08.04.2025 - 15:12 | Son Güncellenme:
AP AFP
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 17.00'de (TSİ ile 11.00) yaklaşık, bazıları silahlı 10 Kuzey Koreli askerin iki ülke arasındaki askerden arındırılmış bölgenin doğu kesiminde askeri sınır hattını ihlal ettiği belirtildi. Güney Kore'nin yaptığı uyarı yayınları ve uyarı ateşi sonrasında askerler Kuzey Kore'ye geri döndü.
'YAKINDAN İZLİYORUZ'
Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin herhangi bir karşılık vermediğini ve faaliyetlerinin yakından izlendiğini bildirdi. Geçen yıl haziran ayında da Kuzey Koreli askerler sınırı üç kez ihlal etmişti ve Güney Kore yine uyarı ateşi açmıştı. Bu olaylar, iki ülkenin Soğuk Savaş tarzı faaliyetler yürüttüğü, örneğin balonla propaganda gönderileri ve yüksek sesli yayınlar yaptığı bir döneme denk gelmiş, ancak büyük bir gerilime yol açmamıştı. O dönemde Güney Kore ordusu, Kuzey Koreli askerlerin bu ihlali kasıtlı yapmadığını ve olayın yaşandığı ormanlık bölgede askeri sınır hattı işaretlerinin net şekilde görülmediğini değerlendirmişti. Gözlemciler, Kuzey Koreli askerlerin sınırı yanlışlıkla geçmiş olabileceğini, sınır güvenliğini artırmak için tank önleyici bariyerler yerleştirirken, mayın döşerken ya da başka inşaat çalışmaları yürütürken sınırı aşmış olabileceklerini söylüyor.
Salı günkü sınır geçişinin nedeni ise henüz netlik kazanmadı.
KIM JONG VE NÜKLEER SİLAHLAR
Günümüzde Koreler arasındaki düşmanlık yeniden tırmanmış durumda. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, nükleer silah kapasitesini sergilemeye devam ediyor ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna'daki savaşı konusunda Rusya ile yakınlaşıyor. Kim, Seul ve Washington’un nükleer silahsızlanma görüşmelerini yeniden başlatma çağrılarını da görmezden geliyor.
TRUMP'TAN KIM JONG AÇIKLAMASI
20 Ocak'ta göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump ise diplomasiyi canlandırmak amacıyla Kim Jong Un ile yeniden temas kuracağını açıkladı. Ancak Kuzey Kore, Trump'ın bu açıklamalarına yanıt vermedi ve Trump'ın başkanlığından bu yana ABD’nin düşmanlığının daha da arttığını savunuyor. Uzmanlara göre Kim, ilerleyen dönemde Trump ile görüşmelere geri dönebilir, nükleer programındaki ilerlemenin, ABD’den daha fazla taviz koparmasını sağlayabileceğini düşünüyor olabilir.
Bu sırada Güney Kore ise, geçtiğimiz hafta Başkan Yoon Suk Yeol'un başarısız sıkıyönetim girişimi nedeniyle görevden alınmasının ardından bir liderlik boşluğu yaşıyor. Yoon'un ABD ile ortak askeri tatbikatları genişletme girişimi, Kuzey Kore'yi öfkelendirmişti.
'KUZEY KORE TEKRAR BAŞLADI'
Güney Kore ordusu, mart ayı sonunda yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin dikenli tel çitlerin güçlendirilmesi gibi ön cephedeki faaliyetlerine yeniden başladığını bildirmişti. Güney Kore medyasında yer alan, ordu kaynaklı haberlere göre, Kuzey Koreli askerler Salı günkü sınır geçişini, henüz detayları açıklanmayan ön cephe çalışmalarına yönelik bir devriye görevi sırasında istemeden gerçekleştirmiş olabilir. Ekim ayında Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD güçlerinin 'çatışmacı histerisine' karşı sınırda savunma yapıları inşa edeceğini açıklamıştı. Bu adım, ön cephe güvenliğini artırma ve askerlerin ya da vatandaşların Güney Kore'ye kaçmasını önleme çabası olarak yorumlanmıştı.
248 kilometre uzunluğunda ve 4 kilometre genişliğindeki askerden arındırılmış bölge, dünyanın en ağır silahlandırılmış sınırlarından biri. Sınırın içinde ve çevresinde yaklaşık 2 milyon mayın bulunduğu tahmin ediliyor. Ayrıca bölge dikenli tel çitlerle, tank tuzaklarıyla ve her iki taraftaki silahlı birliklerle korunuyor. Bu sınır, 1950-53 Kore Savaşı’nın bir ateşkesle sona ermesiyle oluştu; iki ülke arasında hala bir barış anlaşması bulunmuyor.