29.07.2022 - 18:54 | Son Güncellenme:
Cavit AKGÜN/MUĞLA (DHA) / İHA
Yangın, saat 16.00 sıralarında ilçe merkezindeki otogarın üst kısmındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda çıktı. Bölgeden yükselen dumanı görenler, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulundu.
İhbarla bölgeye sevk edilen Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, alevlere havadan ve karadan müdahaleye başladı. Bölgedeki çalışmalar sürdürülürken, yangının yerleşim yerlerini tehdit ettiği görüldü. Alevler yangın bölgesinde bulunan Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu Uygulama Oteline sıçradı. Üst katta başlayan yangın alt katları da etkiledi. Orman ve itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürürken otelde söndürme ve soğutma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Dumandan etkilenen bir otel personeli ambulansla hastaneye kaldırıldı. Otel bahçesinde bulunan iki otomobil alevlere yenik düştü.
ÖNLEM İÇİN EVLERİN ÜZERİNE HAVADAN SU ATILDI
Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınında alevlerin evlere yaklaşması paniğe neden oldu. Tedbir amacıyla helikopter ve uçaklar, evlerin üzerine su atarak önlem aldı. Sahil Güvenlik ekipleri, söndürme helikopter ve uçakların su aldığı İçmeler'deki bölgeyi deniz trafiğine kapattı.
Yangının kırılan ağaç dalının elektrik nakil hattına temas etmesiyle çıktığı üzerinde duruluyor. Öte yandan söndürme çalışmalarına destek verirken yaralanan 2 kişi ise hastaneye kaldırıldı.
YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Marmaris İçmeler'deki orman yangını havadan ve karadan yoğun müdahale sonucu kontrol altına alındı." denildi. Muğla Valisi Orhan Tavlı, saat 17.30 itibariyle alevlerin kontrol atına alındığını ve soğutma çalışmalarının başladığını söyledi.
YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ BELLİ OLDU
Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınının kopan ağaç dalının elektrik tellerinin birbirine temas ettirmesi sonucu oluşan kıvılcımlar dolayısıyla çıktığı belirlendi.
Marmaris ilçesi İçmeler Mahallesi'nde yerleşim birimlerine yakın bölgede saat 15.30 sıralarında orman yangını çıktı. Edinilen bilgiye göre, İçmeler-Turunç yolu üzerinde yerleşim birimlerine çok yakın bölgede başlayan yangının çıkışından hemen sonra olay yerine hava ve kara araçları sevk edildi. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyen yangına ilk etapta 7 helikopter ve 5 uçak havadan müdahale etti. Yangına Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı uçak, helikopter ve arazözlerin yanı sıra belediye ve itfaiye ekipleri de yönlendirildi. Sahil Güvenlik unsurları tarafından hava araçlarının su aldığı bölge deniz trafiğine kapatılırken, bölgedeki tekne trafiği kontrol altına alındı. Havadan ve karadan yoğun müdahale sonucu orman yangını kontrol altına alırken, soğutma çalışmaları başlatıldı.
Kırılan dal yangın çıkarttı
Yangınının çıkış nedeninin belirlenebilmesi için çalışma başlatan ekipler, görgü tanıklarının verdiği bilgilerden yola çıkarak alevlerin çıkış noktasını tespit etti. İlk belirlemelere göre, bölgedeki bir ağacın kırılan dalının elektrik tellerinin üzerine düştüğü ve tellerin birbirine temas etmesi sonucu çıkan kıvılcımlar dolayısıyla yangının çıktığı bilgisine ulaşıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
SABOTAJ İDDİASI
Bölgede bulunan DHA Muhabiri Cavit Akgün CNN Türk ekranından son durumu aktardı. Akgün; "İçmeler Suruç Mahallesi ormanlık alandan yangın çıktı. Şu an havadan ve karadan müdahale ediliyor. Şu an yangın yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Aldığımız bilgiye göre bir otele sıçramış durumda. Ekipler canla başla yangını söndürmek için yoğun müdahalede bulunuyor. Geçen yılda aynı tarihte yangın çıktı 9 bin hektar kül olmuştu. Şu an havadan karadan söndürme çalışmaları devam ediyor. Şuan yangının söndürülme ihtimali söz konusu değil. Alevler birçok noktada etkin durumda. Yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Havadan evlere sıçramaması için binaların üzerine su atılıyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla yangının birkaç noktada başladığını söyleyebiliriz. Geçen yılla aynı tarihe gelmesi sabotaj ihtimalini güçlendiriyor." dedi.
Yayına bağlanan DHA muhabiri Tuba Gürses ise; "Tüm hızıyla söndürme çalışmaları devam ediyor. Ambulansların da geldiğini görüyoruz şuan. Havadan karadan müdahaleler var. Ayrıca ormanlık alanın içini açmak için makinalar geldi. Birkaç yaralı olduğu bilgisini de aldık. Polisler çevredeki halkı uzaklaştırmaya çalışıyor dumandan etkilenmesinler diye" ifadelerini kullandı.
OGM'DEN İLK AÇIKLAMA
Orman Genel Müdürlüğünden yapılan ilk açıklamada, yangına ilk müdahalenin 5 uçak, 8 helikopter ve 40 arazözle yapıldığı duyuruldu.
BÖLGE DENİZ TRAFİĞİNE KAPATILDI
Öte yandan Marmaris'te orman yangını için uçak ve helikopterlerin su aldığı bölge deniz trafiğine kapatıldı.
ŞEN: YAYILMA YÖNÜNDE DEĞİŞİKLİK OLABİLİR
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, CNN TÜRK canlı yayınında Marmaris'te çıkan yangın sonrası önemli uyarılarda bulundu. Şen: "Hepimize geçmiş olsun. Yerleşim yerlerine yakın bir yerde yangın. Kuvvetli bir rüzgar yok. dolayısıyla rüzgar söndürmek için gayet müsait. Bunun yanında sıcaklık da ortalama ama nem yüksek. Yangının çıkmak aşamasında nem sıcaklık önemli bir faktör, rüzgar ise yayılmasında etkili. Ama şuna dikkat çekmek istiyorum. Gece saatlerinde saat 11'den sonra vadiden denize doğru bir rüzgar eser. Bu şundan kaynaklanır karaların çabuk soğuması, denizlerin geç soğumasından kaynaklanır. Yayılma yönünde bir değişiklik yapabilir. Dikkatli olmak gerekir" ifadelerini kullandı.