07.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarının hemen ardından bu ülkeye giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, “Bugün sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, bir Yahudi olarak da buradayım” ifadesi Ankara’nın sert tepkisine yol açmıştı. Bu tepki Blinken’ın Kasım 2023’te Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarete de yansımış, Ankara dışında programı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Blinken ile görüşmemiş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise görüşme için karşılaması sırasında kendisine sarılmak için hamle yapan mevkidaşını tokalaşma ile durdurmuştu. Blinken, Türkiye dahil 9 ülkeyi kapsayan yeni bölge turunun ilk durağı olan İstanbul’a önceki akşam geldi. Blinken’ı İstanbul havalimanında Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri İlker Haktankaçmaz ve diğer yetkililer karşıladı. Blinken dün de önce Bakan Fidan ile görüştü, ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi.
‘Kucaklaşma’ hamlesi olmadı
Blinken ile görüşmelere Vahdettin Köşkü ev sahipliği yaptı. Bakan Fidan, Köşk’e gelişinde mevkidaşını kapıda karşıladı. Karşılamaya ilişkin görüntüler, Blinken’ın kasım ziyaretinin aksine bu kez Fidan ile kucaklaşmaya yönelik bir hamle yapmadığını ortaya koydu. İki mevkidaş tokalaşarak selamlaşmakla yetindi. Fidan- Blinken görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü.
Görüşme sonrası Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Bakanımız Hakan Fidan, İstanbul’da Vahdettin Köşkü’nde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Görüşmede, Gazze’deki savaş, insani kriz, İsveç’in NATO’ya katılım süreci, ikili ve bölgesel konular ele alındı” ifadeleri yer aldı.
Blinken, Fidan ile görüşmesinin ardından yine Vahdettin Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Yaklaşık 1.5 saat süren kabulde Fidan’ın yanı sıra MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de hazır bulundu. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı. Bakan Fidan, Türkiye’nin F-16 alım sürecinin sonuçlanmasını beklediğini muhatabına aktarırken, İsveç’in NATO üyelik sürecinin onaylanmasına yönelik teklifin TBMM’de olduğunu hatırlattı ve “nihai kararın TBMM’ye ait olduğunu” vurguladı. Fidan, Karadeniz’de gerilim yaşanmasını arzu etmeyen Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna’da üretilen gıda ürünlerinin güvenli biçimde dünya pazarlarına ulaştırılması için gösterdiği çabalara dikkati çekti. Görüşmede, Azerbaycan Ermenistan arasındaki görüşmeler ile Suriye ve Irak gibi bölgesel konular da ele alındı.
‘Güvenlik önceliğimiz’
Sosyal medya hesabından Blinken, Erdoğan ile görüşmesiyle ilgili “Gazze’deki çatışmayı, NATO Müttefikleri olarak ortak güvenlik önceliklerini, ikili ticaret ve yatırımımızı genişletme arzumuzu konuştuk” açıklamasını yaptı. Fidan görüşmesinde de Blinken, Gazze’deki durum ve İsveç’in NATO üyeliği konularının konuşulduğunu söyledi.
Gazze için adım atılması konusunda görüş birliği
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Fidan ile Blinken arasındaki görüşmede oldukça samimi bir havada geçti. Her iki bakanın da pozitif gündem üzerinden ilerlettiği görüşmede; iki mevkidaş, Gazze konusunda bir adım atılması gerektiği konusunda hemfikir bir tablo çizdiler. Fidan bu noktada Kudüs’ün ilhak edilmesi, Batı Şeria’da değişen demografik yapıyı da gündeme getirdi ve soruna kalıcı bir çözüm bulunmadığı sürece bölgede barışın sağlanamayacağının altını çizdi. ABD Dışişleri Bakanı, Fidan’ın bu tespitlerini büyük bir dikkatle dinledi ve herhangi bir itirazda bulunmadı. Türkiye ile Yunanistan arasında başlayan yumuşama süreci de görüşmede ele alınan konular arasındaydı. ABD Dışişleri Bakanı, sürece dair duydukları memnuniyeti ifade etti. Olumlu gündem üzerine yürüyen görüşmede ele alınan konular arasında Irak ve Suriye meselesi de vardı. Türkiye, bu noktada ABD’yi bu iki ülkede ortak politika geliştirilmesi çağrısında bulundu. Kaynaklar, iki bakan arasında Ankara’da yapılan görüşmenin de aslında olumlu geçtiğini ama dün yapılan görüşmenin çok daha dostane bir havada gerçekleştiğini ifade ettiler.