GündemKara deliği görüntüleyen Türk Profesör Feryal Özel CNN TÜRK'e konuştu!

Kara deliği görüntüleyen Türk Profesör Feryal Özel CNN TÜRK'e konuştu!

22.05.2022 - 12:20 | Son Güncellenme:

Galaksimiz Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara deliğin bilinen ilk fotoğrafının çekilmesi sürecine liderlik eden astrofizikçi, Arizona Üniversitesi'nden Profesör Doktor Feryal Özel’di. Tarihe geçen fotoğrafı dünyaya tanıtan Özel, CNN Türk’e özel konuştu. Dünyanın konuştuğu fotoğrafın hikayesini anlattı.

Kara deliğin bilinen ilk fotoğrafının çekilmesi sürecine liderlik eden astrofizikçi, Arizona Üniversitesi'nden Profesör Doktor Feryal Özel, CNN TÜRK'e konuştu ve dünyanın konuştuğu fotoğrafın hikayesini anlattı. CNN TÜRK Dış haberler muhabiri Hilken Doğaç Boran'ın özel röportajı...

Haberin Devamı

“Bu çok üzün süre üzerinde çalıştığımız bir proje. Karadeliklerin görüntülerini elde etmek üzere dünya boyutunda bir teleskop kurduk. Bilgisayarlarla modelleme yaptık, 2017 ‘den beri verileri elde etmiştik. Karadeliğin ilk görüntüsünü 300 kişilik bir ekiple beraber elde ettik” dedi.

 

Kara deliği görüntüleyen Türk Profesör Feryal Özel CNN TÜRKe konuştu

Prof. Dr. Özel, ‘’Bu projede 300 kişi çalışıyor ancak benim liderlik rolüm olduğu için görüntüyü ben paylaşma şansı buldum.’’ derken ‘’Kara deliğin ışığı yuttuğu noktayı görüyoruz. Bu çevresindeki ışığın üzerinde bir siluet bırakıyor. Aynı anda gözlem yapıp bilgisayar üzerinde birleştirdik.’’ dedi.

Arizona Üniversitesi Astrofizik bölümünde bulunan Profesör Özel, kara deliğin kendisini değil yakınındaki ışınları nasıl büktüğünü görüntülediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türk astrofizikçi, güneşten 4 milyon kat daha büyük olan süper kütleli kara deliğin görüntülenmesinin oldukça zor olduğuna dikkat çekti.

 

Kara deliği görüntüleyen Türk Profesör Feryal Özel CNN TÜRKe konuştu

FOTOĞRAFLARIN FLU OLMASINDAKİ 3 SEBEP

Profesör Özel, fotoğrafın flu olmasının birkaç sebebinin olduğunu açıkladı. Profesör Özel, çözünürlüğümüzün çok yüksek olmasına rağmen yine de bütün ayrıntılarını göremiyoruz. İkinci sebep ise, kara deliğin yer çekimi sebebiyle kendi çevresinde ışığı büktüğü bir ortam var. Son olarak da kendi galaksimizin diskinden baktığımız için fotoğrafların kalitesini etkiliyor.