GündemKadınlar ‘duraksız inme’ haklarından bihaber!

Kadınlar ‘duraksız inme’ haklarından bihaber!

26.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İstanbul’da kadınların güvenliği için gece saatlerinde bindikleri otobüsten evlerine en yakın noktada inmelerine yönelik uygulama devam ediyor.

Kadınlar ‘duraksız inme’ haklarından bihaber

ÇİĞDEM YILMAZ / İSTANBUL - Uygulama, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topaş tarafından Kasım 2016 yılında hayata geçirilmişti. Uygulamadaki son durumu görmek için saat 22.00’den sonra Kadıköy’den İETT otobüslerine bindik.

Haberin Devamı

 İlk bindiğimiz otobüs Kadıköy-Beykoz hattında çalışan 15 BK idi. 22.14’te bindiğimiz otobüste durak dışında inmek istediğimizi söylediğimiz şoför, otobüsü durdurdu ve bizi indirdi. İkinci bindiğimiz otobüs ise Kadıköy-Tuzla hattında 13 ŞO oldu.

22.30’da bindiğimiz otobüste de durak dışı inme talebimizi olumlu karşılayan şoför, “Uygulama yıllardır var ve saat geç ise kadın ya da erkek fark etmiyor, talep geldiğinde indiriyoruz. Ancak bu taleple çok nadir karşılaşıyoruz” dedi. Kadıköy-Çekmeköy hattındaki 14 A otobüsünde de inme talebine olumlu yanıt aldık.

Son bindiğimiz otobüs ise 19 S Sultangazi-Kadıköy hattıydı. 23.15’te bindiğimiz otobüste uygulamadan haberi olduğunu belirten şoför: “Uygulama uzun zamandır var. Hatta ara ara bizlere kadın yolcuların 22.00 ile 05.00 saatleri arasında istedikleri nokta indirilmesi gerektiğine dair uyarı mesajı geliyor. Ancak bir kez olsun böyle bir talep gelmedi” dedi.

Haberin Devamı

Kadınlar ‘duraksız inme’ haklarından bihaber

İETT otobüslerinde kadın yolcuların güvenlikleri için saat 22.00 ile 05.00 saatleri arasında istedikleri noktada iniş yapabilmelerine olanak sağlayan uygulamanın sürdüğünü bizzat deneyimledik. Otobüslerde istediğimiz noktada indik, fakat diğer kadın yolcular uygulamayı ilk kez duyduğunu söyledi...

'DURAKTA VE OTOBÜS İÇİNDE BİLGİLENDİRME NOTU OLMALI'

Uygulamayı yolculuk yaptığımız otobüsteki kadınlara da sorduk. Kadınların hepsi, uygulamayı ilk kez bizden duyduğunu söyledi. Aleyna Çetin “İlk kez duydum ve bundan sonra kullanmayı düşünüyorum. Çünkü, İstanbul sokakları kadınlar için pek güvenli değil” dedi.  

Ayfer Bektaş da, “İlk kez duydum, iyi düşünülmüş ancak bu durum karmaşaya da neden olabilir. Erkekler de inmek isteyebilir. Kadın güvenliği için asıl çözüm erkeklerin eğitilmesinden geçiyor” diye konuştu. 

Şeyma Kaya da şunları söyledi: “Keşke bu uygulamaya dair duraklarda ya da otobüslerin içerisinde bir bilgilendirme notu olsaymış. Bilseydim kullanırdım. Çünkü, iki durak arasında bir yerde oturuyorum, geç saatte inip yürümek sıkıntı”