Gündem6'lı masada Akşener şoku! İhtimal yüzde bir bile olsa...

6'lı masada Akşener şoku! İhtimal yüzde bir bile olsa...

03.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Millet İttifakı liderlerinin ortak Cumhurbaşkanı adayını konuştuğu toplantıda, sadece CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ismi önerildi. Akşener dışındaki liderler Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yeşil ışık yaktı. Liderler, nihai karar için 6 Mart’ta yeniden bir araya gelecek.

6lı masada Akşener şoku İhtimal yüzde bir bile olsa...

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara- Millet İttifakı liderleri dün ortak Cumhurbaşkanı adayı gündemiyle Saadet Partisi Genel Merkezi’nde toplandı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in buluşması yaklaşık 5,5 saat sürdü. 

Haberin Devamı

"ORTAK BİR ANLAYIŞA ULAŞMIŞ BULUNMAKTAYIZ"

İlk kez ortak adayın isim bazında gündeme geldiği toplantının ardından liderlerin imzasıyla yapılan ortak açıklamada, “Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak  üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz” denildi.

AKŞENER ŞOKU! İHTİMAL YÜZDE BİR BİLE OLSA...

Milliyet’in masa kaynaklarından edindiği bilgiye göre, toplantıda ortak aday olarak sadece Kılıçdaroğlu’nun ismi gündeme geldi. Karamollaoğlu, Babacan, Uysal ve Davutoğlu, CHP liderinin adaylığına destek verdi. Ancak Akşener, adaylık konusu açılınca, “kazanacak aday” vurgusunu yineledi. Kaybetme ihtimali yüzde bir olması halinin dahi çok iyi analiz edilmesi gerektiğini dile getirdi. Akşener CHP liderinin adaylığına ilişkin olumlu ya da olumsuz bir ifade kullanmadı, ama Kılıçdaroğlu dışında isimlerin de konuşabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Buna karşın alternatif bir isim telaffuz etmeyen Akşener, konuyu partisinin yetkili kurullarına götüreceğini söyledi. Akşener liderler buluşmasının ardından da, partisinin genişletilmiş Başkanlık Divanı’nı olağanüstü topladı. Akşener 81 il başkanını da Ankara’ya çağırdı. 

KURMAYLARLA TOPLANTI

Toplantının ardından CHP Genel Merkezi’ne geçen Kılıçdaroğlu, bazı MYK üyeleri ile bir araya geldi. “Herkes pazartesi gününü beklesin” diyen CHP liderinin, “Bu akşam rahat uyuyalım, mutlu olalım mı?” diye soran kurmaylarına “Pazartesi daha mutlu olacağız inşallah” yanıtını verdiği öğrenildi. Toplantının ardından CHP’li milletvekillerinin, “Yolun ve yolumuz açık olsun. Milletimize hayırlı olsun” paylaşımları yapması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun hafta sonu da MYK’yı toplaması bekleniyor.

SOSYAL MEDYADA MANİDAR MESAJLAR

Haberin Devamı

Ortak açıklamada aday ismi belirtilmemesine karşın kulislerde Kılıçdaroğlu’nun adı üzerinde mutabakata varıldığı konuşulmaya başlanırken, İYİ Parti kanadından bazı isimlerin manidar sosyal medya paylaşımları dikkat çekti.

6lı masada Akşener şoku İhtimal yüzde bir bile olsa...

İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır sosyal medya hesabından “Millet 5’ten büyüktür...” mesajını paylaştı. Ancak bir süre sonra paylaşımını sildi. Dikbayır’ın Akşener’in arzusu üzerine mesajını sildiği iddia edildi. Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ise paylaşımında, Akşener’in son grup konuşmasına atıf yaparak, “Apoletlerini sök dedik sana...” ifadelerini kullandı.

6lı masada Akşener şoku İhtimal yüzde bir bile olsa...

Bu gelişmeler, İYİ Parti kanadında “kazanacak aday” vurgusuyla dillendirilen Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik itirazların sürdüğü yorumlarına neden oldu.

Ancak İYİ Parti kanadının aksine diğer liderlerden gelen paylaşımlar, masada uzlaşma sağlandığı mesajı içerdi. Ortak açıklamada “mutabakat” ifadesi yer almayıp ortak anlayış ifadesi kullanılırken, SP lideri paylaşımında, “Ortak bir anlayışla mutabakata vardığımız değerli genel başkanların her birine teşekkür ediyorum” dedi. DEVA lideri de paylaşımında “Ülkemiz için hayırlı olsun” ifadesini kullandı. 

Haberin Devamı

ERHAN USTA: METİNDEN MUTABAKAT SAĞLANAMADIĞI ANLAŞILIYOR

Katıldığı televizyon programında "Biz bu metinden ne anlamalıyız?" sorusuna yanıt veren İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da şu ifadeleri kullandı:

Ben Meclis'teyim. Sayın Genel Başkanımızla henüz bir görüşmem olmadı. 22.30'da Genel Başkanımız bizi toplantıya çağırdı. Toplantıda bize detaylı bilgi verecektir diye düşünüyorum. Metin dışında herhangi bir bilgim yok. Metinden isimler konuşulmuş ancak bir mutabakat sağlanamadığı anlaşılıyor. Dolayısıyla İYİ Parti açısından şunu söyleyebilirim. Genel Başkanımız en başında 'Bizim bir çalışma ilkemiz var. Ben 6'lı masada konuşulan her konuyu nihai olarak yetkili kurullarımla görüşeceğim' dedi. Zannediyorum sistem yine aynı olacak. Partililerin görüş ve değerlendirmelerini Genel Başkanımız alacaktır. Biz her defasında görüşlerimizi ifade ettik ama her defasında Genel Başkanımıza nihai olarak yetkili sizsiniz, sizin her kararınızın arkasında duracağız dedik. Genel Başkanımız da 'Hayır. Ben karar verilmesi gereken hususları kurullara getireceğim' dedi. Yine benzer bir şey yaşanacaktır.

Haberin Devamı

"Ümit Dikbayır'ın tweet'inden ne anlamalıyız" sorusunu da yanıtlayan Usta "Ben de bilmiyorum. Toplantıya geçince kendisine ben de soracağım tweet'i" dedi.

GERGİNLİĞİ YÜZÜNE YANSIDI

Toplantının ardından Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu konuklarını tek tek uğurladı. Kılıçdaroğlu’nun gülümsediği dikkati çekerken,  İYİ Parti lideri Akşener’in gerginliği yüzüne yansıdı.

6lı masada Akşener şoku İhtimal yüzde bir bile olsa...

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI KARARI

Altılı masa toplantısının ardından İYİ Parti olağanüstü toplandı. Toplantı için parti binasına gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sloganlarla karşılandı. Toplantı devam ederken, 81 il başkanının Ankara'ya geleceği ve 4 Mart Cumartesi günü yapılması planlanan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısının cuma günü yapılacağı öğrenildi.

6lı masada Akşener şoku İhtimal yüzde bir bile olsa...


PARTİ ÖNÜNDE SLOGANLAR


İYİ Parti'deki toplantı sonrası partililer, Akşener'in çıkışı sırasında, "Gençliğin Umudu Meral Akşener", "İşte Lider, İşte Akşener" sloganları attı.

AKŞENER AÇIKLAMA YAPACAK

Öte yandan İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) bugün saat 13:30'da Genel Merkez'de toplanacak. Toplantının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener açıklama yapacak.