16.10.2008 - 16:49 | Son Güncellenme:
İstinye Muhsin Bodur Polis Merkezi ve ardından Metris Cezaevi'nde işkence gördüğü iddia edilen ve daha sonra hayatını kaybeden Engin Çeber'in avukatları, soruşturmaya gizlilik kararı konulmasına itiraz etti. Avukatlar ayrıca, Adalet Bakanı'nın görevden uzaklaştırdığı 19 kişinin tutuklanmasını talep etti. Bakırköy Adalet Sarayı'na gelen Çeber Ailesi ve avukatları, Cezaevlerinden Sorumlu Başsavcı Vekili Mehmet Salih Sol'a dilekçe verdi. Dilekçede, soruşturmanın selameti gerekçesiyle Başsavcılık tarafından konulan gizlilik kararının, halkın bu konuda haberdar olması için kaldırılmasını istendi.
"TUTUKLANMAYI GEREKTİRİR"
Adliye çıkışında habercilere açıklama yapan Avukat Oya Arslan, "Şüphelilerin kimliği tespit edilmeden gizlilik kararı verildi. Bu karar, dosyanın mağdur taraftan gizlenmesiydi. Müvekkilimiz işkenceyle öldürüldü. Bu suç otomatik olarak tutuklanmayı gerektirir. Dosyada bulunan bazı tanık ve mağdur bilgilerinden şüpheli sıfatı taşıyacak kişilerin delilleri kararttığı, delilleri gizleme yönünde bazı girişimlerde bulunduğunu düşünüyoruz"dedi.
"ÖZÜR YETERLİ DEĞİL"
Engin Çeber'in babası Ali Tekin ise, "Adalet Bakanı özür diledi ama yeterli değil. Suçu işleyenlerin yakalanıp en kısa sürede yargılanmalarını istiyoruz. Demokrasi bu ise, hukuk bu ise bu ülkede maalesef böyle olaylar devam edecektir. İçişleri Bakanlığı'ndan henüz açıklama gelmedi" diye konuştu.
Avukat Taylan Tanay, İstinye Polis Merkezi'de görevli polislerin basına yansıyan "orantılı ve kademeli güç kullandık" ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını, soruşturmayı yürüten savcının da polislerin ifadelerine yeniden başvuracağını ifade etti. Tekstil işçisi Engin Çeber, 29 Eylül günü sarıyer'de Yürüyüş Dergisi dağıtırken polise mukavemet ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı. Engin Çeber, Metris Cezaevi'ne konulduktan sonra koma halinde 6 Ekim'de Şişli Etfal Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Yoğun bakıma alınan Çeber, 4 gün sonra hayatını kaybetmişti.