23.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
ÇİĞDEM YILMAZ / İSTANBUL - Seçime sayılı günler kala şiddet mağduru olduğumuzu söyleyip İstanbul’daki belediyeleri arayıp, kadın konuk evlerinin ya da sığınma evlerinin olup olmadığını sorduk. Ne yazık ki aradığımız tüm belediyelerden olumsuz yanıt aldık.
'KAYMAKAMLIĞI ARAYIN'
Aradığımız ilk belediye İstanbul’un tek kadın belediye başkanının yönettiği Sancaktepe oldu. Telefono çıkan erkek personel, “Hayır” diyerek Kaymakamlığı aramam gerektiğini söyledi. Ardından aynı taleple aradığımız Maltepe Belediyesi, olumsuz yanıt vererek Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’na yönlendirdi.
Güngören Belediyesi’nde telefona çıkan görevli, belediyenin böyle bir hizmetinin olmadığını belirterek “İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ni arayın, 153, size yardımcı olurlar” dedi. Bahçelievler Belediyesi ise aynı gerekçeyle aramamıza şu şanıtı verdi: “Hanımefendi burası belediye. Bakın belediyelerde kadın sığınma evi olmaz. Burada olmadığı gibi diğer belediyelerde de kadın sığınma evi olmaz, bilginiz olsun.” Şişli Belediyesi’de telefonu yanıtlayan kişi ‘üzgün’ olduğunu belirterek, Alo 153’ü aramamız gerektiğini ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin yardımcı olabileceğini söyledi.
İBB'NİN DAYANIŞMA EVİ VAR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 153 numaralı hattını aradığımızda ise, doğrudan Kadın Destek Birimi’ne bağladılar. Görüştüğümüz kişi de bir kadındı. Belediyenin kadın dayanışma evinin olduğunu, şiddet görme riskimiz ya da şiddet görmüş olmamız durumunda bu evlere yerleşebileceğimizi söyledi. Öte yandan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, nüfusu 100 binin üzerinde olan 215 belediyeye bağlı sığınak sayısının yalnızca 33 olduğunu açıklamıştı. Vakıf, 30 büyükşehir belediyesinin yalnızca 13’ünün kadın danışma merkezi, 10’unun sığınağı bulunduğunu belirtmişti.