06.07.2018 - 11:29 | Son Güncellenme:
LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından liselere giriş için öğrenciler tarafından tercihler yapılmaya devam ediyor. 2 Temmuz’da başlayan tercih süreci için MEB tarafından liselerin kontenjanları ve yüzdelik dilimleri de e-Okul üzerinden yayınlandı. Tercih yapan öğrencilerin bazı noktalara da dikkat etmesi gerekiyor.
TERCİH İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
E-OKUL TERCİH EKRANI NASIL KULLANILIR?
e-Okul; öğrencilerin not bilgisi, devamsızlık gibi bilgilerini gösteren bir sistemdir. Veliler tarafından öğrenci başarısının da takip edilebildiği e-Okul üzerinden, LGS tercih işlemleri de yapılır. 2 Temmuz’da başlayan LGS tercih işlemleri, 13 Temmuz saat 17.00’a kadar yapılabilecek.
Tercih işlemleri, e-okul.meb.gov.tr internet sitesinden yapılacabileceği gibi, herhangi bir ortaokul müdürlüğü aracılığı ile yapılabilecek. Tercih işlemi yapıldıktan sonra, ortaokul müdürlüklerine mutlaka onaylatılacak. Yetenek sınavı ile öğrenci alan ve özel okulların kayıtları da 13 Temmuz’da sona erecek.
LGS tercihleri için adaylar üç grupta tercih yapabilecek. Bunlar;
- Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar
- Merkezi sınav ile öğrenci alan okullar
- Pansiyonu bulunan okullar
Adayların pansiyonu bulunan okullar ya da merkezi sınav ile öğrenci alan okulları tercih edebilmesi için ilk olarak yerel yerleştirme ekranından tercih yapması gerekir. Üç grup için toplam en fazla 15 tercih yapılabilir.
TERCİH DANIŞMANLIKLARI OLUŞTURULACAK
MEB, 2-13 Temmuz tarihleri arasında LGS tercih süreci boyunca tercih danışmanlığı komisyonları ile talepte bulunan öğrenciler için destek verecek. Bu destek kapsamında, 81 ilde yaklaşık olarak 31 öğretmen görev alacak. Tercih işlemi yapmayan, tercihleri doğrultusunda yerleşememiş olan öğrenciler açıköğretim kurumlarına yönlendirilecek.
KENDİ KAYIT ALANINDAN TERCİH YAPANLAR AVANTAJLI OLACAK!
Tercih ekranında okullar yeşil, mavi ve kırmızı renklere ayrıldı. Yeşil renk, öğrencinin ikametinin bulunduğu alandaki okulları gösterir. Mavi renk, komşu kayıt alanlarını gösterir. Kırmızı renk ise öğrencinin kayıt alanı ve komşu kayıt alanında yer almayan, il içindeki ve il dışındaki diğer kayıt alanlarını gösterir.
LGS tercihlerinde aynı okul için tercih yapan öğrenciler arasında, ikamet adresine yakın olan öğrenciye yani yeşil renk okulları tercih eden öğrenciye öncelik verilir.
PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?
Sınav ile öğrenci alan okullar için öğrencilerin sınav puanlarının eşit olması halinde ilk olarak ortaöğretim başarı puanına (OBP) bakılacak. OBP de eşitse sırasıyla; öğrenci doğum tarihine, 6-7-8. sınıflardaki yıl sonu başarı puanının üstünlüğüne, özürsüz devamsızlık sayısına ve tercih önceliğine bakılacak. Öğrenci, yerleştirme işlemi sonucunda merkezi sınavla öğrenci alan okula yerleştirilmişse pansiyonlu okul ve yerel yerleştirme tercihleri dikkate alınmaz.