16.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
BURHAN KARADUMAN - Malatya ile birlikte 11 ilde büyük yıkım ve on binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerde Malatya’da askeri kışlalarda yaşanan bazı gelişmeler kamuoyuna yansımaya başladı.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli ilk deprem olan saat 04.17’deki 7,7 büyüklüğündeki depremden sonra 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak’ın, ordu lojmanlarındaki konutundan acil çıkış yaparak yaklaşık yarım saat sonra göreve başladığı bildirildi. Gürak Paşa’nın kışlaya giriş yaparken çevrede evlerinden çıkarak dışarıda kar yağışı ve soğukta bekleyen vatandaşları görünce, İnönü Kışlası’na alınması talimatını verdiği ortaya çıktı.
Hasta vatandaşlar ile birlikte kadın-yaşlı çocuk ve gençler Gürak’ın makamının da bulunduğu bina dahil, kışla içerisinde müsait olan tüm alanlara alınarak çorba ve çay ikramı yapıldı.Karargahın bahçesinde çadırlar kurularak vatandaşlar buralarda da misafir edildi.
‘Herkes gelebilir’
Depremden sonra Malatya’daki askeri kışlalarda görev yapan askeri personel acil göreve çağrıldı. Askeri personele, “Ailelerinizi kışlaya getirebilirsiniz. Eğer gelmek isterlerse sivil komşularınızı ve ailelerini de kışlaya misafir olarak getirebilirsiniz” talimatı verildi. Askeri personellerle birlikte çok sayıda sivil vatandaş Altay ve Çakmak Kışlaları’nda asker aileleri ile birlikte misafir edildi.
Paniği önledi
Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak ve Suriye’deki bölücü terör örgütlerine yönelik tüm operasyonlarından sorumlu olan 2. Ordu Komutanı, 6 Şubat’ta saat 13.24’te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci depreme makamında yakalandı. Gürak kendisini dışarı çıkartmak isteyen korumalarına, ana karargahta misafir edilen vatandaşları hatırlatarak, “Hayır, ben buradan çıkarsam oluşacak panikte dışarıdaki yaşlı ve hasta vatandaşlar var, onlar ezilme yaşarlar” diyerek makamında kaldığı ve daha sonra dışarı çıktığı öğrenildi.
2. Ordu komutanlığının bölgede konuşlu birlikleri saat 05.45’ten itibaren enkaz bölgelerinde arama-kurtarma çalışmalarına başladı ve çok sayıda vatandaşı enkaz altından sağ olarak çıkartmayı başardı.
6 bin 700 çadır kuruldu
Aynı gün takviye birlik olarak Mardin-Midyat’tan komunda tugayı ile, daha sonra diğer bölgelerden Malatya’ya gelen takviye birliklerle vatandaşın yardımına koşan Mehmetçik tarafından Malatya’da 6 bin 700 adet çadır kuruldu. Askeri kargo uçakları ile 200’den fazla uçuş ile vatandaşların tahliyesi yapıldı, askeri helikopterler ile 54 köye 208 uçuş yapılarak 96 ton yardım malzemesi ve çadır taşındı. 11 seyyar mutfakta; 500 bin sıcak yemek ve çorba, 240 bin kumanya, 100 bin şişe su, 8 seyyar fırında 300 bin ekmek, askeri stoklardan 1 milyon litreye yakın akaryakıt dağıtıldı. 150 kabinli 11 mobil banyo, 6 çamaşır ünitesi, 50 Mehmetçik okulu, 6 Mehmetçik berberi ve 2 lojistik depo kuruldu.