GündemKızılay kavuşturdu

Kızılay kavuşturdu

16.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Savaş nedeniyle ailelerinden kopmuş kişiler, Türk Kızılayı sayesinde birbirlerine kavuşuyor. Kızılay son iki yıl içerisinde 19 kişiyi yıllardır görmediği ailelerine kavuşturdu. İşte o ailelerden dördünün yeniden bir araya gelme hikâyesi...

Kızılay kavuşturdu

Samir iki yıl sonra ailesine sarılabildi

Haberin Devamı

Afganistan’daki savaş ortamından kaçan ve dayısı ile dağ yollarını aşarak binlerce kilometreyi ağır kış şartlarında yürüyen ve bu nedenle elleri donarak kangren olan 9 yaşındaki Abdul Samir Zaheri, ölmesinden korkan dayısının kendisini Erzurum’un Pasinler ilçesinde bir dinlenme tesisinde bırakmasının ardından vatandaşlarca bulundu. Danimarka’daki ailesine ulaşmak için geldiği Erzurum’da soğuktan elleri donmuş halde bulunan ve hastanedeki tedavisinin ardından Aile Bakanlığı’na bağlı çocuk yuvasına yerleştirilen Samir’in aile özlemi, Kızılay ve Danimarka Kızılhaçı işbirliğinde yürütülen yoğun girişimler sonucunda mutluluğa dönüştü. Kızılay ekibiyle, İstanbul üzerinden Danimarka’ya hareket eden Samir, heyecan dolu yolculuğunun sonunda 2 yıldır ayrı kaldığı ailesine kavuştu. Kopenhag Havalimanı’nda Samir’i bekleyen ailesi, çocuklarını görünce sevinç gözyaşlarına boğuldu.

Haberin Devamı
Kızılay kavuşturdu

Savaş onları ayırdı Kızılay birleştirdi

Halid Al-Zayatneh 14 yaşında. Daha o doğmadan önce, Filistin’deki çatışmalardan kaçıp Suriye’deki göçmen kampına sığınan ailesinin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. 11 yaşına kadar Suriye’nin Dera kentinde yaşadı. Şiddetlenen çatışmaların Suriye’nin her yerine bomba olarak yağmaya başladığı günlerdi. Bombalardan bazıları Filistinli sığınmacıların yaşadığı Dera’daki mülteci kampına da düştü. 11 yaşındaki Halid ayağından ağır şekilde yaralandı. Savaş çığlıklarının yükseldiği Dera’da sağlık hizmetleri aksadığı için tedavisi geciken Halid’i, ailesinin yıllar önce terk etmek zorunda kaldığı Filistin’e götürmek için karar alındı. Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından sınırda karşılanan Halid, Filistin’de acil olarak tedavi altına alındı. Ailesinin ise sınırdan geçmesine izin verilmemişti. Ayağındaki yarası ciddi olan Halid’in tedavisi yaklaşık üç yıl sürdü. Bu süre içerisinde birçok defa operasyon geçirdi. Sıra ailesini bulmaya gelmişti. Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) Filistin Ofisi, çatışmaların tüm şiddetiyle devam ettiği Suriye’de Halid’in ailesinin izini bulamadı. Suriyelilere açık kapı politikası uygulayan Türkiye’de Halid’in ailesine dair ipucu aramak için yola çıkan Komite, Türk Kızılay ile irtibata geçti. Konaklama tesislerinde isim taraması yapıldı, Halid’in ablasına ulaşıldı. Gaziantep’in Nizip ilçesinde eşi, çocukları ve kocasının akrabalarıyla yaşam mücadelesi veren Necla’ya küçük kardeşi Halid’in Filistin’de hastanede olduğu ve tedavisinin tamamlandığı haberi verildi. Halid’in Türkiye’ye getirilmesi ve ailesine teslimi ile ilgili tüm süreç Türk Kızılay tarafından takip edildi. İstanbul Atatürk Havaalanı’na “Sınır Tanımayan Doktorlar” grubundan bir temsilci tarafından getirilen Halid, Kızılay yetkilileri tarafından karşılandı. İstikamet bu defa Gaziantep’ti. Kızılay tarafından karşılanan Halid, ablasının yaşadığı Nizip’e götürüldü.

