GündemKızıl elma nedir?

Kızıl elma nedir?

19.04.2018 - 14:49 | Son Güncellenme:

Diriliş Ertuğrul’a konu olan ve bir askerin sözleri ile ünlenen Kızıl Elma Ülküsü son dönemlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Türk milliyetçiliğinin önemli sembolleri arasında gösterilen Kızıl Elma Ülküsü özellikle de Ziya Gökalp, Turan Ülküsü ile anlam kazanmıştır.

Kızıl elma nedir

Kızıl Elma Nedir?

Haberin Devamı


Türk mitolojisinde yer alan Kızıl Elma, Türkler için üzerinde düşünülmesi gereken önemli konuların başında geliyor. Son dönemlerde gündeme gelen Kızıl Elma’nın ne olduğu, özelliği günümüzde birçok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Türk tarihinde Oğuz boylarına kadar uzanan, ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifade olan Kızıl Elma Türk milliyetçiliğinin önemli sembolleri arasında gösteriliyor.

Türk devletleri için Kızıl Elma fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade etmektedir. Kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmek için kullanılan bir terim ve semboldür.

Kızıl Elma Ülküsü Nedir?

Türk kültüründe "elma" bolluk, bereket, şifa kaynağı olarak görülen bir meyvedir. Ancak Kızıl Elma sembolleştirilmesinin elma ile ilgisi yoktur. Eski Türklerde kullanılan bu tabirin bildiğimiz elma yerine Güneş ve Ay’ı anlatan kızıl top olduğu
düşünülmektedir.

Her Dönemin Kızıl Elması Başkaydı

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Kızıl Elma son dönemlerde çok fazla kullanılmaktadır. Son yaşanan gelişmelerin ardından bir askerin tank üzerinde ‘Hedefimiz Kızıl Elma’ demesi üzerine birçok kişi Kızıl Elma’nın ne olduğunu araştırmaya koyuldu. Günümüzde sınırımızda yaşanan olaylar doğrultusunda kızıl elma hedefi bu bölgede başarı elde etmek ve zafer kazanmak anlamına gelmektedir.

Türk tarihinde her dönem kızıl elma kullanılmış ve her liderin kızıl elması olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman’dan tutun da Oğuzlara kadar her lider ve devletin kızıl elma hedefi olmuştur. Kızıl Elma, Türk tarihi için son derece önemli bir yere sahip olup, günümüzde halen kullanılmaktadır.