GündemGençliğin son vebası! 'Özenti' sizi ölüme götürebilir

Gençliğin son vebası! 'Özenti' sizi ölüme götürebilir

26.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Kullandığı elektronik sigara nedeniyle ölümden dönen İlknaz Bektaş vakası yeni nesil sigaraları tekrar gündeme getirdi. Uzmanlar, puf bar ve e-sigara nedeniyle gençler arasında akciğer hastalıklarının arttığını söyledi...

Gençliğin son vebası Özenti sizi ölüme götürebilir

GÜLDEN ÇOKTANKullanımı gençler arasında her geçen gün yaygınlaşan elektronik sigaranın son mağduru magazin dünyasının tanınmış ismi Selen Görgüzel’in kızı İlknaz Bektaş oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’de 2008’den itibaren elektronik sigara satışı ve puf barların satışı yasak. Ancak puff barlar çeşitli internet sitelerinde satılmaya devam ediyor. Satış yapılan söz konusu sitelerin birçoğunda 18 yaş sınırı dahi yok. Yüksek miktarda nikotin içeriğinin yanı sıra, senttetik soğutucu maddeler ve tatlandırıcılarla tam bir kimyasal zehir kokteyline dönüşen bu tip elektronik sigaralar, uzmanlara göre akciğerlede geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar yaratabiliyor.

ÖMRÜ KISALTIYOR

Elektronik sigaranın akciğerde travma etkisi yarattığını söyleyen Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, şu bilgileri verdi: “Elektronik sigara kullananların yaş oranı düştü. Bazı hastalara sigara içip içmediklerini sorduğumuzda sigara değil, elektronik sigara içtiğini söylüyorlar. Gençler, elektronik sigaranın normal sigaradan daha iyi olduğu algısı içerisindeler. 17-18 yaşlarında çok sık bir şekilde bronşit ve zatürre vakalarını görüyoruz. Aromalı olanlarının içerisinde ekstra bir katkı olduğu için daha da tehlikeli. Elektronik sigaranın akut etkilerini çok daha hızlı görüyoruz. Bunu içenlerin, uzun ömürlü olacağını düşünmüyorum. Elektronik sigaraya maruz kalanlar, normal sigara içenlere göre bile uzun yaşayamayacaklar. Akciğer hastalıklarına maruz kalacaklar. Kanser olacaklar. Akciğerlerde travma etkisi sebebiyle sorunlar yaşayacaklar. Toplum bir felakete doğru gidiyor. Tamamen özenti. Gelişmiş ülkelerde serbest ama insanların bilinç düzeyi yüksek. zararını bildikleri için kullanmıyor. Anne ve babalar dikkatli olsunlar.” 

Haberin Devamı

'AKCİĞER SORUNLARINI TETİKLER'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu da, İlknaz Bektaş’ın yaşadığı vakayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Akciğerinin alt yapısında sorun olabilir. Elektronik sigara onu tetiklemiş olabilir. Akciğerin zarında bazen fark edilmeyen, doğuştan olan hava kesecikleri oluyor. O kesecikler bazen dış etkenlerin kolaylaştırmasıyla patlayarak hava kaçağına yol açabilir. ABD’de elektronik sigara yüzünden ölümler yaşanıyor. Çünkü direk akciğer hasarı yapabilir veya akciğerin alt yapısında bozukluk varsa onu ortaya çıkarabilir.”

Haberin Devamı

ÖLÜMDEN DÖNEN BEKTAŞ KULLANICILARI UYARDI

Oyuncu ve şarkıcı Selen Görgüzel’in kızı İlknaz Bektaş (25), önceki gün evinde aniden rahatsızlandı. Kalp sıkışması ve nefes alma güçlüğüyle hastaneye kaldırılan Bektaş, göğüs boşluğunda hava birikmesi nedeniyle ameliyat edildi. Posta’da yer alan haberde rahatsızlandığı gün yurtdışına gitmek için uçağa bineceğini belirten Bektaş, “Akciğerim içtiğim elektronik sigaradan dolayı hava kaçırmış. Uçağa binmiş olsaydım basınç yüzünden hayatımı kaybedebilirdim. Kalp atışlarımı olumsuz etkiliyordu. Herkese elektronik sigaradan uzak durmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

 

Yazarlar