Gündem‘LoL’ çılgınlığı gençliği kuşatıyor

‘LoL’ çılgınlığı gençliği kuşatıyor

13.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

BAŞLARKEN... Bir zamanlar, gençlerin hayallerini futbol yıldızı olmak süslüyordu. “Topçu” olmak zenginliğe giden yolun basamaklarıydı. Devir değişti, dijital devrim ve yapay zekanın hayatımıza girmesiyle geleneksel takım sporları da eski popülerliğini kaybetmeye başladı. Artık 12-25 yaş arası gençliğin kalbinde Ronaldo, Messi olma hayallerinin yerini, “Espor”cu olmak aldı. Dünya, Espor piyasası milyar dolarla ifade edilirken, Espor’un en önemli organizasyonu sayılan League of Legends (LoL) ise Türk gençlerinin yeni gözdesi... Oyun Evi adlı mekanda günde 12 saatten fazla monitör karşısında idman yapan profesyonel LoL oyuncularının yıllık kazancı 100 bin dolarla ifade ediliyor.

‘LoL’ çılgınlığı gençliği kuşatıyor

‘LoL’ çılgınlığı gençliği kuşatıyor
Bazı bilgisayar oyunlarının profesyonel oyuncu ve lig statüsünde oynanmasına Espor adı veriliyor. Espor’a gönül verenler, dijital spor olarak adlandırdıkları bu yeni dünyanın, 10-15 yıl içinde futbol, basketbol, voleybol gibi geleneksel spor dallarının tahtını yıkacağını, taraftarlık kavramının da Espor takımları etrafında şekilleneceğini söylüyorlar.

Espor’un Türkiye’deki en önemli organizasyonu sayılan League of Legends (LoL) liginde; Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’ın profesyonel takımları bile mücadele ediyor. Gençlik Spor Bakanlığı’na bağlı Espor Federasyonu hayata geçirilirken, başkanlık görevini Alper Afşin Özdemir yürütüyor.

Haberin Devamı

2015 yılında profesyonel lig yapısına kavuşan ve hali hazırda Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi altında mücadele edilen LoL, 12-25 yaş gençliğini kendine bağımlı kılmış durumda. 200 sayfalık bir senaryosu olan oyunda toplam 138 karakter bulunuyor. Her profesyonel takım beş oyuncudan oluşuyor. Takım oyuncuları ise her müsabaka sırasında oyundaki 138 karakterden birini seçebiliyorlar. Bu karakterlerin her birinin güç ve görevleri ise farklı. Oyunun senaryosu fantastik bir ormanda, karakterlerin masalsı mücadelesini içeriyor. Oyunda koridor denilen bölümler var. Üst koridor forvet, alt koridor defans, orta koridor orta saha, support ise destek oyuncu pozisyonunda. Oyunun temel amacı ise karşı takımın kulesini ele geçirmek. Bir müsabaka yaklaşık 40-45 dakika sürüyor. Maçı kazanmak için üç galibiyet almak gerekiyor. Şampiyonluk yani lig finalinde ise beş galibiyet şartı var. Oyunu cazip kılan unsurlardan biri de, her üç haftalık zaman periyodunda yeni sürüm olarak yayınlanması. Dijital platformda hile yapılamadığından LoL liginde hakem bulunmuyor.

Haberin Devamı

‘LoL’ çılgınlığı gençliği kuşatıyor
Futbol tahtı sallayacak

Espor çılgınlığının en yaygın olduğu ülkelerin başını Çin, Güney Kore ve ABD çekiyor. Amerika’daki herhangi bir LoL takımı sadece bir turnuvada 100, 200 bin dolar kazanabiliyor. Bazı turnuvalar milyonlarca dolar ödüle ulaşırken, bu para takım arasında paylaşılıyor. Örneğin 2017 yılında ‘Dota International’ adlı oyunun ödül havuzu 24 milyon 787 bin dolardı. Birinci olan Liquid takımı ise turnuvadan 10 milyon 862 bin dolar kazandı. Espor’cuların aylık maaşının yaklaşık bin dolardan başlayıp 5 bin dolara kadar çıktığı belirtiliyor. Yurtdışındaki bazı LoL oyuncularının maaşları 15 bin doları bile bulabiliyor. Profesyonel oyuncu gelirlerinin önemli kalemini sponsorluklar oluşturuyor. Sponsorlar genellikle oyun ekipmanı üreticileri, bilgisayar veya bilişim firmaları, enerji içecek markaları gibi gençlere dönük sektörler oluşturuyor. Ancak bunun yanında oyunla ilgisi olmayan pek çok marka da bu alanda yatırım yapıyor.

‘LoL’ çılgınlığı gençliği kuşatıyor

Rakamlar ne diyor?

Haberin Devamı

- 2017 yılında en çok kazanan Espor oyuncusu 2 milyon 436 bin 772 dolar aldı.

- Tüm zamanların en yüksek Espor maaşını “Dota2” oyuncusu 3 milyon 626 bin 277 dolar ile Kuro Takhosomi aldı.

- Espor’da en yüksek gelir elde edilen ülke Çin Halk Cumhuriyeti. Bu ülkedeki 2 bin 783 profesyonel oyuncu 72 milyon 16 bin dolar kazandı.

- Espor’da en yüksek gelir elde edilen yaş dilimi 22. Bu yaş dilimindeki bin 372 oyuncu, toplam 31 milyon 212 bin dolar kazandı.

- 18 yaşından küçük en yüksek gelir ise “Dota2” oyuncusu Sumail Hassan oldu. Hassan 2015 yılında 2 milyon 712 bin dolar kazandı.

YARIN:

- 2 bin lisanslı oyuncu var
- Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Kemal Sayar’ın uyarıları