GündemLGS’de yeni düzenlemeler

LGS’de yeni düzenlemeler

23.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Liselere girişte TEOG yerine getirilen ve geçen yıl ilk kez uygulanan LGS’de yaşanan sorunların bu yıl da tekrar etmemesi için harekete geçen MEB, sistemde yeni düzenlemeye gidiyor Bakan Ziya Selçuk’un açıklamasına göre sınavla öğrenci alan okul sayısı azalacak, 25 parametrede okul profili olacak, yerleşmeye esas kriter tablosu tümüyle değişecek

LGS’de yeni düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı farklı televizyon programlarında Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) yapılacak değişikliklerle ilgili açıklamada bulundu. TEOG’un yerine getirilen ve geçen yıl ilk kez uygulanan LGS, yüzbinlerce öğrenciyi ilgilendiriyor. Yaklaşık 1 milyon 8. sınıf öğrencisinin isteğe bağlı olarak girdiği LGS’de, MEB’in belirlediği 1367 okuldaki 126 bin 240 kontenjan için öğrenciler yarıştı. Yeni sistemde adrese dayalı yerleştirmenin yanı sıra sınavla öğrenci alan Anadolu, fen, sosyal bilimler, Anadolu imam hatip, mesleki ve teknik Anadolu liselerine, Türk ve yabancı kolejlere yerleştirmeler yapıldı. Ancak sınav sisteminin birçok kez değişmesi, yeni değişiklikle adrese dayalı yerleştirmede yaşanan sorunlar, boş kontenjanlar, yüksek puanlı öğrencilerin hiçbir tercihine yerleşememesi çok tartışıldı.

Haberin Devamı

Yerleştirmede karşılaşılan sorunları çözebilmek için yeni düzenlemeler yapıldığını belirten Bakan Ziya Selçuk, “Yerleştirmede karşılaşılan sorunları çözebilmek için elimizde çok güçlü argümanlar var. Önümüzdeki yıl yerleştirmeye esas olacak kuralları, kaideleri biz belirleyeceğimiz için bu sorunların çok büyük ölçüde azalacağına eminim. Çünkü simülasyonlar yapıyoruz” dedi.

Uygulamada sorun var

Yeni kılavuz yayınlandığında geçen yıl yerleştirmede karşılaşılan sorunların büyük ölçüde ortadan kalkacağının altını çizen Selçuk, “Öğrenci tercihlerinin her bir tercih dönemindeki dağılım analizlerini yaptık. Velilerin beklentilerine baktık. Bu hafta bölgelerdeki il milli eğitim müdürlerimizi gruplar halinde davet edip her biriyle her şehrin, şehre özel analizini yapıyoruz. Hangi okulumuzda ne tür ihtiyaçlarımız var, kapasite artırımı ne kadar… Yeni binalar yapılıyor çok sayıda, onlar rahatlatacak ve dağılıma esas olan koşullar değişecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çocukların evlerine yakın okullara gidebilmesiyle ilgili birtakım kolaylıklar getirileceğini kaydeden Selçuk, çocukların daha az servis kullanması, daha yakın bir okulu tercih edebilmesi ve okullar arasındaki geçişlerle ilgili kolaylıklar sağlanacağını söyledi.

Uygulamadan kaynaklanan sorunları bertaraf edip, okullara yerleştirmede belli okulların ismini ya da içeriğini değiştirerek bu okulların daha dengeli dağıtımıyla ilgili önlemler alınacağını dile getiren Selçuk, “Bu arada çocukların daha ilk tercihinde çok büyük bir ölçüde yerleşmeleri için yerleşmeye esas kriter tablosunu tümüyle değiştirmek gibi önlemler var” dedi.

Duyuru martta

Okulları 25 parametrede belirleyen “okul profili” çalışmasını da büyük ihtimalle martta duyuracaklarını belirten Selçuk, bu modelle okullar arasındaki farkın azalmasını beklediklerini, bu şekilde velilerin okullar için “Aslında birbirine yakın imkânları var” demelerini istediklerini dile getirdi.

