21.03.2023 - 13:04 | Son Güncellenme:
CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu dün, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ı TBMM’de ziyaret etti.
Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Kılıçdaroğlu'na CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Grup Başkanvekili Özgür Özel eşlik etti.
HDP'den Parti Sözcüsü Ebru Günday ve Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da görüşmede yer aldı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.
Peki bu görüşmeye Millet İttifakı tarafları nasıl bakıyor? HDP'nin Kılıçdaroğlu'na olası desteğine İYİ Parti ne diyor? Son kulis bilgilerini CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı;
KILIÇDAROĞLU, İNCE İLE GÖRÜŞECEK Mİ?
Canova'nın değerlendirmeleri şöyle; Biraz CHP kulislerinin nabzını tuttum. Adaylığı konusunda tabi 'Bu çok normal' diyorlar. 'Kendi siyasi partisi var. Bir Genel Başkan olarak adaylığını koyabilir. Buna kimse karşı çıkamaz. İtiraz edemez.' noktasında CHP. Ama çekilmesi yönünde bir girişim bulunulacak mı, bulunulmayacak mı? Kılıçdaroğlu'nun adaylığını ne yönde etkiler gibi tartışmalar var. Bununla ilgili nabız tuttum. Anladığım kadarıyla, çekilmesi yönünde CHP'den doğrudan bir talep Muharrem İnce'ye gitmeyecek. Böyle bir yaklaşım sergilemeyi planlamıyorlar. Ama şu mesaj veriliyor; Çekilmemenin sonucunu da taşıyamaz' deniyor. Dolayısıyla belki bu süreçte çekilmemenin sonuçları üzerinde Muharrem İnce'ye 'ince' mesajlar verilebilir. Bunu söyleyebilirim.
CHP'liler Kılıçdaroğlu'nun adaylığını düşünüldüğü gibi etkilemeyeceği iddiasındalar. 'Uzun sürede bunu göreceksiniz' diyorlar. 'Sandık gelince millet tercihini ortaya koyar. İnsanımız bu süreçleri iyi değerlendirir' mesajları veriliyor.
Peki tüm bu bakış açısına rağmen Muharrem İnce ile bir görüşme yapılır mı? Dün malum kulislere Muharrem İnce ile görüşeceği yansımış ve sonra bunlar yalanlanmıştı. Benim edindiğim bilgiye göre; Kılıçdaroğlu hem siyasi partilere gidecek ama bu ziyaretleri bir güne veya bir haftaya sıkıştırmak yerine bütün bir kampanyaya yaymayı planlıyor. Dolayısıyla her hafta belli sayıda siyasi partiyi ziyaret etmesi öngörülüyor.
Edindiğim bilgilere göre; Memleket Partisi'ni ziyaret bu bir haftalık planlama içerisinde yok. Fakat 'Tüm siyasi partiler ziyaret edilirken Memleket Partisi'ne gitmemek olmaz' diyor CHP'li kurmaylar. 'O kapı açık bırakılıyorç Bir haftalık ziyaret planlaması içerisinde Muharrem İnce ile görüşme yok. Ama bu olmayacağı anlamına gelmez.' deniyor.
Bir siyasi temas cephesi göreceğiz Kılıçdaroğlu cephesinde. İşte o noktada belki gelişmelere göre yapılacak değerlendirmelere göre belirlenecek bir zamanlama ve takvim içerisinde İnce ile görüşebileceği hala ifade ediliyor.
HDP ZİYARETİNE MİLLET İTTİFAKI TARAFLARI NASIL BAKIYOR?
Dünkü görüşmede Kılıçdaroğlu 6'lı masa anayasa değişiklik teklifini güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecini ve ortak metni HDP heyetine sundu. Ve HDP'nin esas taleplerinin var olduğunun belgesindeki birçok başlıkla benzerlikler gösterdiğinin de mesajını verdi. Bunu sadece içeride yapmadı. Aslında dışarıda açıklamasında da bunun mesajları, sinyalleri vardı. Yani 'Millet İttifakı'nın yaptığı bu hazırlıklar, bu metinler önemli açılımlar ve vaatler içeriyor' demeye getirdi CHP lideri.
