Gündemİşte Instagramın ilk savunması! Toplantıda neler yaşandı? Uygulama açılacak mı?

İşte Instagramın ilk savunması! Toplantıda neler yaşandı? Uygulama açılacak mı?

06.08.2024 - 06:58 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, erişim engeli getirilen Instagram’ın sahibi META şirketinin yetkilileri ile bir görüşme yaptı. Bakan Uraloğlu, “Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dünkü kritik toplantıya ilişkin duyuruyu sosyal medya hesabından yaptı. Uraloğlu açıklamasında, katalog suçlar çerçevesinde, uyguladığı politikalar karşısında erişim engeli getirilen sosyal medya platformu Instagram yetkilileri ile geçen hafta bir görüşme yapıldığını anımsatarak, “Gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uyulması konusunda hassasiyetlerimiz iletildi. Kendileriyle öğleden sonra yeniden bir araya gelinecek. Taleplerimizin karşılanması hususunda gereğini yapacaklarını umuyor, olumlu gelişmelerin olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ALGORİTMA SAVUNMASI

Edinilen bilgiye göre toplantıya Uraloğlu’nun yanı sıra, Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı.

META’ya, katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklerin yanı sıra, uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajları konusundaki tutumunun kabul edilemez olduğu mesajı bir kez daha açıkça ifade edildi. META ise ABD’nin Hamas’ı terör örgütü kabul ettiğini, bu çerçevede paylaşımların algoritmalarla engellendiği savunmasını yaptı.

İÇERİK LİSTESİ VERİLDİ

Uraloğlu başkanlığındaki heyet ise örnekleri sıralayarak Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini söyledi. Toplantıda META’nın PKK konusunda bu talebe yeşil ışık yaktığı belirtildi. Türkiye’nin platformdan kaldırılması istediği içerik listesi de şirkete ayrıca sunuldu. Görüşmede terör tanımı konusunda görüş ayrılığı yaşandığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’

META’dan dün yapılan açıklamada ise, “Türkiye’de Instagram’a erişimin engellenmesinden dolayı milyonlarca kişi aileleriyle ve arkadaşlarıyla gündelik iletişim kurdukları bir yöntemden mahrum kalırken, işletmeler de aynı şekilde müşterilerine ulaşamıyor. Hizmetlerimizi yeniden kullanıma sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” denildi.

‘TAM İSTEDİĞİMİZ SONUCU ALMADIK’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası sosyal medya platformu Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmeye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Uraloğ-lu, “Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz. Bugün bir ilerleme olacağını dü-şünmüyoruz” diye konuştu. -AA

‘ZARAR TÜRK EKONOMİSİNİN DEĞİL SOSYAL MEDYA UYGULAMASININ’

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, Instagram’a gelen erişim engelinin e-ticarete olan etkisini değerlendirdi. E- ticaret pazar yerlerine yapılan yönlendirmeler ve reklamlarla birlikte sosyal medyanın e-ticarette önemli bir yeri bulunduğunu aktaran Çevikoğlu, “Evet, reklam ve e-ticarete ya da doğrudan bu uygulama üzerinden yapılan ticarette kısmi düşüş yaşanacak. Burada ciddi bir influencer geliri ve reklam geliri oluşuyor. Ancak bu diğer platformlara kayabileceği gibi vatandaşlar bir şekilde yine e-ticaret alışverişlerine de devam edecektir. Yani ortada bir zarar varsa o da Türk ekonomisinin değil sosyal medya uygulamasının olacaktır” dedi. -MELTEM GÜNEŞ/ ANKARA