Sınavın adını ya da sistemini değiştirmenin, eğitimin bütünsel olarak sistemini değiştirmek anlamına gelmediğine dikkat çeken Selçuk, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu sene değişiklik yapma ihtiyacımız yok, asıl hedef o değil. Söz verdiğimiz gibi çocuklarımıza sürpriz yapmayacağız. Biz bunun bu şekilde yürüyeceğini, fakat uygulamada aksaklıklar olduğunu, yerleştirmeye esas olan bazı kriterlerde bazı sıkıntılar olduğunu ve bunların tümüyle düzenleneceğini ve çok rahat bir yerleştirme olabileceğini söylüyoruz. Yoksa ‘LGS sil baştan’ gibi böyle bir şey kesinlikle yok. Aileler, çocuklarımız rahat olsun.”

'EĞİTİM, OYUNCAK OLDU'

Bakan Ziya Selçuk’un LGS’nin uygulamasında yapılacak değişiklikleri açıklamasının ardından öğrenciler, aileler ve eğitimciler sosyal medya üzerinden eleştirilerini dile getirdiler. Kimi sınav yaklaştıkça değişiklik yapılmasını istemezken kimi yerleştirmede ortaya çıkan sorunların çözülmesi için adım atılmasını bekliyor. İşte o yorumlar:

- Sınav yaklaştıkça değiştirmeseler şaşarız zaten.

- Oyuncak oldu eğitim sistemi.

- Her öğrenci istediği okula gidebilecek mantığından vazgeçilmeli, 60 öğrenci alan Anadolu lisesi 120 öğrenci aldı, 100 öğrenci alan meslek lisesi ise 10 öğrenciyle yetindi. Bu durum devam ederse meslek liseleri kapanır gider. Sonra başlarsınız ara eleman nerede demeye!

Haberin Devamı

- Biz iyi kötü, bir liseye yerleştik fakat nedir bu çile. Çocuklar hepimizin geleceği.

- “En iyi sistem” bu söz, otomotiv firmasının reklamına benziyor “Biz en iyisini yapana kadar en iyisi bu.”

- LGS’de sınav sistemini değiştireceklermiş; aman sakın diyeyim, her yaptığınız değişiklik sonunda, kabak öğrencilerin başında patlıyor!

- Geçen yıl bizim çocuklarımızın suçu neydi, yerleşemedik. Mecburiyetten özel okula gönderdik.

- Adrese dayalı liselere yerleştirmeye son verilmeli, birçok eğitimciden aldığım bilgiye göre mezun kalitesi ciddi düşüşte...

- Liselerin hepsinde bütün bölümler olsa ve çocuk evinin yakınındaki okula gitse nasıl olur acaba?

- Çok yazık! Ben geçen sene bu sistemin mağduru olmuş bir öğrencinin annesi olarak çok üzülüyorum...

- Şimdiye kadar ki en iyi gelişme değişiklik yapılmamasıydı. Çünkü herkes değişiklik yaparak kendini ispat etmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

- Lütfen yine son dakika değişikliğiyle çocukları ve ailelerini perişan etmesinler.

LGS’de yeni düzenlemeler

ÖRNEK SORULAR YAYINLANDI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün Twitter hesabı üzerinden LGS’ye girecek öğrencilerin sınava hazırlık sürecine destek vermek amacıyla 4. Örnek Soru Kitapçığı’nı yayınladıklarının bilgisini verdi. Selçuk, “Çocuklarımız rahat olsunlar. Söz verdiğimiz gibi ‘Sürpriz yok’” açıklamasında bulundu. Soru kitapçığına odsgm.meb.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

İki bölümden oluşan LGS’de, Sözel’de öğrencilere, Türkçe’den 20, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil derslerinden 10’ar soru, Sayısal’da ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden 20’şer soru olmak üzere 90 soru yöneltiliyor. Bu yıl LGS, 1 Haziran 2019 Cumartesi günü yapılacak.

Yazarlar