GündemKPSS sonuçları nasıl öğrenilir?

KPSS sonuçları nasıl öğrenilir?

16.01.2017 - 10:23 | Son Güncellenme:

20 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşen KPSS 2016/2 sınavının tercih sonuçları 9 Ocak 2017 tarihinde açıklandı. Sınavın sonucunu, sınava giren milyonlarca aday merakla bekliyordu. İşte detaylar!

KPSS sonuçları nasıl öğrenilir

Kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli görevlere atanmak için sınava giren 3 milyona yakın aday, 21 Aralık 2016 ve 30 Aralık 2016 tarihleri arasında tercih yaptıktan sonra, merakla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin yerleştirme sonuçlarını açıklamasını bekliyorlar, bu nedenle ÖSM resmi internet sitesini sık sık ziyaret ediyorlardı. Beklenen açıklama ÖSYM resmi sitesinden 9 Ocak 2017 tarihinde yapıldı. Açıklamanın tam metni şöyleydi;

‘’ KPSS-2016/2 Tercih Kılavuzunda yer alan Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır. Yerleştirme sonuçları, 9 Ocak 2017 tarihinde saat 18:05’den itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanacaktır. Adaylar yerleştirme sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.

Yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler Ek'te sunulmuştur.’’

Haberin Devamı

KPSS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

KPSS 2016/2 Hakkında Genel Bilgiler

KPSS 2016/2 ile birlikte, ilk kez adaylara atamalar gerçekleşmeden önce Güvenlik soruşturması yapılacak. Her sene, KPSS sınav dönemlerinde tercih kılavuzu yayınlanıyor ve bu kılavuzda sınavla ilgili bulabileceğiniz tüm bilgiler yer alıyor. KPSS 2016/2 tercih kılavuzunda, daha önce hiçbir tercih kılavuzunda bulunmayan , adaylara güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması geçirmiş olması şartı eklenmesi dikkat çekti. Bu koşul, 30 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de ilk kez OHAL kapsamında bazı tedbirler alınması hakkında kanun hükmünde kararneme başlığı altında duyuruldu.
KPSS 2016/2 sınavından alınan sonuçların, 2018 yılında düzenlenecek olan KPSS’nin sonuçları açıklanıncaya kadar kullanılabileceği, adayların bu puanlarla merkezi ve açıktan atamalarda tercih yapabileceği açıklandı.

Tercih yaparken tercih koşullarında yanlış bilgi vermesi veya tercih ve atama, yerleştirme sürecinde ÖSYM’ye yalan beyanda bulunması belirlenmiş adayların hiçbiri, kurumdan hak iddia edemeyecek. Adayların, yerleştirme için, ÖSYM’nin açıkladığı tüm koşulları karşılaması gerek, başvuru sırasında yalan beyan sayesinde ataması yapılan veya ÖSYM’nin açıkladığı koşulları karşılayamayan adaylar, yerleştirme hakkını kaybedecek.

KPSS 2016/2’de, sınava en az katılım sağlayan mezun grubu lisans mezunları olurken, en çok kadro da lisans mezunlarına ayrıldı. KPSS 2016/2’de lisans mezunu olan ve tercih yapan aday sayısı 257.431’di. Lisans mezunları arasından yerleşen aday sayısı ise 1.148 olarak açıklandı. KPSS 2016/2’de en fazla tercih yapan grup ise ortaöğretim mezunlarıydı. Toplamda 1.049.015 ortaöğretim mezunu KPSS 2016/2’de tercih haklarını kullandı ve bu adayların arasından 151 aday yerleşti. Ön lisans mezunu olup KPSS 2016/2’de tercih yapan aday sayısı ise 555.856 olarak açıklandı ve bu adaylar arasından 752 yerleşen aday olduğu açıklandı.

ÖSYM Resmi İnternet Sitesinden KPSS Sınavları ve ÖABT Testi ile İlgili Açıklama Geldi

Açıklamada, KPSS kapsamında lisans düzeyinde yapılan alan testlerinin düzenlenmesi ile ilgili, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ile ilgili ve kullanılacak katsayılar ile ilgili açıklamalar yapıldı. Açıklamanın tam metni şu şekilde;
‘’KPSS’de Ekonometri Testi yer almayacaktır.

Haberin Devamı

KPSS Puan Türleri yeniden belirlenmiştir. Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testleri (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra iki veya üç test olarak uygulanacaktır.

Değerlendirmede, adayın en az bir ham puanı bulunmayan testlerin puan türleri hesaplanmayacaktır.

2017 yılında ÖABT; Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce), Rehber Öğretmen, Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği alanlarında yapılacaktır.

MEB tarafından, ÖSYM’ce ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerde (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) öğretmen atamalarında, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarından oluşturulan KPSS120 puan türü kullanılacaktır.’’

Ayrıca, açıklama ile beraber açıklanan bir tabloda, KPSSP120 puanının ağırlık katsayısının, Genel Yetenek Testi için ve Genel Kültür Testi için 0,15, Eğitim Bilimleri Testi için 0,50 ve İlkbahar döneminde düzenlenecek Yabancı Dil Sınavı için 0,50 olarak belirlendiği bildirildi.