03.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA
MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA- CHP’de tüzük kurultayına sayılı günler kala Genel Başkan Özgür Özel dün önce Parti Meclisi (PM) üyeleri, ardından da milletvekilleriyle bir araya gelerek tüzük konusundaki görüşlerini aldı.
Tüzük komisyonun taslak metninin değerlendirildiği PM’de, en çok “ön seçim”, “dönem kuralı”, “kontenjan” ve “çarşaf liste-blok liste” başlıkları konuşuldu ve öneriler dile getirildi. Milletvekilleri ve belediye başkanları için öngörülen üç dönem sınırlaması tartışılırken bir PM üyesi, Özel’e, “Size de dönem kuralı getirelim. Genel Başkan’a dönem kuralı getirmek sizin siyasetinize yakışır” dedi. PM üyelerinin görüşlerini tek tek not alan Özel’in bu öneriye karşı gülümsediği belirtildi.
Ara formül
Toplantıda dönem kuralının geriye dönük uygulanması ve geçmişi kapsamasını isteyenler de oldu. Bu konu tartışılırken bazı PM üyeleri, 7 dönemdir vekillik yapan isimler bulunduğu, dönem kuralının asıl bu vekiller için uygulanması gerektiğini ifade ettiler. Bu çerçevede “halen milletvekili olanlar için bu dönemin bir dönem sayılması” şeklinde bir ara formülün konuşulduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı adayının saptanması konusunda taslak metinde yeni bir düzenleme yer almadı.
Kontenjan tartışması
PM’de bazı üyeler kurallı bir ön seçim olmasını isterken, milletvekili aday tespitinde Genel Merkez’e tanınan yüzde 15 kontenjanın fazla olduğu, bunun sıralamasının belli olmadığını dile getirdi. Özel’in, buna karşılık gençlerin ve kadınların taşınacağını ifade ettiği öğrenildi.
Yargı denetiminde ön seçim yapılması halinde kontenjanın kullanılamayacağının ifade edilmesi üzerine bazı PM üyeleri, “Bu doğru değil. Ön seçim dediğin yargı denetiminde yapılan seçimdir. Diğeri temayül yoklamasıdır. Sonucunu değiştirebilirsiniz” eleştirisinde bulundu.
Üç eski başkanla Sivas’a gidecek
Özel bugün akşam saatlerinde önceki genel başkanlar Murat Karayalçın, Hikmet Çetin ve Altan Öymen ile Sivas’a gidecek. Özel, Kemal Kılıçdaroğlu’nu da davet ettiğini, Kılıçdaroğlu’nun, “Bir bakayım” dediğini ve bilgi vereceğini ifade ettiğini söyledi.
5 Eylül’de son hali kurultaya sunulacak
Parti Sözcüsü Deniz Yücel, tüzük kurultayı hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
“Sivas Kongresi’nin yapıldığı tarih olan 4 Eylül’de, Parlamento grubumuz, il başkanlarımız, PM üyelerimizle Sivas’a gideceğiz. 5 Eylül’de Ankara’da Tüzük Taslağı, Tüzük Komisyonuna sunulacak ve komisyon tüzüğe son halini verecek ve bu hali kurultaya sunulacak. 6 Eylül’de kurultay salonunda yeni bir komisyon önerileri tartışmak üzere bir araya gelecek ve o gün tüzüğümüz oylanarak kabul edilecek. 7-8 Eylül tarihlerinde, akademisyenler, örgütlerimiz ve delegelerimizin de katılımıyla program değişikliğine yönelik bir dizi toplantılar yapacağız.”
Şimdi de ‘tebliğ’ krizi
Can Atalay’ın durumu, CHP’nin bugün TBMM Başkanlığı’na yapması beklenen olağanüstü toplantı çağrısı ile bir kez daha iktidar ve muhalefet kanadını karşı karşıya getirecek. CHP, Atalay’ın milletvekilliğinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce onanan hükmün Meclis’te okunmasıyla düşmesine yönelik bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “karar vermeye yer olmadığı” yönündeki son kararının Genel Kurul’da okunmasını isterken, iktidar kanadı 16 Ağustos’ta bu yönde gerçekleştirilen olağanüstü Meclis toplantısının ardından yeniden aynı konuda olağanüstü toplantı talep edilemeyeceğini savunuyor. İktidar kanadı AYM’nin son kararına ilişkin TBMM Başkanlığı’na herhangi bir bildirim yapılmadığını da vurguluyor. Muhalefet kanadı ise gerekçesiyle birlikte kararın Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak “bildirime gerek yok” tezini savunuyor. -ANKARA Milliyet