GündemKayıtlarda ‘popüler öğretmen’ yarışı

Kayıtlarda ‘popüler öğretmen’ yarışı

20.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

MEB, ‘öğretmen borsası’nın önüne geçmek için kurayla öğretmen seçimini getirdi. Ancak çocuğunun isim yapan öğretmenlere düşmesini isteyen velilerin baskısı artınca, okullar da bağışla öğretmeni seçimine olanak tanımaya başladı. Bağış ücretleri öğretmenin popülerliğine göre 5 bin TL ile 20 bin TL arasında değişiyor.

Kayıtlarda ‘popüler öğretmen’ yarışı

Ozan Ömer Kadüker - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilkokula kaydı yapılan öğrencilerin şube ve öğretmenlerinin kura yöntemiyle belirleneceğini duyurdu. Ancak bazı okullarda, uzman, başöğretmen gibi unvanları bulunan, popüler öğretmenler için bağış toplanıyor. Öğrenci kurada çıkmamasına rağmen 5 bin TL ile 20 bin TL arasında ücretler karşılığında velinin istediği öğretmeni seçmesine izin veriliyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili bilgi veren 1. sınıf velisi, “Okul bağışı için en başta para istendi. Öğretmen seçiminde ise eğer kurada çıkarsak ücrete gerek yok ama iyi öğretmenler için 5, 10, 15 bin şeklinde ücret tarifesi olduğunu söylediler. Kurada çıkmasa bile 27-28 kişilik bir sınıfa 3-4 öğrenci ekleyebileceklerini belirttiler. Şimdi veliler, kurada en iyi öğretmenin çıkmasını bekliyor. Çıkmayan ve durumu iyi olanlar da iyi öğretmen için bağış yapacak” dedi.

‘Öğretmen pay almıyor’

Öğretmen borsası sorunun uzun yıllardır devam ettiğini aktaran Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosun ise “Okullarda uzman, başöğretmen, ücretli gibi farklı öğretmen kadroları bulunuyor. Bundan da kaynaklı olarak velilerin daha iyi öğretmeni isteme düşüncesi var. Bazı okullarda isim yapmış öğretmenler bulunuyor. Bazı okullar, gözde öğretmenler için bağış topluyor. Okul da bu algıyı parlatıyor” diye konuştu. Öğretmenlerin paradan pay almadığını belirten Tosun, bu durumun okul içindeki huzuru bozduğunu da söylüyor.

Haberin Devamı

Bağışa da devam

Okul kayıtları, MERNİS adres bilgileri esas alınarak herhangi bir başvuru olmaksızın e-Okul sisteminden tamamlandı. Kayıtlar otomatik olarak yapılmasına rağmen veliler, okullara gittiğinde yüksek bağış ücretleriyle karşılaştı. Bazı okullarda bağış ücretleri 1.000 TL’den başlıyor, 150 bin TL’yi dahi aşabiliyor. Milliyet, konuyla ilgili haberi ‘Okullarda bağış şoku!’ başlığıyla 8 Ağustos’ta gündeme getirmişti.

Kayıtlarda ‘popüler öğretmen’ yarışı

Milliyet’in 8 Ağustos’taki ‘Okullarda bağış şoku!’ haberinin ardından MEB, okul kayıtlarında gerekli tedbirlerin alınması hususunda valiliklere yazı göndermiş, kurayla seçime de dikkat çekmişti.

Kura yapılacak

MEB, okul kayıtlarında gerekli tedbirlerin alınması hususunda valiliklere yazı gönderdi. Yazıda ilkokul ve ortaokullara kaydı yapılan öğrencilerin şubeleri ve öğretmenleri kura yöntemi ile e-Okul sistemi üzerinden Bakanlıkça belirleneceği, ilkokulda şube değişikliği, velinin yazılı talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli görüş raporu alınarak okul yönetimince o ders yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılabileceği kaydedildi. Kura 28-30 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Kayıtlarda ‘popüler öğretmen’ yarışı

Anaokulu ve bakıcı fiyatları yüzde 150 arttı

Hem annenin hem de babanın çalıştığı ailelerde küçük çocukların bakımı için anaokulu ya da bakıcı gerekliliği ortaya çıkıyor. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre İstanbul’da yaklaşık yüzde 150 artan anaokulu ve bakıcı fiyatları aileleri zora sokuyor. Bazı aileler fiyatların yüksek olması nedeniyle, çocukların bakımı için anneanne ve babaanne gibi aile büyüklerinden yardım alırken, bazı aileler ise fiyatlardaki artışa rağmen anaokulu ya da bakıcı tercih ediyor.

Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 150 artan fiyatlarla ilgili konuştu. Kuş, “Biz geçen sene 7 bin ila 14 bin arasındaki rakamları söylemiştik. Bakıcı fiyatları ise 15 bin lira civarındaydı. Bu sene ise, anaokullarında 17 bin ila yaklaşık 32 bin, 35 bin bandı arasında bir rakam söz konusu. Burada okulun vermiş olduğu hizmetlere ve o bölgede bulunan mülkün kira giderleri ve diğer giderlerine göre orantılı olarak değişiyor. Kıyasladığımız bakıcı fiyatları da şu anda yaklaşık 45 bin lira gibi bir rakama tekabül ediyor” dedi.