13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Önder Yılmaz | Ankara
15 Temmuz’daki FETÖ darbe girişiminde bombaların hedefi haline gelen TBMM’ye zırhlı makam aracı alınıyor. TBMM Başkanı’na tahsis edilmesi beklenen araçla birlikte zırlı olmayan 22 araç daha alınacak. Savaş sırasında TBMM Genel Kurulu’nun yer altında çalışma yapabileceği kimyasal saldırılara da dayanıklı salonun da bulunduğu yeni milletvekili ofis binası için de 2017’de 50 milyon TL harcanacak. TBMM Başkanlık Divanı’nda, Meclis’te milletvekillerinin konuklarıyla basın toplantısı yapması ve yıkılan bloklarla ilgili kararların alındığı toplantı tutanakları nedeniyle TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve CHP’li üyeler arasında sert tartışmalar yaşandı. CHP’li üyelere toplantı tutanaklarını vermeyen Kahraman’ın, bu konularda kendilerine oy birliğiyle yetki verildiğini söylemesi üzerine CHP’li üyeler, “yalan söylüyorsunuz” diyerek toplantıyı terk etti.
Bombalamanın faturası
Toplantıda, Meclis’in 2017 bütçesi kabul edildi. 2017 bütçesi 981 milyon 58 bin TL olarak belirlendi. 2016 ve 2017 bütçe rakamlarına bakıldığında yüzde 16,9 oranında, yani 141,6 milyon TL’lik bir artış sözkonusu. Bu artışın sebeplerinin başında ise 15 Temmuz’da Meclis’in bombalaması sonrası ortaya çıkan savaş ve saldırı sırasında Meclis çalışmalarının yapılabileceği bir, “sığınak” olmaması gerçeği oldu. TBMM Başkanlığı bu amaçla milletvekillerinin eski ofislerinin yer aldığı A ve B Blok Halkla İlişkiler binalarını yıkmıştı. Bu binaların yerine içinde yer altında Genel Kurul’un savaş sırasında çalışabileceği, kimyasal saldırılara karşı da dayanıklı her türlü donanımın bulunduğu salonun yanı sıra vekillere yeni ofisler yapılacak.
1 milyon TL’lik zırhlı araç
TBMM’de 2017 için bir zırhlı makam aracı olmak üzere toplam 34 taşıt alımı yapılacak. 15 Temmuz’da yaşanan bombalı saldırı sonrasında güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkaran TBMM Başkanlığı, bu kapsamda bir zırhlı makam aracı alacak. TBMM Başkanı’na tahsil edilmesi beklenen aracın giydirilmiş zırhla birlikte 1 milyon TL’nin üzerinde olacağı ifade ediliyor.
TBMM’ye ayrıca yönetimin kullanması amacıyla 22 makam aracı daha alınacak. Meclis’e beş arazi binek, üç pick-up, üç otobüste alımı da gerçekleştirilecek. Bu araçların parası ise taşıt kanunu gereği Merkezi Yönetim Bütçesi’nde gösterilecek.
19 milyon tedavi artışı
2017 bütçesinde bu binanın yapımı için 50 milyon TL harcanması öngörüldü. 2018 bütçesinde de bina yapımının devamı için yine benzer oranda bir miktarın bütçeye ödenek olarak konulacak.
Bütçe artışının nedenleri arasında milletvekili maaşlarının da içinde yar aldığı yolluk ödenek ve maaşlardaki yüzde 8-9 oranındaki artış yer alıyor. Bu kalem için 49 milyon TL’lik bir artık öngörülüyor. Milletvekillerinin tedavi hizmetlerine yönelik giderlerde de 19 milyon TL’lik bir yükselme hesaplanıyor.
Vakıflara yardım
Bütçenin 130 milyon 311 milyon TL’lik Cari Transferler bölümü ise KDK yardımı, eski TBMM üyeleri ve dışarıdan bakan atananlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık giderleri için harcanacak. TBMM’nin dernek, birlik kurum, kuruluş vb. kurumluşlara yapacağı yardımlar ile memurların öğle yemeğine yardım kalemi de bu bütçe kaleminden ödenecek.
127 milyon lira vekil maaşına
2017 Personel ve SGK Prim Giderleri’nin kalemi; 593 milyon 865 bin TL yani bütçenin yüzde 60.5’i olarak öngörülüyor. Milletvekillerinin maaşları için 127 milyon TL, milletvekili SGK payları için 5.6 milyon TL, personel maaşları için 396 milyon 110 bin TL ve personel SGK payları içinde 65 milyon 155 bin TL gider planlanıyor.