26.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ALEYNA SEVİM İstanbul - Barajlardaki doluluk seviyesi yüzde 20’ye kadar gerilerken, Darlık, Ömerli ve Terkos Barajları’nın dışında kentteki tüm barajların su seviyesi yüzde 5’in altında. Istırancalar, Kazandere ve Elmalı barajlarında ise su seviyesi yüzde 1’in bile altında. Yaşanacak su krizine ilişkin yöneticileri uyaran uzmanlar Milliyet’e alınması gereken önlemleri anlattı.
‘Radikal tedbir şart’
Barajlardaki su probleminde İstanbul’un en riskli bölgesinin Avrupa Yakası olduğuna değinen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız şu uyarılarda bulundu:
“Son iki yıldır Trakya bölgesinde yaşanan bölgesel kuraklık bu koşulları yarattı. Eylül ve ekim aylarında yağışlar yine ortalamanın altında. Meteoroloji ve iklim değişikliği uzmanları önümüzdeki dönemde de kuraklığın süreceğini açıklıyorlar. Kasım ayı sonunda Avrupa yakasının tümüne su temin edilemeyebilir. Bu durumda İstanbul’un Avrupa yakasının su sorunu kronik bir boyut kazanır ve seneye de yansır. Su bitince yönetilecek bir şey kalmaz. Bu nedenle su yönetiminde yağışları beklemek yerine su talebinin yönetilmesi önlemleri alınmalı. Riskin ortaya çıktığı dönemden itibaren Acil Su Talebi Yönetimi Planı uygulanarak risk azaltılabilirdi. Şimdi ise çözüm gelmesi beklenen yağışların belirsizliğine kalmış durumda. Bugünkü durumun krize dönüşmemesi için acilen radikal tedbirlerle İstanbul’da aşırı su kullanımının kontrol altına alınması için daha etkili bir stratejisi uygulanmalıdır.”
‘Kesinti yapılmalı’
Ekim ayını yağışsız bitirileceğinin gözüktüğünü söyleyen Meteoroloji Uzmanı Adil Tek de şunları kaydetti: “Ayın 28’inde bir yağışlı sistem gözüküyor ama barajlara yüzde 1 etki eder mi etmez mi tartışılır. Kasım ayı yağışlar yine ortalamaların altında. Batı Karadeniz, Karadeniz, Marmara ve Ege’de yağışlar normalin yüzde 40 kadar altında. Aralık ayında da Marmara, Ege ve Karadeniz açısından kurak, çok kurak ve yağışların yüzde 50 oranında azalma olasılığı gözüküyor. Ciddi bir krizin eşiğindeyiz. Şu an su tasarrufu açısından İstanbul’un her köşesine, bilboardların asılması gerekiyor. “Suyumuz bitti, tasarruflu kullanın” “Suyu boşa akıtmayın” uyarıları toplumun zihnine yerleştirilmeli. Araç yıkamalar, park ve bahçe sulamaları devam ediyor.