapi (larva tedavisi), müzik terapi, homeopati, hipnoz ve proloterapi” bilgisini paylaştı.
‘Bal üretiminde ikinci sıradayız’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gülhane Parkı içindeki İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’nin arıcılık ve bal üretiminde dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını vurguladı. Koca, Türkiye’nin müthiş zengin bir floraya sahip olduğunu, 2020’de Dünya Apiterapi Kongresi’ne Türkiye olarak ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi. Sözlerine müzenin kurucusu merhum Fuat Sezgin’i anarak başlayan Koca, kongrenin Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Emine Erdoğan’ın da onursal başkanlığıyla düzenleneceğini aktardı.