İşte kayyum uygulamasının terk edilmesi, siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması, Kürt sorunu dahil 'Çözümün adresi Meclis'tir' demesi gibi.. Bu mesajlar anladığımız kadarıyla HDP cephesinde de olumlu karşılandı. Destek verip vermeyeceklerini artık yarın açıklamalarını bekliyoruz.
Ama İYİ Parti sonrasında görüşme ile ilgili ne dedi? Bunu merak ettim. İYİ Parti cephesinde şöyle bir yaklaşım var. 'Bu metinleri zaten oturduk, birlikte kamuoyu önünde tartıştık, kamuoyuna açıkladık. CHP lideri Kılıçdaroğlu da hem Cumhurbaşkanı adayı olarak hem 6'lı masanın adayı olarak bu metinleri gittiği siyasi partilere sunuyor. Çünkü seçimden sonra nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi, neleri yapacağımızı bu metinler çok net bir şekilde ifade ediyor' deniliyor. 'Bunların da HDP'ye sunulması gayet normal' deniyor.
'Bu politikaların da evrensel değerler içerisinde' altı çiziliyor. İYİ Parti cephesinden 'Hukuk, demokrasi, eşitlik, insan hakları tüm partilerin savunmak durumunda olduğu ortak ilkelerdir' deniliyor. 'Kimseyi dili, dini, ırkı üzerinden ötekileştirmemek... Ama bir kesimi de tercih oluşturmayı öngören siyaset anlayışı da benimsemiyoru. 85 milyonu hedef alıyoruz' vurgusu var İYİ Parti'de.
Dolayısıyla seçim sonrası da 6'lı masa Millet İttifakı olarak kazanmamız durumunda hangi adımları atacağımız çok net ortada. Bunu taahhüt altına aldık. Bundan öte bir taahhüt, bir talebe yönelik herhangi bir karşılık verilmesi İYİ Parti cephesinde beklenmiyor. HDP'ye ekstra bir pozisyon yaratılması da yine İYİ Parti cephesinde öngörülmüyor.
HDP, KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK AÇIKLARSA BU İYİ PARTİ AÇISINDAN NE ANLAMA GELECEK?
'Yüzde 50+1'i gerektiren Cumhurbaşkanlığı Sistemi 2017 yılında getirildi.' deniliyor. 'Bu tarihten itibaren de Cumhurbaşkanı adaylarına kamuoyunun bir kısmı destekleme bir kısmının da bir kısmının da desteklememe hakkına sahip' deniliyor. 'HDP de kimi destekleyeceğini kendi içerisinde yapacağı değerlendirmeler sonucunda karara bağlayacaktır' ifadesi kullanılıyor ve 'Herkes herkesi destekleyebilir. Bir adayı desteklemek başka bir şey. Seçildikten sonra hizmet algısına ilişkin pozisyon oluşturmak başka bir şey.' deniyor.
Yani 6 partinin süreçlerle ilişkin kararları verdiği, bunları deklare ettiği ve kimsenin talep ettiği politikalara göre şekillenmeyeceği, 'Biz birilerinin talep ettiği politikalarla ilgilenmiyoruz.' diyor İYİ Parti. 'Bizim odağımızda millet var. Milletin talep ettiği politikalar üzerinden hareket edeceğiz ve ona göre şekilleneceğiz. Ki bu tüm siyasi partiler için de geçerlidir. HDP dahil. Esas odak millet olmalıdır' ifadesi kullanılıyor.
Yani İYİ Parti bir kez daha kırmızı çizgilerini bu mesajlarla iletmiş olmakla beraber HDP ile yapılan bir görüşmeye itirazı yok. HDP'nin kendi iç değerlendirmesi sonrası Kılıçdaroğlu'na destek kararını açıklamasını da yine bir itiraz olmayacağı ve sıkıntı duyulmayacağı bu şekilde ifade ediliyor.