Haberin Devamı
Kızılay kavuşturdu

1.5 yıl sonra aile saadeti

İdlib’de 1.5 yıl önce meydana gelen patlamada ağır yaralanan 14 yaşındaki E., Türkiye’den gelen bir ambulansla Mersin’de hastaneye yatırıldı. Mersin’de tedavi edilen ve yaralanan yüzü için 22 ameliyat olan Suriyeli çocuğun ailesine kavuşma hayali Türk Kızılay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hatay Valiliği ortaklığında gerçeğe dönüştürüldü. Hatay’daki Yayladağı Sınır Kapısı’nda gerçekleşen kavuşmada sevinç gözyaşları döküldü. Uzun süre gözyaşları içinde kalan ve ailesine kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleye Suriyeli kız çocuğu E., “İdlib’de evimizin yakınına düşen bombanın patlaması sonucu ağır yaralandım. Beni Türkiye’ye tek başıma getirdiler. Çok şükür burada tedavim oldu ve sağlığıma kavuştum. Ben Türkiye’ye geldiğimde ailem orada kaldı ve uzun süre kimseden haber alamadım. 1.5 yıldır ailemden kimseyi görmemiştim, çok mutlu oldum” diye konuştu.

Haberin Devamı
Kızılay kavuşturdu

Sıfır noktasında ağlatan sarılma

İdlib’deki saldırılarda annesini kaybeden ve kendisi de yaralanan 2.5 yaşındaki Reda Ali, Türkiye’den gönderilen ambulansla Hatay’daki Reyhanlı Devlet Hastanesi’ne getirildi. Burada ilk müdahalesi yapılan Reda, ardından Gaziantep Şehitkamil Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Tüm bu süreçlerde yanında kimsesi bulunmayan Reda, doktorların yoğun çabasıyla yaklaşık bir ay süren tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu. Reda, geçtiğimiz mayıs ayında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Gaziantep İl Müdürlüğü bünyesindeki Çocuk Evleri Sitesi’nde geçici koruma altına alındı. Yetkililer, bir yandan da Reda’nın Suriye’de bir ailesi olup olmadığını araştırmaya başladı. Türk Kızılay’ın Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ile yürüttüğü girişimler diğer yandan Aile Bakanlığı yetkililerinin araştırmaları olumlu sonuç verdi. Reda Ali, Gaziantep’ten Hatay’daki Yayladağı Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı ve babasına kavuştu. Türk yetkililer kendisiyle temasa geçinceye kadar oğlunun yaşayıp yaşamadığından dahi emin olamayan baba Ali Muhammed, Reda Ali’yi görünce gözyaşlarına boğuldu. Baba, kapının açılmasıyla oğluna “Babam, nerelerdeydin sen? Nasıl bekledik seni bir bilsen...” diyerek koşup sarıldı. Acıyı ve sevinci bir arada yaşayan baba, minik oğluna dört kardeşinin de kendisini beklediğini ama artık annesinin olmadığını anlattı.

Haberin Devamı
Kızılay kavuşturdu

2 yıl içinde 19 aileyi buluşturdu

Türk Kızılay tarafından Ocak 2017’den bu yana yapılan araştırmalar sonucunda 19 aile birbirine kavuşturuldu. Ocak 2017- Ekim 2018 tarihinden bu yana Türk Kızılay’a kayıp araştırma için 758, aile birleşimi için ise 549 talep geldi. Ocak 2018-Ekim 2018 tarihinden bu yana ise kayıp araştırma için 234, aile birleşimi için de 182 talep geldi.

‘Fırat’ın doğusu için biz hazırız’

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında Suriyeliler’in can simidi olan Türk Kızılay’ı şimdi de Fırat’ın doğusunda başlayacak operasyona hazırlanıyor. Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan, “Herhangi bir göç dalgasına karşı beslenme ve barınma ihtiyaçlarına destek olmak için hazırlıklarımızı yaptık. Ekiplerimiz bölgeye sevk için hazır bekliyor” dedi. Tarihi Kaleiçi’ndeki Antalya Mevlevihanesi’nde, “Hilal-i Ahmer’den Kızılay’a Bir İyilik Hareketi” konulu programda konuşan Altan, kurumun dünyanın her yerine yardım elini uzatarak Türk devletinin yumuşak gücünü gösterdiğini söyledi.

Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren Altan, 2012’den beri Arakanlılar için yardım faaliyeti yürüttüklerini belirterek, ekiplerinin Bangladeş’te konuşlandığını hatırlattı. Bangladeş’e göç eden Arakanlılara barınma imkanını sağlamak için ev yaptıklarını ifade eden Altan, “Hijyen malzemesi dağıtıyoruz. Toplum merkezi açtık. Özellikle kadınların meslek sahibi olması için çalışıyoruz. Okuma yazmalarını sağlamak için eğitim veriyoruz” diye konuştu.