Gündem‘İslamda evlilik’ doğru anlatılmalı

‘İslamda evlilik’ doğru anlatılmalı

10.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Raporda “Dinin yanlış yorumlanması sonucu erken yaştaki evliliklerin meşrulaştırılmasını önlemeye yönelik stratejiler geliştirilmeli, dini nikah olgusu ve İslamda evlilik doğru bir şekilde halka aktarılmalı” denildi...

‘İslamda evlilik’ doğru anlatılmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın, KADEM Vakfı kurucusu olması, Kadın ve Demokrasi Derneği’nce yapılan çalışmaları yeniden gündeme getirdi. Derneğin düzenlediği, “erken yaşta ve zorla yapılan evliliklerle mücadeleye” ilişkin yaptığı çalıştay sonucunda ortaya çıkan raporda, “Dinin yanlış yorumlanması sonucu erken yaştaki evliliklerin meşrulaştırılmasını önlemeye yönelik stratejiler geliştirilmeli, toplumdaki bireylerin yoğunlaştığı halka açık alanlarda, dini nikah olgusu ve İslam dininde evlilik doğru ve sağlıklı bir şekilde halka aktarılmalıdır” denildi.
Derneğin internet sitesinde yayımladığı, “Erken Yaşta ve Zorla Evliliklere Karşı Mücatele Çalıştayı Raporu”nda dikkat çeken önerilerden bazıları şöyle:
- Dinin yanlış yorumlanması sonucu erken yaştaki evliliklerin meşrulaştırılmasını önlemeye yönelik stratejiler geliştirilmeli, toplumdaki bireylerin yoğunlaştığı halka açık alanlarda, dini nikah olgusu ve İslam dininde evlilik doğru ve sağlıklı bir şekilde halka aktarılmalıdır.
- Kesintisiz ve zorunlu eğitimin takibi ciddi şekilde yapılmalı, okul-aile-çocuk üçgeni sağlamlaştırılmalıdır. Bu konuda öncelikli aile olmak üzere milli eğitim müdürlüklerine önemli bir rol düşmektedir.
- Kalkınma Ajansları, İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin fonları, erken yaşta evlilikler konusunda çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarına aktarılmalı ve bu çalışmalar desteklenmelidir.
- Aile Eğitim Programları’na, “Erken Yaşta Evlilikler” modülü eklenmelidir.
- Muhtarlar, öğretmenler, aile hekimleri, din görevlileri, Türkiye’de evliliğe ilişkin yasal düzenlemeler, dinsel nikâha ilişkin cezai hükümler, çocuğun cinsel istismarına ilişkin cezai hükümler ve kamu görevlilerinin ihbar yükümlülüğüne ilişkin bilgiler çerçevesinde bilgilendirilmeleridir.

Çocuk hâkimleri
- Çocuk Koruma Kanunu, Medeni Kanun ve TCK arasındaki yaşa dayalı çelişkinin giderilmesi gerekmektedir.
- Çocuk mahkemelerinin, çocuk hâkimlerinin ve çocuk savcılarının sayıları artırılmalıdır.
- Yasaya aykırı dini nikah kıyan kişilerin cezası 1 yıldan azdır ve bu ceza kolaylıkla para cezasına çevrilebilmektedir. Cezanın caydırıcı nitelikte olması gerektiği için yaptırımlar tekrar gözden geçirilmelidir.
- Geleneksel evlilik türleri kapsamına giren ve olumsuz psikolojik ve sosyolojik sorunlar doğuran evlilik türleri (berdel, başlık parası, eşik kertmesi) yasa kapmasına alınmalıdır.
- Kız çocuklarının ve gençlerin sosyalleşmelerine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Kamu spotları
- Kadın kuşağı, evlilik programları ve çok izlenen dizilerdeki ünlüler toplumu etkileme aracı olarak kamu spotlarında kullanılmalı, farkındalık yaratılmalı.
- Erken yaşta evliliklerle ilgili olumsuz örnekler televizyon, radyo, internet aracılığı ile halka aktarılmalıdır.
- Erken yaşta evliliklerin olumsuz sonuçları, kişilerde ortaya çıkardığı fiziksel ve ruhsal etkileri ortaya konulmalı, konuyla ilgili kısa filmler hazırlanmalıdır.